Advertentie
 

NIJMEGEN - 'Er ligt hier een puike begroting', benadrukt wethouder Monique Esselbrugge (financiën) nog maar eens in de Nijmeegse raadszaal. Toch krijgt ze alleen haar coalitie van GroenLinks, D66 en SP mee. Het zorgt voor een nipte meerderheid en veel kritiek. 'Het is een knutselwerkje', aldus VVD-fractievoorzitter Inge van Dijk.

Het Nijmeegse college gaat teveel uit van verwachte meevallers in de toekomst. Dat is de veelgehoorde kritiek van de oppositie tijdens het begrotingsdebat woensdagavond. In 2022 moeten de schulden van de gemeente fors zijn gedaald door onder meer verwachte grondopbrengsten. 

'Hoe risicovol deze prognose is hebben we de afgelopen jaren mogen ervaren toen we vele tientallen miljoenen verloren op grondposities', zegt Hans van Deurzen (50PLUS). Daarnaast geeft het Nijmeegse stadsbestuur 20 miljoen euro uit, dat het eigenlijk niet heeft, zo meent de voorman van de partij. 

32 miljoen beschikbaar en 51 miljoen uitgeven

'In deze begroting leggen we een groot aantal nieuwe investeringen voor, in totaal voor ruim 51 miljoen euro. De totale beschikbare investeringsruimte is 32 miljoen. Dit is circa 20 miljoen minder', valt er inderdaad te lezen in de begroting. 

Die investeringen gaan bijvoorbeeld naar en verlaging van de OZB-belasting voor ondernemers, vanaf 2020 gaat die belasting in stapjes met vijf procent omlaag. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in een extra op- en afrit voor fietsroute de snelbinder. Kosten: 2,4 miljoen euro. 

'Te risicovol'

Inge van Dijk (VVD): 'We verwachten dat we ergens winst kunnen halen of ergens kosten kunnen besparen. We hebben geen idee of dat gaat lukken. Volgens mij heb je het dan in elkaar geknutseld en loop je ontzettend veel risico.' Ook het CDA noemt de begroting 'te risicovol'. 

Beluister de kritiek van de VVD, het CDA en VoorNijmegen.NU (tekst gaat verder onder audio)

'We verwachten hogere inkomsten van de toeristenbelasting', 'we verwachten dat de grondexploitaties nu een positieve kasstroom gaan opleveren', 'we verwachten een daling van de uitkeringslasten van 2,1 miljoen euro', 'we verwachten dat de schuldpositie van Nijmegen langzaam zal afnemen', het zijn zomaar wat passages uit het ruim 200 pagina tellende boekwerk voor de periode 2019-2022. 

'De rijen zijn gesloten'

Suggesties van oppositiepartijen werden woensdagavond veelal weggestemd, enkelen kregen de steun van de coalitiepartijen. 'Iedereen had wel een verbeterpunt. Maar je ziet het gewoon: de rijen zijn gesloten', moppert raadslid Paul Eigenhuijsen (VoorNijmegen.NU). Geen van de vijf voorstellen van zijn partij haalde het. 

De begroting werd ondanks de kritiek dus aangenomen. 'Ik hoop dat we allemaal ongelijk hebben. Nijmegen verdient een goede begroting', besluit Ammar Selman van de PvdA.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie