Rijk van Nijmegen

Opnieuw aandacht voor moordzaak Caroline Pino uit 1996

Caroline Pino, een jaar voor haar dood.
© Omroep Gelderland
BEUNINGEN - De Peter R. de Vries Foundation vraagt opnieuw aandacht voor de onopgeloste moordzaak van Caroline Pino uit 1996. Het lichaam van de Beuningse werd gevonden naast een snelweg richting Parijs. 28 jaar later is moeder Wil Vreeburg op zoek naar antwoorden over haar 'grote, lieve Pippi Langkous', zoals ze haar 24-jarige dochter altijd noemde.
In de zomer van 1996 liftte Caroline van Nijmegen naar Portugal om een festival te bezoeken. Na een reis van tien dagen kwam ze met haar kennis Mark aan. Op de terugweg zou ze familie op een camping in Parijs ontmoeten, maar daar kwam ze nooit aan.
Caroline werd voor het laatst gezien in een wisselkantoor in Rennes, in Bretagne. Op 7 augustus vindt een wegwerker naast een oprit van de Franse snelweg het lichaam van Caroline in een slaapzak. Ze heeft alleen een bh en een slip aan en blijkt gewurgd.

'Slecht recherchewerk'

Het onderzoek verliep met horten en stoten. "Het recherchewerk is vanaf het begin ronduit slecht. De Franse politie maakt fout na fout en laat grote kansen liggen om de dader te vinden", schrijft de Peter R. de Vries Foundation.
Het duurde bijna drie maanden voor het lichaam van Caroline aankwam in Nederland. De familie smeekte destijds bij de Franse politie om het lichaam vrij te geven voor de uitvaart, maar de Fransen wilden 'absolute zekerheid' of het lichaam ook echt van Caroline was. Acties van de ouders, de ambassade en de politiek liepen stuk.
Tekst gaat verder onder video:
Moordzaak Caroline Pino uit 1996 opnieuw onder de aandacht
In 2018 brak een nieuwe fase aan in het onderzoek. De Franse politie droeg het onderzoek over aan de Nederlandse recherche. "Dat houdt in dit geval in dat we materialen, die gevonden zijn in 1996, opnieuw hebben onderzocht", licht een woordvoerder van de politie Oost-Nederland toe na vragen van Omroep Gelderland. "Helaas heeft dat geen resultaten opgeleverd waar wij verder onderzoek naar konden doen."
Momenteel is de zaak 'niet actief in onderzoek', aldus de politie, die het initiatief van de Peter R. de Vries Foundation zegt te waarderen. "Cold cases kunnen vaak verder door informatie die met ons gedeeld wordt. Het is nooit te laat om te praten."