Achterhoek

Verzetsheld opa Brittijn werd gefusilleerd, familie houdt verhaal levend

Het gezin Brittijn met Pieter (links) op de familiefoto.
© Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Hij groeide als kind op in Winterswijk als zoon van de schooldirecteur voordat hij in het westen - in Medemblik - in het verzet raakte: Pieter Brittijn. Op 42-jarige leeftijd werd Brittijn in 1945 gefusilleerd door de Duitsers. Zijn kleinzoon en achterkleinzoon houden de herinneringen aan hun opa levend.
Tientallen geïnteresseerden luisterden zondag naar het verhaal van Pieter en Jeroen over hun (over)grootvader in de knusse woonkamer in Winterswijk.
Het was zelfs zo vol, dat mensen op de grond plaatsnamen. Iets wat het duo overdonderde. "Zoveel belangstelling voor dit bijzondere verhaal hadden we ook niet verwacht", vertelt achterkleinzoon Pieter.
Bekijk hier het verhaal over Pieter Brittijn:
De kleinzoon en achterkleinzoon houden de herinneringen aan hun opa levend

Herdenken in de huiskamer

Tot aan Bevrijdingsdag openen zo'n tweehonderd huizen, winkels en scholen in ons land in het kader van 'Open Joodse Huizen' de deuren om stil te staan bij de Joden die ooit op deze locaties woonden en werkten. Ook worden verhalen van verzetsstrijders verteld.
De persoonlijke verhalen moeten de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voelbaar maken. Naast enkele woningen in Winterswijk zijn er ook huizen met unieke oorlogsverhalen te bezoeken in Wageningen, Apeldoorn en Nijmegen.