Advertentie
 

NIJMEGEN - Hij is blind, en ontevreden over de gemeente Nijmegen. Volgens Ferry Molenaar schiet het maar niet op met het toegankelijk maken van de Waalstad voor mensen met een beperking.

door Rob Haverkamp

In Nederland zijn dat er zo'n 1,7 miljoen, met een matige of ernstige fysieke beperking. Dat kom dus neer op 1 op de 10 Nederlanders. Ferry Molenaar gaat woensdagavond inspreken tijdens een gemeenteraadsvergadering in Nijmegen. Hij deed het 3,5 jaar geleden ook al eens en nu weer. Er verandert te weinig, vindt hij. 

(tekst gaat verder onder de video)

'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is'

Dat een openbare ruimte die niet is ingericht voor mensen met een beperking nare gevolgen kan hebben, merkte ook een vriendin van Ferry. Sohair Tamer - ook uit Nijmegen - kwam hard ten val toen ze werd aangereden door een fietser. Ze is nagenoeg blind en om bij de bushalte te komen moest ze een druk fietspad over.

Dat moet ze wel vaker, maar deze keer ging het dus flink mis. Ze zocht contact met de gemeente, maar er gebeurde niets. 'Dan voel ik me heel eerlijk gezegd niet serieus genomen', zegt Tamer. 'Alsof mijn veiligheid niet belangrijk genoeg is om daar echt iets mee te doen.'

Volgens de gemeente is het qua toegankelijkheid voor mensen met een beperking over het geheel genomen best oké gesteld. 'Ik denk dat ik in zijn algemeenheid kan zeggen dat het wat betreft de toegankelijkheid in Nijmegen best goed gaat.' Maar Sohair en Ferry zijn het daar dus niet mee eens en vinden dat het stukken beter kan en moet.

Midden op de weg kletsen

Samen stonden ze in hartje Nijmegen al eens minuten lang te kletsen midden op een zebrapad, zonder dat één van beiden dat in de gaten had. Ferry wijst naar de oversteek: 'Wat goed is is dat er noppentegels liggen. Wat er niet goed is, is dat ze hier al ophouden.' De rij met noppen blijkt flink minder breed dan het zebrapad en zo eindigden ze samen dus niets vermoedend midden op de weg.

Het zebrapad illustreert de problematiek, zegt Molenaar. Maar volgens hem is het ook maar het topje van de ijsberg. En dat is niet zonder gevaren. 'Als ik niet door heb dat ik midden op de weg sta ben ik afhankelijk van de automobilist die stopt.'

De gemeente wuift de kritiek niet weg. 'Het kan altijd beter', beaamt wethouder Velthuis. 'Dus dat men kritisch daarover is, daar kan ik me wel iets bij voorstellen.' Meer geduld is nog wel nodig, stelt de wethouder als vooruitzicht. 'Ik kan u nu al zeggen, dit gaat een proces van jaren worden. Echt jaren.'

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie