Advertentie
 

NIJMEGEN - Het geld had beter gestoken kunnen worden in duurzaam doen, in plaats van de wereld laten zien dat je duurzaam bent. Nu Nijmegen een half jaar onderweg is als Groene Hoofdstad van Europa 2018, is er kritiek op het duurzaamheidsfeestje.

'Feestjes hebben we genoeg in de stad. De Vierdaagse bijvoorbeeld', zegt fractievoorzitter Inge van Dijk van de VVD. 'Dat geld hadden we beter kunnen steken in huizen van het gas halen of subsidie voor zonnepanelen.'

Ambities hoger dan budget

Fractievoorzitter Paul Eijgenhuisen van de lokale partij VoorNijmegen.Nu deelt die kritiek: 'Van dat geld hadden we 50-duizend vierkante meter zonnepanelen kunnen aanleggen. Da's drie wijken in Dukenburg. Eerlijk gezegd was ik vanaf dag één al verschrikkelijk cynisch over dit verhaal.'

Kijk hier naar een item over Green Capital. Tekst loopt door onder de video. 

Nijmegen stak 1,4 miljoen euro in het budget van de organisatie van Green Capital. De provincie deed daar een miljoen bij. De begroting is sluitend, liet de organisatie onlangs weten, maar de ambities reiken hoger dan het geld dat beschikbaar is.

'Geld klotst niet tegen de plinten'

Daarom vroeg Green Capital om meer geld en Nijmegen heeft besloten dat toe te kennen. Twee ton boven op de eerder verstrekte 1,4 miljoen. Daarbij wordt nog €300.000 euro vrijgemaakt aan concrete projecten om burgers meer te kunnen betrekken bij de duurzaamheidsdoelstellingen van het Green Capitaljaar. Dat geld kom uit het programma Duurzaamheid van de begroting.

'Daar hebben we wel moeite mee', vervolgt VVD-fractievoorzitter Van Dijk: 'Het geld klotst niet tegen de plinten in Nijmegen. Sterker, we hebben een probleem. Een groot probleem.' En dat voor 'een feestje voor de happy few', betuigt VoorNijmegen.Nu-fractievoorzitter Eijgenhuijsen. Van Dijk: 'Dit feestje komt bij veel Nijmegenaren niet echt aan'.

Geen rijksbijdrage

Of zoals de organisatie het zelf formuleert: 'Green Capital is primair een Europees jaar voor professionals. Met eventuele extra middelen kunnen we de wijken en de jeugd nog beter betrekken en de publiekscommunicatie beter oppakken. Zie ook evenementen, zoals het Spiegelwaalconcert.' Al vragen ze zich bij de VVD af wat zo'n concert in alle eerlijkheid bijdraagt aan duurzaamheid.

Het college motiveert de extra bijdrage in een brief aan de raad door te wijzen op wat Green Capital de stad inmiddels allemaal heeft opgeleverd, waaronder veel aandacht vanuit het buitenland en inititiatieven van burgers om hun leefomgeving te vergroenen. Een ander argument voor meer geld is dat er, ondanks 'intensieve lobby', geen financiering vanuit het Rijk naar Nijmegen komt voor het vieren van het Groene Hoofdstad-jaar.

Zie ook:

 

 

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie