Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Tekort aan velden en kleedkamers: druk op voetbalclubs groeit

Jonge voetbalspelers in Wijchen.
Jonge voetbalspelers in Wijchen. © Omroep Gelderland
ROZENDAAL/WIJCHEN - Het is passen en meten voor voetbalverenigingen in Gelderland om alle teams te laten voetballen. Steeds meer clubs kampen met capaciteitsproblemen, zoals een tekort aan velden en kleedkamers. "Er zijn richtlijnen voor hoe vaak je een natuurgrasveld mag belasten, maar daar gaan wij zo twee à drie keer overheen", zegt Joost de Valk van Sv AWC uit Wijchen. Ledenstops worden werkelijkheid.
Op zaterdagochtend is het lekker druk op de club. Leden komen met hun voetbaltas in de hand in hun wit-groene tenue het sportpark op om een wedstrijd te spelen. Momenteel heeft de vereniging zo'n duizend leden.
En dat aantal blijft maar groeien. Wekelijks komen er nieuwe leden bij: "Je merkt dat het krapper wordt", zegt De Valk, die op trainingsavonden en wedstrijddagen flink moet puzzelen. "Soms vragen we ons af: hoe krijgen we dit voor elkaar?"

Probleem groeit

Niet alleen in Wijchen groeit de club uit haar jasje. Ook clubs in de grote Gelderse steden, zoals Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn, kampen met capaciteitsproblemen. Hetzelfde geldt voor verenigingen in de gemeenten Barneveld, Elburg, Overbetuwe en Rozendaal, laat voetbalbond KNVB weten.
In Nederland gaat het om meer dan 225 clubs. En daar blijft het niet bij, verwacht Brian Donderwinkel van de KNVB: "We verwachten dat dat aantal toeneemt in de toekomst."

Drukte vooral op deze dag

Vooral op zaterdag is het inplannen van alle teams een flinke kluif, hoort Donderwinkel van de clubs die hij spreekt als verenigingsadviseur. Ook in Wijchen is dat het geval. "Steeds meer leden willen op zaterdag spelen", merkt De Valk.
Het is een onwenselijke situatie als je niet kunt sporten.
Joost de Valk, bestuurslid Sv AWC
Volgens Donderwinkel speelt de populariteit van het damesvoetbal ook een rol. "De laatste jaren is het aantal voetballers gegroeid, vooral in het meiden- en vrouwenvoetbal. Heel erg mooi, maar de stijgingen hebben ook nadelen en problemen als gevolg".

'Niet sporten is onwenselijk'

Het sportpark van Sv AWC heeft zes velden, waarvan één kunstgrasveld. "Bij een beetje slecht weer vallen veel velden uit. Tijdens de regenachtige periode laatst zijn veel wedstrijden afgelast. Teams spelen dan weken niet en dat is ontzettend jammer", zegt De Valk. "Het is een onwenselijke situatie als je niet kunt sporten."
Extra kunstgrasvelden staan hoog op de verlanglijst van de club, maar dat loopt voor de gemeente Wijchen in de papieren. Het kost tonnen om een kunstgrasveld aan te leggen.
De gemeente Wijchen is bekend met de krapte bij Sv AWC, reageert woordvoeder van sportwethouder Bea Schouten. Volgens de gemeente spreekt de vereniging met clubs uit de omgeving, zoals vv Alverna, om gebruik te maken van hun velden. Om die reden 'komt er niet automatisch een veld bij als er op korte afstand velden over zijn'.

KNVB: 'Denk aan sport bij nieuwbouw'

Voetbalbond KNVB hamert erop dat gemeenten oog moeten hebben voor voldoende sportaccommodaties. "In grote delen van het land zien we dat niet altijd rekening wordt gehouden met de sportcapaciteit wanneer nieuwe woonwijken worden gebouwd", zegt Donderwinkel. "Juist in nieuwe wijken wonen jonge gezinnen met potentiële jongens en meiden die gaan voetballen."
De gemeente Wijchen erkent dit, zeker omdat de gemeente wil groeien. "Daarom gaan we onderzoek doen naar alle voorzieningen binnen de gemeente, waaronder de sportaccommodaties", aldus een woordvoerder.

Een ledenstop?

Tot die tijd een ledenstop? Het is de realiteit bij enkele clubs in Arnhem en Nijmegen, weet Donderwinkel. "Dat is zeer zorgwekkend." Bij Sv AWC is het nog niet zover en De Valk moet er ook niet aan denken: "Niemand wil dat bij ons. Als kinderen willen voetballen, dan moeten ze kunnen voetballen. Daar doen we ons uiterste best voor."