Rijk van Nijmegen

Je vader zien in de gevangenis, die wordt verdacht van moord op je oudere broertje

Verdachten Aleksandra F. en Sydney A. tijdens de zwangerschap van de overleden Dishaïro.
© bewerking Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Het vorig jaar geboren jongetje van wie beide ouders voor de rechter moeten verschijnen voor mishandeling en de dood van zijn oudere broer, mag met zijn moeder mee naar de gevangenis in Arnhem om zijn vader op te zoeken. Dat bleek dinsdag in de rechtbank.
De advocaat van de verdachte liet weten dat uit een overleg van betrokken deskundigen naar voren is gekomen dat het verantwoord is om het jongetje onder begeleiding zijn vader te laten ontmoeten. Die zit al 18 maanden in de cel. Het Openbaar Ministerie houdt de 26-jarige Sydney A. uit Beuningen verantwoordelijk voor de dood van zijn amper drie maanden oude zoontje.

24 botbreuken

Het jongetje Dishaïro is geboren op 22 augustus 2022 en werd op 1 november van dat jaar binnengebracht in een ziekenhuis in Nijmegen. Bij hem werd onder meer ernstig hersenletsel en 24 botbreuken geconstateerd. Hij was toen tien weken oud.
Het kind had zowel oude als nieuwe breuken. Dat betekent dat hij langere tijd is mishandeld. Er zijn ook geluidsopnamen van de mishandeling, die deel uitmaken van het dossier. Daarop is te horen dat het jongetje heel hard gilt.
De van moord verdachte vader ontkent elke betrokkenheid bij de dood van zijn zoontje. Hij heeft zijn nieuwe kind tot nu toe alleen nog via een videoverbinding kunnen zien. Zijn advocaat, Ronald Zwiers, vroeg de rechtbank opnieuw om vader Sydney voorlopig vrij te laten uit de gevangenis.

Huisuitzetting om veiligheidsredenen

Zijn cliënt dreigt zijn huis kwijt te raken. Wooncorporatie Woonwaarts zegt dat het stel om veiligheidsredenen niet terug kan naar die woning. Binnenkort dient er een rechtszaak over de huisuitzetting. De advocaat vindt dat een zwaarwegend belang voor voorlopige vrijlating.
Daarbij zit Sydney A. al lang vast en vindt de advocaat ook dat zijn cliënt zijn nieuwe zoontje prima ook buiten de gevangenis onder begeleiding zou kunnen zien, nu betrokken deskundigen stellen dat dit ook binnen de muren van de gevangenis kan.

Mishandeling moeder

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens en de rechtbank gaat daar in mee. De redenen om A. in de gevangenis te houden zijn er nog steeds, vindt de rechtbank. Een te groot risico op herhaling is één van die redenen. De 26-jarige moeder, Aleksandra F. zit niet vast.
Ze wordt wel verdacht van betrokkenheid bij de dood van de slechts tien weken oude Dishaïro. Sydney A. zit ook vast op verdenking van mishandeling van Aleksandra. Desondanks is het stel nog steeds bij elkaar, kregen opnieuw een kind en willen in de toekomst samen verder.
De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 22 en 23 mei.