Gelderland

Zorgen om proef met straatlantaarns die 's nachts uitblijven: 'Ten koste van veiligheid'

Wijchen doet het licht uit.
Wijchen doet het licht uit. © RN7
WIJCHEN - Bij het vallen van de avond blijven veel straatlantaarns in Wijchen sinds kort uit. "Proef verlichting uit", valt in het donker met moeite te lezen op stickers, die de gemeente op de palen heeft geplakt. Wijchen is in drie wijken een pilot gestart met het uitzetten van lantaarnpalen. Dit om energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan.
Het is even wennen voor de bewoners van de wijken Hof van Hagevoort, Saltshof en Veenhof. Dat is ook de boodschap die mensen krijgen als ze de QR-code op de sticker scannen. Ook staat er: 'Deze lantaarnpaal is niet kapot, maar is bewust uitgezet'. Het plan is om binnen nu en vier jaar in de hele gemeente het licht op straat deels uit te zetten in de wintermaanden. Bewoners zijn bang dat de veiligheid daardoor in gevaar komt.

'Automobilisten zien je niet'

Veel bewoners van de wijk Saltshof zijn niet te spreken over het besparen op straatverlichting. "Het uitzetten gaat onherroepelijk ten koste van de veiligheid," zegt bewoner Jeroen tegen streekomroep RN7. Voldoende licht op straat is volgens hem belangrijk om criminaliteit te voorkomen. "Licht schrikt mensen die kwaad willen af toch?"
Voor ouderen, die slecht ter been zijn, en andere kwetsbare mensen is het ook belangrijk om de lantaarnpalen aan te laten. Zo merkt een buurtgenoot op. "En zelf wil ik ook graag zien waar ik loop en fiets."
In de Saltshof staan sommige lantaarnpalen die op een donker pad schenen nu uit. "Niet bevorderlijk voor de veiligheid", zegt een bewoonster van de wijk. Ze wijst naar een plek even verderop. "Daar hebben ze de lantaarnpaal tussen geparkeerde auto’s uitgezet. Zo zien automobilisten je niet als je oversteekt."

'Kan juist fijn zijn'

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het er bij de pilot ook om dat bewoners kunnen meepraten. "Mensen kunnen bij ons aangeven welke lantaarnpalen wat hen betreft uit mogen en welke beter aan kunnen blijven. Bijvoorbeeld omdat een uitgezette lantaarnpaal zorgt voor een onveilig gevoel of een gevaarlijke situatie. Of andersom, als een lantaarnpaal bijvoorbeeld in de slaapkamer schijnt, kan het juist fijn zijn als hij uitblijft."
De pilot duurt een aantal maanden en wordt in het voorjaar geëvalueerd, onder andere op basis van de input van mensen uit de wijk. Van Rooij: "Dan koppelen we het terug naar de bewoners. Lantaarnpalen die niet meer nodig zijn, halen we weg. Degenen die overblijven, voorzien we van energiezuinige ledlampen."

Sensoren

De lantaarnpalen die wél aan blijven worden uitgerust met een systeem waarmee op afstand storingen kunnen worden gesignaleerd. "Verder installeren we waar nodig bewegingssensoren en kijken we welke lantaarnpalen gedimd kunnen worden." Ook kijkt de gemeente naar technieken om met minder licht op straat toe te kunnen. "Bijvoorbeeld door op het asfalt reflecterende kattenogen te plaatsen of een lichter wegdek of markering aan te brengen."