Advertentie
 

DOETINCHEM - De coalitie in Doetinchem kan in goede samenwerking van start, al was de verhoging van het aantal FTE wethouders van vijf naar 5,25 wel een punt. Desondanks stemden 22 van de 31 raadsleden voor het akkoord, alleen PvdA, SP en Lokaal Belang Doetinchem (LBD) waren tegen en kwamen met felle kritiek.

'Zonder Maria Martens was dit ook het college geworden', begon PvdA-fractievoorzitter Steven Kroon zijn betoog. 'Doetinchem gaat nog vier jaar op de rechts confessionele tour. Wij zullen dan ook nog meer oppositie voeren om ook het linkse geluid te laten horen. Wie weet wordt de koers dan wat verlegd.' 

Hardere bewoordingen

In nog hardere bewoordingen sloot LBD-fractievoorzitter Henri George Moïze de Chateleux zich bij hem aan. 'Ik heb zelden zo’n inhoudsloos stuk gelezen. Het is geen blijk van vertrouwen dat de oppositie mee mag praten over het akkoord en dat zij de punten van te voren niet krijgen', stak LBD-fractievoorzitter Henri-George Moïze de Chateleux van wal. Volgens hem is de coalitieagenda te weinig concreet om een echte agenda te noemen. 'Ik zou het liever een agenda'tje noemen. Desondanks zullen we de uitgestoken hand voor samenwerking aanvaarden, als de voorstellen die komen Doetinchem vooruit helpen.'

Aantal wethouders

Wat voor meer partijen een punt was, was het feit dat het aantal wethouders net als in de vorige periode op vijf blijft en in aantal FTE zelfs met 0,25 omhoog gaat. PvdA, SP, GBD en LBD waren daar niet zo blij mee. Kroon: 'In Winterswijk gaan ze zelfs terug van vier naar drie, is er daar dan niks te doen? Dat lijkt me niet.' 

GBD vond dat vijf wethouders voldoende is en LBD vroeg zich af of er wel voldoende nagedacht was over de financiële onderbouwing. Niet verrassend was dat de coalitiepartijen CDA, VVD, D66, GroenLinks (GL) en CU/SGP allemaal positief waren over het akkoord en dus instemden, aangevuld met Gemeente Belangen Doetinchem (GBD) en de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM).

Daarmee konden de wethouders Ingrid Lambregts en Rens Steintjes (CDA), Maureen Sluiter (VVD), Jorik Huizinga (D66), Frans Langeveld (GL) en Henk Bulten (CU/SGP) geïnstalleerd worden en is het nieuwe college van B&W officieel van start gegaan.

 

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Burgemeester Doetinchem mag Gelders provinciebestuur smeden

  22 maart 2019
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wordt informateur in Gelderland. De VVD heeft hem gevraagd om te kijken welke coalitie er mogelijk is en de andere partijen hebben daarmee ingestemd.
 • Doetinchem brengt stembureau naar jongeren

  20 maart 2019
  DOETINCHEM - Op het Graafschap College in Doetinchem was woensdag een speciaal stembureau gevestigd om jongeren bij de verkiezingen te betrekken. Aanvankelijk zou er ook een verkiezingsfestival met activiteiten plaatsvinden, maar die zijn door de gebeurtenissen in Utrecht afgelast.
 • Leger des Heils door het stof na fouten bij Domus: 'We hebben steken laten vallen'

  01 februari 2019
  DOETINCHEM - Het vuurwerk kwam niet tíjdens de raadsvergadering over Domus in Wehl, maar ná de raadsvergadering. Regiomanager Annemiek de Wolf van het Leger des Heils ging na de vergadering diep door het stof voor een handjevol Wehlenaren die buiten stonden na te praten.
 • Daklozen- en verslaafdenopvang in Wehl, hoe verder?

  17 januari 2019
  DOETINCHEM - Overlast die vorig jaar in Wehl ontstond, kwam mede doordat het Leger des Heils niet adequaat heeft opgetreden bij overlastsituaties in het dorp. Dat staat in de raadnotitie die vanavond op tafel ligt. De gemeenteraad van Doetinchem praat dan over de toekomst van de Domusopvang van het Leger des Heils in Wehl.
 • Stichting Komt voor de Bakker wint Doetinchem Doet Mee-award

  08 januari 2019
  DOETINCHEM - Stichting Komt voor de Bakker is de winnaar van de Doetinchem Doet Mee-award. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Doetinchem ontving voorzitter Tamara Tijdink de award uit handen van burgemeester Mark Boumans.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie