Rijk van Nijmegen

Wijchenaren starten petitie tegen sloop 'sfeervolle' woning

Deze woning bij het centrum van Wijchen moet mogelijk wijken voor een appartementencomplex.
Deze woning bij het centrum van Wijchen moet mogelijk wijken voor een appartementencomplex. © Google Maps
WIJCHEN - Verschillende Wijchenaren maken zich zorgen over het karakteristieke pand vlakbij de Kasteeltuin en op de looproute vanaf het station naar het centrum. Die moet mogelijk wijken voor een appartementencomplex. Om dit voorkomen gaat er een online petitie rond die al meer dan 500 handtekeningen heeft.
Het gaat om de woning op de hoek van de Spoorstraat en Herenstraat. Er is een bestemmingsplan opgesteld om op die plek een nieuwe appartementencomplex te realiseren bestaande uit 51 appartementen.
De initiatiefnemers van de petitie zijn bang dat als dit 'sfeervolle pand' wordt gesloopt, een deel van het dorpse karakter verdwijnt. "In het centrum van Wijchen zijn in het verleden veel karakteristieke panden verloren gegaan", valt te lezen op de website van de petitie. Ze verzoeken de gemeenteraad om binnenkort tegen dit plan te stemmen.
Wethouder Geert Gerrits is op de hoogte van de petitie en snapt dat 'er vragen zijn en zorgen over de beoogde ontwikkeling'. "Door de ontwikkeling verandert het uiterlijke beeld van dit stukje van het centrum. Tegelijk verdwijnt er een naastgelegen leegstaande winkelruimte en komen er woningen voor terug wat bijdraagt aan het behouden van een levendig centrum", aldus Gerrits in een schriftelijke reactie.
De gemeente heeft vorig jaar al een een stedenbouwkundig adviseur in de arm genomen. Die concludeert dat 'de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde van het pand beperkt is'. "Het pand handhaven betekent een belemmering voor een passende nieuwe invulling van de locatie", valt te lezen in het ontwerp bestemmingsplan.