Advertentie
 

AALTEN - Gemeenten moeten de regie krijgen om meer statushouders aan het werk te krijgen. Dat vindt wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten. Uit de landelijke monitor van het kennisplatform Integratie en Samenleving blijkt dat slechts 13 procent van de statushouders een baan heeft.

Statushouders die in 2015 naar Nederland kwamen, werden eerst geplaatst in een asielzoekerscentrum. Ze hielden zich niet echt bezig met de samenleving. 'Daarna werden ze geplaatst in een gemeente en moesten ze inburgeringscursussen doen. En dat moesten ze zelf gaan regelen. Het duurde lang voordat men op zo'n inburgeringscursus zat', legt Wikkerink uit.

In Aalten wonen 175 statushouders. 75 daarvan zijn minderjarig. Van de 100 mensen die overblijven en beschikbaar zijn om de arbeidsmarkt op te gaan hebben 10 mensen een baan.

Werken, leren en inburgeren tegelijkertijd 

Taal op de werkvloer is belangrijk. Als je de taal niet spreekt wordt het lastig. Nu is het zo dat statushouders eerst de inburgeringscursus moeten volbrengen voor ze aan het werk mogen. Volgens Wikkerink kan dat anders. 'Taal en inburgering kun je op de werkvloer organiseren, zodat je tegelijkertijd werkt, leert en inburgert.' 

Aalten loopt vooruit

In 2020 wordt het traject waarbij statushouders aan het werk geholpen moeten worden, waarschijnlijk landelijk geregeld. 'Ik wil als gemeente direct invloed op de inburgering, op het programma, op de tijden en de locatie zodat we dat zelf in onze gemeente kunnen regelen.' 

'Wij hebben een voorbeeld van iemand uit Eritrea. Hij is begonnen met de inburgering en is vrijwilligerswerk gaan doen bij een voetbalclub. Hij moest daar Nederlands spreken. Het vrijwilligerswerk kon omgezet worden in een stageplek. Dat kon doordat een begeleider van de gemeente Aalten er bovenop zat. Uiteindelijk werd die stageplek een baan. Nu werkt hij bij een bedrijf op de afdeling logistiek. Uiteindelijk wil hij graag vrachtwagenchauffeur worden en dit is een mooi opstapje om dat uiteindelijk te bereiken.'

Kan gemeente extra taak vervullen?

Gemeenten roepen vaak dat ze er veel taken bij hebben gekregen, zoals het regelen van de thuiszorg en de jeugdzorg. Deze extra taak kost inspanningen, maar er zijn oplossingen. 'We hoeven het niet zelf met allemaal eigen personeel te doen. We kunnen dat bij een welzijnsorganisatie neerleggen.'

Ik weet niet of het mag, maar dat vind ik niet van belang als ik zie dat iemand goed terecht komt.
Joop Wikkerink, wethouder Aalten

Belangrijk is dat gemeenten zicht hebben op statushouders. 'Wij weten als gemeente niet hoe ver iemand is met de inburgering is, omdat die verantwoordelijkheid elders ligt. Als wij dat wel weten, kunnen wij er ook voor zorgen dat de tools er zijn om ervoor te zorgen dat iemand echt inburgert en we kunnen het dan ook dichtbij regelen.'

Sneller aan het werk

Mensen moeten aan het werk op plekken waar ze goed in zijn. 'We kunnen ze op een plek zetten waar ze bijvoorbeeld dozen kunnen inpakken, maar ik wil dat we kijken naar de talenten van de mensen zodat ze werkplek vinden die bij hen past. Het zijn burgers van onze samenleving en ze hebben het recht op een baan.'

Bedrijfsleven heeft statushouders nodig

Vraag is of er in de Achterhoek genoeg werk is. Jongeren trekken weg. Volgens Wikkerink zijn statushouders juist nodig voor alle banen die straks vrij komen. 'De ouderen gaan binnen een aantal jaren met pensioen en dan zullen 25.000 vacatures ontstaan. Met de wegtrekkende jongeren gaan we die vacatures niet opvullen. De statushouders zouden daarin een mooie rol kunnen vervullen.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Overig verkiezingsnieuws

 • Verkiezingsdebat Omroep Gelderland afgelast na aanslag Utrecht

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het lijsttrekkersdebat van Omroep Gelderland van maandagavond is afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Een groot deel van de partijen heeft de campagne stilgelegd en vindt het niet gepast te debatteren. Omroep Gelderland bekijkt of het debat op een later moment kan plaatsvinden.
 • GLD Stemt | 'Het is belachelijk druk in de trein'

  18 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over bereikbaarheid.
 • Uitzending Pauw & Jinek komt toch niet vanuit Arnhem

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het programma 'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' komt maandagavond toch niet vanuit restaurant STAN&CO in Arnhem.
 • GLD Stemt | Wiet: van slap gras tot niet normaal

  17 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over wiet.
 • GLD Stemt | Het klimaat wordt niet beïnvloed door de mens, zegt de PVV

  16 maart 2019
  ARNHEM - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op de vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag: Milieu.

Het laatste nieuws uit Aalten

 • Dertien kinderen willen kinderburgemeester Aalten worden

  14 februari 2019
  AALTEN - Alle dertien basisscholen in Aalten leveren een kandidaat die kans maakt om een jaar lang kinderburgemeester te worden. Bovendien vormt de winnaar samen met de twaalf anderen de nieuw kinderraad. Die moet nog gevormd worden.
 • 1,5 miljoen voor verbouwing gemeentewerf Aalten

  14 februari 2019
  AALTEN - De gemeentewerf van Aalten wordt niet alleen verbouwd, er komt ook een extra etage bovenop. Voor de renovatie en uitbreiding is een bedrag van 1,5 miljoen euro uitgetrokken.
 • Aalten betaalt Belastingdienst bijna 2 miljoen

  14 februari 2019
  AALTEN - De gemeente Aalten moet de belastingdienst 1,8 miljoen euro terugbetalen aan niet-afgedragen btw voor de bouw van twee schoolgebouwen.
 • Driemiljoenste glasvezel, feest in Aalten

  08 februari 2019
  AALTEN - De vlag kan uit vrijdag in Aalten want daar komt de driemiljoenste glasvezelaansluiting van Nederland. De gelukkige is zorgboerderij De Neeth. staatssecretaris Mona Keijzer komt hoogstpersoonlijk naar de Achterhoek om de mijlpaal bij te wonen.
 • Wethouder Aalten: 'Statushouders eerder aan het werk als gemeenten regie nemen'

  25 september 2018
  AALTEN - Gemeenten moeten de regie krijgen om meer statushouders aan het werk te krijgen. Dat vindt wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten. Uit de landelijke monitor van het kennisplatform Integratie en Samenleving blijkt dat slechts 13 procent van de statushouders een baan heeft.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie