Sport

Directeur Aalbers: 'Meijer heeft geweldige ontwikkeling doorgemaakt'

Rogier Meijer spoort NEC aan in de derby in GelreDome
© Broer van den Boom
NIJMEGEN - Technisch directeur Carlos Aalbers verlengt bij NEC, zoals eerder gemeld, het contract met trainer Rogier Meijer. Hij doet dat om drie redenen, zegt hij. Ook gaat Aalbers in op het 'onverwachte feest' van zondagmiddag na de wedstrijd tegen aartsrivaal Vitesse, maar tegelijkertijd verafschuwt hij de extreme maatregelen die hij nooit eerder meemaakte.
Meijer is op dit moment de gevierde man in Nijmegen. Hoe anders was de situatie rond de hoofdtrainer in de eerste maanden van het seizoen. Meijer werd verguisd en beschimpt en ook zijn familie kreeg lelijke dingen naar het hoofd geslingerd. De Achterhoeker had het zichtbaar lastig in het begin van dit seizoen.

Metamorfose

Maar de 42-jarige Meijer rechtte de rug, herpakte zich, won hier en daar advies in en kreeg het elftal op de rit. Zie hier in een notendop de metamorfose van NEC met Rogier aan het roer.
Nu NEC al weken goed voetbalt en vooral veel wint, de bekerfinale mag spelen, de play-offs zeker heeft gesteld en dus op twee fronten nog kans maakt op Europees voetbal, hebben beide partijen elkaar toch gevonden. De Doetinchemmer tekent bij en gaat met de Nijmeegse trots zijn zesde seizoen in.

Stabiliteit in staf

Aalbers licht het continueren van de samenwerking toe. "Rogier heeft over een langere periode gepresteerd. Ten tweede heeft hij dit seizoen een geweldige ontwikkeling doorgemaakt en als derde leidt stabiliteit in zijn geheel tot grotere kansen op prestaties. Een spelersgroep wisselt tegenwoordig immers erg snel."
Carlos Aalbers in De Goffert in Nijmegen
© Omroep Gelderland
Dat de afgelopen maanden, toen de opmars werd ingezet, beslissend zijn geweest voor verlenging van het contract, bevestigt Aalbers niet. Volgens de technisch directeur, die er toch weer in geslaagd is succesvolle spelers met waarde naar Nijmegen te halen, was er altijd vertrouwen.
"Hij heeft nooit ter discussie gestaan", zegt Aalbers. "Dat heb ik altijd gezegd en zo is het ook. Er is geen moment geweest dat we gezegd hebben: de volgende wedstrijd is bepalend voor zijn positie."

'Meer vermaak en intensiteit'

Meijer hield vast aan zijn visie, durfde lastige keuzes te maken, straalde passie uit en liet NEC aantrekkelijker voetballen.
"Rogier heeft met zijn mensen opgepakt wat we graag willen zien", oordeelt Aalbers. "Exact een jaar geleden hebben we samen gepraat over zaken die we wilden verbeteren bij NEC. Dan moet je denken aan intensiteit, vermaak voor het publiek en wat aanvallender voetbal. Dat is allemaal gebeurd."
NEC is ambitieus, maar Meijer is dat ook. De voormalig clubicoon van De Graafschap flirtte in de media voorzichtig met interesse en stelde onlangs al dat hij een keuze had gemaakt. Daarna gingen beide partijen toch om tafel om te onderhandelen. Zeker is dat Meijer er financieel flink op vooruit is gegaan.
"We hebben de plussen en ook wat minnen besproken, en welke ontwikkelpunten we nog zien. Nee, daar ga ik niet op in. Rogier heeft er toen een paar nachtjes over geslapen en vervolgens gezegd dat ook hij nog graag verder wil. Nu strijken we de laatste plooien glad."

Ruimte om door te selecteren

Meijer en NEC is dit seizoen een topcombinatie. Hij kent de vaak rumoerige club aan de Waal inmiddels door en door en krijgt de ruimte om in de zomer door te selecteren, als een aantal sterkhouders vertrekt.
Met de bekerfinale in zicht en vooral de eclatante 3-0 overwinning op buurman Vitesse kan Meijer voorlopig niet meer stuk. Zijn naam wordt dan ook steeds vaker gescandeerd door supporters.
Bij De Goffert werden spelers en staf zondagmiddag onthaald als helden. "Ik stond aan de zijkant te genieten", zegt de bescheiden Aalbers. "Ook in 2012 was ik erbij, toen we voor het laatst wonnen in Arnhem, maar toen stonden er enkele tientallen supporters op ons te wachten. Nu waren het er misschien wel meer dan duizend. Ik had dit echt niet verwacht."

'Hier doe je het voor'

Aalbers had deze maandag nog even contact met Marcel Boekhoorn, de grote geldschieter van NEC. Ook die kan zijn geluk niet op met alles wat er momenteel rond NEC gebeurt. "Hier doe je het voor, appten we naar elkaar. Ja, zo voelt het dan wel."
De technisch directeur, die anderhalf jaar geleden terugkeerde op het oude nest, wordt ook geraakt door het succes. "Ook bij mij komt soms emotie boven als ik filmpjes zie van supporters. Ik kwam hier terug om weer mooie momenten te beleven. En nu is het al zover. Al hebben we natuurlijk nog niks."

'Jong en oud stonden door elkaar'

"Wat ik zie is dat het overal enorm leeft. Ik zag gistermiddag jong en oud door elkaar. Het was geweldig. Dan sta je de volgende ochtend toch wel wat rustiger op. Dat zijn ook de momenten waarop je nog even uitgebreid geniet."
Helaas gebeuren er ook dingen die Aalbers verafschuwt in de hedendaagse voetballerij. Zo moesten bestuurders, sponsoren en wat clubmensen zondag in een busje achter de spelersbus naar het GelreDome worden gereden. De veiligheid kon niet worden gegarandeerd. In Arnhem was een enorme politiemacht op de been.
"Dat gaat wat bij betreft alle grenzen voorbij", verzucht Aalbers. "Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zoiets moest meemaken. Dit zijn echt extreme maatregelen, dat wij op die manier moeten afreizen naar Vitesse. Ik houd van een beetje gezonde rivaliteit tegen de grote rivaal, maar dit soort zaken zijn ongezond."