Rivierengebied

Bloesem 20 dagen eerder dit jaar dan 70 jaar geleden

Marijke van Weelie. © Marijke van Weelie
BUREN - De pruimenbomen in de Betuwse boomgaarden hebben de lente in hun bol. Ze staan vol in de bloesem en dat is wel heel vroeg. Zo vroeg dat er nog niet eens bijen zijn om ze te bestuiven.
De pruimenbomen markeren de start van de lente. En dat doen ze dit jaar zeker 20 dagen eerder dan 70 jaar geleden, meldt het KNMI. Dat komt door de hoge temperaturen in maart en april. Een recordjaar, noemt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit het.
Dat merkt Marijke van Weelie ook in haar boomgaard in Buren. "De pruimenbloesem komt uit en gaat hard. De vrees is dat binnen twee weken de kersenbloesem ook uitkomt." Dat zou slecht zijn voor de kersen omdat de boom nog natte voeten heeft door de vele regenval.

Nog geen hommels en bijen

Voor kersenteler Aart Blom uit Wadenoijen komt de bloesem ook te vroeg. Hij plaatst daarom kappen over zijn kersen de komende weken. Daaronder laat hij samen met een imker een bijenvolk los.
Al heeft dat niet de voorkeur. "We hebben de bijtjes liever niet onder de kappen, ze kunnen er dan niet onderuit. Sommige bijen gaan verloren." Toch is hij genoodzaakt dit te doen. "De bloesem is zo'n drie weken vroeger dit jaar." En de hommels en bijen in de natuur zijn er dan nog niet.

Wandelaars weten dat het seizoen vroeg begint

Ondertussen zijn de eerste bloesemwandelaars in de Betuwe alweer gespot. Fruitteler Van Weelie deelt informatie over de vroege start van het seizoen en foto's van pruimen, kersen, peren en appelbomen. Sitebeheerder Steven Hulst: "De kersenbloesem is het mooist. Dan is het 't drukst." De bloesemperiode duurt zo'n vier tot zes weken.
Vroege bloesem