Stedendriehoek

Man rijdt met 136 km/u fietser dood in spoortunnel

Op 24 november 2022 ging het in deze tunnel gruwelijk mis.
© Luciano de Graaf
APELDOORN - Een 31-jarige man uit Apeldoorn is veroordeeld tot zes jaar cel voor het aanrijden van een fietser in 2022. Dat deed hij in de bebouwde kom van Apeldoorn met een snelheid van ruim 130 kilometer per uur. Het 20-jarige slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Het ongeluk gebeurde rond middernacht, vlakbij de spoortunnel aan de Zutphensestraat, op 24 november 2022. De man trapte vlak voor de aanrijding zijn gaspedaal volledig in, waarmee hij een snelheid van 136 kilometer per uur behaalde. Het jonge slachtoffer stak net op het verkeerde moment de weg over en werd door de bestuurder geschept.
De fietser vloog door de kracht meer dan 45 meter door de lucht, zijn fiets kwam in stukken bovenop de spoortunnel terecht. Toegesneld ambulancepersoneel bracht het slachtoffer naar het ziekenhuis, waar hij de volgende ochtend aan zijn verwondingen overleed.

Racen

"Gelet op de timing van de extreme versnelling, die alleen maar stopte doordat de man het overstekende slachtoffer vlak voor de tunnel aanreed, kan het niet anders dan dat de man van plan was om snoeihard door die tunnelbak te racen", schrijft de rechtbank.
De veroordeelde ontkent te hard te hebben gereden.
© Luciano de Graaf

Bestuurder ontkent

De 31-jarige Apeldoorner ontkent dat hij veel te hard heeft gereden, maar dat vindt de rechter onwaarschijnlijk. "Ook verklaringen van andere inzittenden over de snelheid zijn niet geloofwaardig, omdat zij lang hebben gelogen over wie de bestuurder was", meldt het rechtbankrapport. De man zou hebben geweten van de leugens over de identiteit van de bestuurder en hij verzweeg maandenlang dat hij dat was.

Berekenend en manipulerend

De veroordeelde heeft een fors strafblad en liep nog in een proeftijd. Enkele door de politie afgeluisterde gesprekken, van maanden na het ongeval, schetsen volgens de rechtbank een beeld van 'een berekenende man die sturend is richting getuigen en het politieonderzoek probeerde te manipuleren'. "Hij toonde zich achteloos voor wat betreft de impact van de dodelijke aanrijding waarvoor hij verantwoordelijk is."
Bovendien ziet de man zichzelf als een goede verkeersdeelnemer. De rechtbank zegt daarover dat hij beperkte emotionele diepgang en gewetensfuncties heeft.

Straf hoger dan de eis

De rechtbank legt voor de dodelijke aanrijding een fors hogere straf op dan geëist. Dit komt vooral doordat de rechtbank, anders dan de officier van justitie, doodslag bewezen acht in plaats van 'dood door schuld'. Daarnaast krijgt de man als bijkomende straf de maximale rijontzegging van tien jaar.