liveblog | 27 maart

Wagensveld na rechtszaak 'afgevoerd naar cellencomplex'

Pediga-voorman Edwin Wagensveld neemt het woensdagmiddag in de Arnhemse rechtbank op tegen burgemeester Ahmed Marcouch, die hem een gebiedsverbod oplegde. Dat kreeg hij omdat hij aankondigde toch naar Arnhem te komen, nadat een demonstratie waarbij hij de koran wilde verbranden werd verboden. Verslaggever Huibert Veth volgt de zaak in dit liveblog.
Laatst bijgewerkt: 27 maart, 17:12 uur
17:12

Wagensveld weer 'afgevoerd'

Wagensveld is 'afgevoerd naar het cellencomplex beneden', merkt de rechter nog op.
17:10

Vrijdagochtend uitspraak

De zaak wordt gesloten. De rechter kondigt aan vrijdagochtend uitspraak te doen.
17:05

'Altijd een winnaar'

Wagensveld stelt altijd als winnaar de zaal uit te gaan. "Als ik geen gelijk krijg, bewijst dat dat door terreur en geweld ons grondrecht van demonstratie wordt afgenomen. Mocht het gebiedsverbod toch van tafel gaan, win ik natuurlijk helemaal."
17:00

Is dreiging echt lokaal?

"Probeert u een landelijk probleem dan niet lokaal op te lossen? Of is het echt een lokale dreiging?", wil de rechter weten. De gemeenteadvocaat reageert dat er rekening moeten worden gehouden met 'lokale, nationale en internationale dreiging'. "Dan is het ook aan de burgemeester van Arnhem om daar iets van te vinden." Volgens Wagensveld wordt er 'gefantaseerd' over die concrete en lokale dreiging richting hem. "Ik kan overal zonder gedoe demonstreren."
16:55

Zes maanden geen enkele demo?

De rechter wil van de gemeente weten hoe er nu al kan worden voorzien dat Wagensveld de komende zes maanden aan geen enkele demonstratie in Arnhem deel zal mogen nemen? De rechter constateert namelijk dat Wagensveld onlangs nog bij een demonstratie in Rotterdam was, zonder dat het tot openbare ordeproblemen leidde. De advocaat blijft volhouden dat de situatie serieus te nemen is en niet op korte termijn zal veranderen in positieve zin.
16:50

'Gaat niet om koran verbranden'

Het gaat volgens Wagensveld bovendien helemaal niet specifiek om het verbranden van de koran. Volgens hem heeft hij ook doodsbedreigingen gekregen vanwege een etalagepop en zijn er grote wanordelijkheden ontstaan door een barbecue.