Advertentie
 

EDE - De Edese gemeenteraad sprak donderdag in tweede termijn over de begroting 2019-2022, het huishoudboekje van de gemeente Ede. In de begroting staat welke gelden de komende jaren Ede ontvangt en uitgeeft. EDE TV Nieuws was bij de Edese versie van de algemene beschouwingen aanwezig en interviewde diverse partijen over de uitkomst.

Wethouder Financiën Leon Meijer is tevreden over de uitkomst. ‘We hebben de tekorten binnen de begroting kunnen dekken. Het tekort van 10 miljoen euro bij Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdzorg hebben we opgevangen. Ik heb alleen moties aangenomen die weinig of geen geld hebben gekost. De komst van watertappunten in Ede is te dekken dus die is motie is doorgekomen.’ Het lek binnen de zorg is dan wel gedekt, maar de korting op identiteitsbewijzen is definitief teruggedraaid.

Alleen D66 stemde tegen begroting

Voor fractievoorzitter van D66, Stephan Neijenhuis was het een van de redenen tegen de begroting te stemmen. D66 is meteen ook de enige partij die zich genoodzaakt voelde om tegen te stemmen. ‘Zonde, want er staan ook zeker ook goede punten in de begroting die toejuichen.'

Op de bezuinigingen op sport- en cultuur, onderwijsinvesteringen en het schrappen van de korting op identiteitsbewijzen viel bij de coalitie volgens Neijenhuis niet te onderhandelen. ‘We kregen daar helaas geen bewegingsruimte voor.’ Harry van Huijstee (PvdA) en Nico van der Poel van de SGP beamen dat er binnen de coalitie weinig te onderhandelen viel en dat vinden ze jammer.

Van der Poel is wel tevreden over de onderhandelingsruimte ten opzichte van de eventuele komst van een aula in Bennekom. ‘De gemeenteraad gaat onderzoeken of er ruimte is voor een plek waar de Bennekomse gemeenschap kan samenkomen, met meer dan 15.000 inwoners is dat ook wel nodig.’

'Gemeenteraad moet controlerende rol op zich nemen'

Charifa El Kadouri, fractievoorzitter van EdeNu heeft ook gemengde gevoelens over de begroting. ‘We hebben een motie ingediend om een onafhankelijk adviseur aan te stellen voor het Sociaal Domein, die motie heeft het helaas niet gehaald.’ El Kadouri vindt dat gemeenteraad een controlerende rol op zich moet nemen ten opzichte van het Sociaal Domein.

De fractievoorzitter is wel blij met de belofte van wethouder De Pater om met het buurtcomité rond de tafel te gaan zitten over de verkeersveiligheid van Amsterdamseweg en Kernhemseweg. ‘We vragen al jaren aandacht voor verkeersveiligheid in Ede, vooral de voetgangersoversteekplaats op de Amsterdamse/Kernhemseweg is een gevaarlijk punt.’

Motie eerlijk Kinderpardon aangenomen

Ellen Out van GroenLinks is tevreden met de opgestelde begroting. ‘Zorg en duurzaamheid staat bij ons hoog op de agenda en daar is veel aandacht voor.’ Out is vooral blij dat de motie voor een eerlijk Kinderpardon is aangenomen. ‘Het is een signaal naar Den Haag toe om kinderen die in de Nederlandse samenleving geworteld zijn niet te ontwrichten.’ De gemeente Ede is volgens Out de 100e gemeente die het eerlijk Kinderpardon heeft aangenomen.

VVD’er Bart van Omlo is vooral content dat de motie over het behoud van kinderboerderij De Oude Hofstede is aangenomen. ‘Ze hebben de steun van de gemeente Ede hard nodig, de kinderboerderij wordt door veel Edenaren bezocht, het is belangrijk voor de gemeenschap dat de boerderij behouden blijft.’

Bekijk hier het uitgebreide verslag, inclusief interviews over de begroting 2019-2022.

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

 • Miljoenen extra naar World Food Center Ede?

  14 februari 2019
  EDE - Het college van Ede en de Gedeputeerde Staten van de provincie willen 3 miljoen euro extra reserveren voor het World Food Center. Daarmee zouden ze samen 23 miljoen euro steken in het kenniscentrum en attractiepark over voeding. In totaal moet het World Food Center 60 miljoen euro gaan kosten. 
 • Miljoenen tekort in jeugdzorg, maar provincie stelt groot onderzoek uit

  29 januari 2019
  ARNHEM - De zorgen van gemeenten over de grote tekorten in de jeugdzorg worden met de dag groter. Toch stelt de provincie Gelderland, die financieel toezicht moet houden, het onderzoek naar de tekorten uit.
 • Burgemeester Verhulst: ‘Ondanks positieve veiligheidscijfers alert blijven’

  20 december 2018
  EDE - Door het college van burgemeester en wethouders is dinsdag het Integraal Veiligheidsplan vastgesteld. De negen thema’s zijn: Wijkveiligheid, ondermijning, jeugdcriminaliteit, High Impact Crimes, preventie radicalisering en tegengaan polarisatie, aanpak personen met verward gedrag, veilig uitgaan, rampen- en crisisbeheersing en verkeersveiligheid.
 • ChristenUnie: Los de knelpunten op de Valleilijn op

  30 november 2018
  EDE - ChristenUnie-Kamerlid Stienke van der Graaf wil dat de knelpunten op de Valleilijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort zo snel mogelijk worden aangepakt. De treinen op de Valleilijn zijn in de spitsuren overvol.
 • Wethouder Leon Meijer tevreden: ‘We hebben financiële tekorten binnen de begroting gedekt’

  19 november 2018
  EDE - De Edese gemeenteraad sprak donderdag in tweede termijn over de begroting 2019-2022, het huishoudboekje van de gemeente Ede. In de begroting staat welke gelden de komende jaren Ede ontvangt en uitgeeft. EDE TV Nieuws was bij de Edese versie van de algemene beschouwingen aanwezig en interviewde diverse partijen over de uitkomst.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie