Sport

NEC-speler Proper leest voor op basisschool

De kinderen waren dolenthousiast
De kinderen waren dolenthousiast © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Muisstil luisterden de leerlingen van de Nijmeegse basisschool De Dukendonck dinsdagochtend naar NEC-speler Dirk Proper. De middenvelder las hen voor over Roodkapje, om kinderen te laten zien hoe leuk lezen kan zijn. “Heel bijzonder dat een echte prof naar onze school komt.”
Het gaat al jaren slecht met de leesvaardigheid van kinderen. Juist daarom hebben voetbalclub NEC, bibliotheek Gelderland Zuid en ROC Nijmegen de handen ineengeslagen met het project Scoor een Boek. Vijftien scholen proberen negen weken lang zoveel mogelijk boeken te lezen. En de leerlingen worden dus ook nog eens voorgelezen door een profvoetballer.

Eerst lezen, daarna handtekeningen

Bij basisschool De Dukendonck was het Jong Oranje-international Dirk Proper die de kinderen aan zijn lippen had hangen. “Ze zaten allemaal heel stil en luisterden aandachtig”, lacht Proper, terwijl hij na de voorleessessie de ene na de andere handtekening uitdeelt. En natuurlijk met iedereen op de foto gaat.
“Dit was heel leuk”, straalt een blond jochie in NEC-shirt. “Dat shirt met handtekening heb ik tijdens de bekerfinale straks aan in De Kuip.” Zijn klasgenootje heeft net ook in de rij gestaan voor een handtekening. “Die komt op mijn kamer te hangen”, zegt ze.
Kinderen vinden dit prachtig
De handtekeningen zijn mooi, maar belangrijker: er moet weer meer gelezen worden. Uit onderzoek blijkt dat vooral jongens vanaf groep 5 minder gaan lezen, terwijl dat juist heel belangrijk is voor hun taalvaardigheid en woordenschat.
“Op een school, met een voetballer, dat zijn wel de krenten in de pap. Kinderen vinden het prachtig om voorgelezen te worden door een prof. Wij hopen dat een rolmodel als Dirk er mede voor zorgt dat kinderen ook uit zichzelf vaker een boek blijven pakken”, stelt Jeroen Tilma van bibliotheek Gelderland Zuid.
Vijftien basisscholen deden deze editie mee aan het jaarlijks terugkerende evenement. Op elke school las een andere prof voor.
Benieuwd hoe Dirk Proper het ervan afbracht? En hoe de kinderen reageerden? Je ziet het hieronder.
NEC-speler Dirk Proper leest kinderen voor