Advertentie
 

DOETINCHEM - De rode verkiezingsbus is in handen van Omroep Gelderland op deze vrijdag. We parkeerden de bus pontificaal voor theater Amphion in Doetinchem.

Het was een mooie, afwisselende uitzending, met gesprekken over zetelroof, spanningen op het platteland en een heleboel vrouwen... in de politiek.

De uitzendingen voor radio en televisie zijn hier (radio) en hier (tv) te vinden.

Lodewijk Asscher van de PvdA schoof even aan. Hij was op bezoek in Doetinchem.

Lodewijk Asscher in de verkiezingsbus

Lees een verslag van de uitzending terug:

Asscher is op campagne in de Achterhoek met de PvdA. 'Wij zijn vandaag begonnen in Lochem, toen Ulft, Wehl en daarna Doetinchem. Wat ik overal terugkrijg is: er moeten meer betaalbare woningen komen. Voorzieningen. En in Doetinchem vooral: meer aandacht voor armoede.'

Zo ziet het eruit bij de bus:

Het leukste vandaag vond Asscher een ouder echtpaar uit Wehl. 'Toen ik kwam, waren zij vooraf erg zenuwachtig. En vervolgens hadden we een ontzettend leuk gesprek. We lijken veel meer op elkaar dan we denken.'

Vrouwen aan de top!

Als eerste onderwerp bespreken we: vrouwen in de politiek. Vooral in Winterswijk is dat een thema, want daar doen ze het heel goed: hoger dan het landelijk gemiddelde als het gaat om vrouwen in de raad, en maar liefst vijf (van de zeven) vrouwelijke lijsttrekkers.

Lees het vrouwengesprek hier terug

Daarna schuift onze vaste commentator Wouke van Scherrenburg aan. Wouke spreekt over vrouwen in de politiek en de gemeentepolitiek in het algemeen.

Zetelroof, mensen die zich afscheiden van hun partij en hun zetel behouden. Moet dat kunnen, of is het kiezersbedrog? Daar spreken politicoloog Peter van der Heiden en afgescheiden D66'er uit Doetinchem Henri-George Moïze de Chateleux.

Lees dat gesprek over zetelroof hier terug

Na vrouwen en zetelroof is het tijd voor iets heel anders: prettig leven in de prachtige Achterhoek. Want het ruikt er soms naar mest, of er staat een grote stal op enkele tientallen meters van je huis. Hoe houd je het leefbaar voor iedereen?

Lees dat gesprek over leefbaarheid hier terug

De Achterhoekse zanger Henry Welling sluit de uitzending op toepasselijke wijze af.

Kijk hier waar de bus nog meer staat in de komende weken

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Burgemeester Doetinchem mag Gelders provinciebestuur smeden

  22 maart 2019
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wordt informateur in Gelderland. De VVD heeft hem gevraagd om te kijken welke coalitie er mogelijk is en de andere partijen hebben daarmee ingestemd.
 • Doetinchem brengt stembureau naar jongeren

  20 maart 2019
  DOETINCHEM - Op het Graafschap College in Doetinchem was woensdag een speciaal stembureau gevestigd om jongeren bij de verkiezingen te betrekken. Aanvankelijk zou er ook een verkiezingsfestival met activiteiten plaatsvinden, maar die zijn door de gebeurtenissen in Utrecht afgelast.
 • Leger des Heils door het stof na fouten bij Domus: 'We hebben steken laten vallen'

  01 februari 2019
  DOETINCHEM - Het vuurwerk kwam niet tíjdens de raadsvergadering over Domus in Wehl, maar ná de raadsvergadering. Regiomanager Annemiek de Wolf van het Leger des Heils ging na de vergadering diep door het stof voor een handjevol Wehlenaren die buiten stonden na te praten.
 • Daklozen- en verslaafdenopvang in Wehl, hoe verder?

  17 januari 2019
  DOETINCHEM - Overlast die vorig jaar in Wehl ontstond, kwam mede doordat het Leger des Heils niet adequaat heeft opgetreden bij overlastsituaties in het dorp. Dat staat in de raadnotitie die vanavond op tafel ligt. De gemeenteraad van Doetinchem praat dan over de toekomst van de Domusopvang van het Leger des Heils in Wehl.
 • Stichting Komt voor de Bakker wint Doetinchem Doet Mee-award

  08 januari 2019
  DOETINCHEM - Stichting Komt voor de Bakker is de winnaar van de Doetinchem Doet Mee-award. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Doetinchem ontving voorzitter Tamara Tijdink de award uit handen van burgemeester Mark Boumans.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie