Rijk van Nijmegen

Warmtenet ARN naar omliggende gemeentes, maar is dat wenselijk?

Afvalenergiecentrale ARN
© Omroep Gelderland
WEURT - De restwarmte van afvalverwerker ARN in Weurt kan ook worden gebruikt voor Wijchen, Beuningen en Heumen. De drie gemeenten zijn samen nagegaan of het mogelijk is om een warmtenet te ontwikkelen voor woningen in hun gebied. Nu worden huizen in Nijmegen Noord al verwarmd met een warmtenet vanuit de ARN en er zijn ook plannen voor uitbreiding naar Dukenburg.
De warmte van afvalenergiecentrale ARN komt vrij bij de verbranding van niet-recyclebaar huishoudelijk- en bedrijfsafval. Rijk, provincies en gemeenten hebben in het Klimaatakkoord afgesproken dat alle gemeenten in 2050 de overstap hebben gemaakt naar duurzame warmte.

'Afvalputje van Europa'

De betrokkenen zien de verbranding van restafval als een schoner alternatief dan verbranding van gas, olie, kolen of andere fossiele stoffen. Maar volgens hoogleraar Energiesystemen David Smeulders (TU Eindhoven) is dat nog maar de vraag. Het gaat er maar net om welke restproducten je in die afvalverbrander stopt, zo legt hij uit.
Bovendien willen we naar een circulaire economie met steeds minder restproducten. Smeulders wijst op het gevaar dat Nederland ‘het afvalputje van Europa’ wordt als er straks veel is geïnvesteerd in warmtenetten op restwarmte en er afval geïmporteerd moet worden om die netten aan de gang te houden.

Overgeleverd aan monopolist

Daarnaast wijst hij op het risico voor burgers die bij warmtenetten overgeleverd zijn aan een monopolist die de prijs kan bepalen. Zo zouden nieuwe milieuregels in de toekomst er voor kunnen zorgen dat ARN meer kosten moet maken waarna die kosten worden doorberekend aan de afnemers.
Vanaf nu gaan Wijchen, Beuningen en Heumen afzonderlijk verder met de onderzoeken naar hun warmtetracés. Wel sturen zij een gezamenlijke brief naar de ARN voor een warmtereservering. Hiermee laten ze de afvalverwerker weten dat ze mogelijk van plan zijn om de beschikbare warmte op termijn te gebruiken voor een warmtenet.