liveblog | 4 mei

Tik voor Arensman • wervelende start Polar Bears

In dit liveblog lees je alles over de Gelderse sport. Thymen Arensman is slecht begonnen in de Giro en de waterpolosters van Polar Bears hielden meteen huis in de play-offs.
Laatst bijgewerkt: 4 mei, 20:56 uur
zaterdag 4 mei
20:56

De kampioensschaal komt uit Gelderland

PSV is officieus al kampioen van Nederland, maar zondag kan het titelfeest echt losbarsten. Als de club in de thuiswedstrijd om 12.15 uur op z'n minst een punt pakt tegen Sparta Rotterdam, gaat de kampioensschaal dit seizoen officieel naar Eindhoven. En die schaal is, net als in de voorgaande decennia, van Gelderse makelij.
17:20

Tik voor Arensman in de Giro

Voor Thymen Arensman is de Ronde van Italië slecht begonnen. De 24-jarige wielrenner uit Deil moest passen op de voorlaatste klim en verloor 2 minuten en 16 seconden op de Ecuadoriaanse winnaar Jhonatan Narvaez, die favoriet Tadej Pogacar in de sprint klopte.
Thymen Arensman
© Orange Pictures
Arensman was met hoge verwachtingen begonnen aan de Giro, waarin hij vorig jaar nog zesde werd.
Robert Gesink uit Varsseveld kwam door toedoen van andere renners ten val en daar was de Achterhoeker woedend over. Hij kon daarna niet meer terugkeren in het peloton.
08:15

Polar Bears start overweldigend

De vrouwen van Polar Bears uit Ede zijn vol overtuiging begonnen aan de play-offs waterpolo. In het eigen zwembad De Peppel werd met 24-5 gewonnen van GZC Donk uit Gouda. De return is vandaag en als Polar Bears weer wint, plaatst de ploeg zich voor de halve finales. Mocht het vandaag niet lukken, dan is er zondag nog een derde en beslissende wedstrijd in Ede.
In de competitie was Polar Bears ongenaakbaar. De ploeg won alle wedstrijden en geldt daarom ook als absolute favoriet voor de landstitel. De club uit Ede werd voor het laatst kampioen in 2022, vorig jaar was ZV De Zaan de beste.
08:00

Vier Nederlanders in de Giro

De Ronde van Italië begint vandaag met een lastige etappe in Turijn. Vier Gelderlanders zijn van de partij. Robert Gesink uit Varsseveld doet voor de derde keer mee. De routinier was in zijn eerste twee deelnames telkens heel dichtbij een etappezege.
Thymen Arensman in de Giro van vorig jaar
© ANP
Thymen Arensman uit Deil geldt als een kandidaat voor de top tien. Vorig jaar eindigde hij op de zesde plaats. Fabio Jakobsen uit Heukelum debuteert in de Giro. Hij mikt op de massasprint. Jakobsen won eerder al etappes in de Tour en De Vuelta.
Gijs Leemreize uit Ruurlo was er in 2022 ook al bij en maakte toen indruk door veel mee te zitten in de aanval. Hij werd 28e bij zijn debuut.
07:00

NEC zonder Sandler en Van Rooij

NEC mist maandagavond in de uitwedstrijd tegen Excelsior Bart van Rooij en Philippe Sandler. Beide verdedigers kampen met een hamstringblessure.
Voor Van Rooij is het seizoen normaal gesproken voorbij. De rechtsback raakte in de slotfase van de bekerfinale tegen Feyenoord geblesseerd. Philippe Sandler viel vorige week uit tegen AZ. De centrale verdediger, die wordt gevolgd door onder meer Ajax en PSV, kan misschien nog in actie komen dit seizoen. Mogelijk is hij er weer bij in de play-offs om Europees voetbal op 23 mei.
Philippe Sandler
© Omroep Gelderland
NEC is al verzekerd van deelname aan de play-offs en als de ploeg zesde blijft, mogen de Nijmegenaren twee keer een thuiswedstrijd spelen.
06:00

Orion actief op de transfermarkt

Orion werd een week geleden landskampioen volleybal. De club uit Doetinchem is al bezig met volgend seizoen. Twee spelers van Dynamo uit Apeldoorn zijn aangetrokken: Cas Abraham, die in de play-offs tegen Orion een bal hard tegen zijn achterhoofd kreeg en even moest uitvallen, komt als passer/loper naar Orion en de Zweed Edvin Svärd als libero. Kees Merkx, die eerder al uitkwam voor Orion, keert terug van het Nijmeegse Vocasa.
Libero Mats Bleeker van Orion
© Omroep Gelderland
Stijn Held en Mats Bleeker vertrekken bij Orion. Held gaat naar SSS uit Barneveld en Bleeker gaat naar Huizen.