Advertentie
 

NIJMEGEN - De meeste partijen in de Nijmeegse gemeenteraad willen dat de tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat openblijft. Er is zelfs een meerderheid voor het beperkt toestaan van nieuwe sekswerkers. Het college van burgemeester en wethouders liet eerder weten dat juist het sluiten van de tippelzone 'het meest voor de hand liggend' zou zijn.

door Sven Strijbosch

Het bedrijf Bureau Beke heeft onderzoek verricht naar de tippelzone in de Waalstad en verschillende scenario's opgesteld. Sluiten of openhouden is daarbij de belangrijkste vraag. Daar sprak de Nijmeegse gemeenteraad woensdagavond over.

'Bij het sluiten van de tippelzone laat je vrouwen aan hun lot over', betoogt Marjolijn Mijling van het CDA. 'De huiskamer en een toezichthouder op de tippelzone zorgen voor een gevoel van veiligheid. We willen de zone openhouden en beperkte, nieuwe toestroom toestaan', aldus Quirijn Lokker van GroenLinks. 

Lokker meent dat het sluiten van de tippelzone zorgt voor meer sekswerkers in de illegaliteit. 'Dan wordt het gevaarlijk', zegt hij. Sekswerkers die niet meer op een tippelzone kunnen werken moeten hun diensten elders aanbieden, veelal illegaal. Het maakt ze extra kwetsbaar. Die mening deelt een groot deel van de sekswerkers. 

Zie ook: Sekswerkers Gelderse tippelzones: 'Stel ze open voor iedereen'

Nog ruim twintig vrouwen

De tippelzone in de Waalstad telt op dit moment 24 sekswerkers. Van die 24 sekswerkers werken er 14 legaal en 10 'illegaal' in de omgeving. Op dit moment geldt er een zogenoemd uitsterfbeleid, waarbij geen nieuwe vergunningen worden afgegeven. Wel kunnen alle sekswerkers in de huiskamer van de tippelzone terecht voor hulp. 

De huidige tippelzone kost veel geld: 400.000 euro per jaar. De kosten zouden niet meer in verhouding staan met het aantal sekswerkers dat op of rond de zone werkt, zo redeneerden de verantwoordelijk wethouder en burgemeester. Partijen als bijvoorbeeld het CDA, GroenLinks, D66, PvdA, VoorNijmegen.NU en Stadspartij DNF gaan daar niet in mee. Ze zijn zelfs voor een mogelijke uitbreiding van het aantal sekswerkers. 

Zie ook: Einde nabij voor Nijmeegse tippelzone

'Voorzie vrouwen in drugsverslaving'

SP-raadslid Petra Molenaar maakt het sommetje: '400.000 euro per jaar. Dat is 28.500 euro per sekswerker, per jaar.' Ze ziet liever dat de, veelal kwetsbare vrouwen, met dat geld worden ondersteund om uit het sekswerk te stappen.

Een deel van de vrouwen werkt op de tippelzone om bijvoorbeeld te voorzien in een drugsverslaving. 'Voor 28.500 euro per jaar kun je ook drugs voor ze kopen', zegt Molenaar. 

'Complexe afweging'

Uiteindelijk neemt het college van burgemeester en wethouders een definitieve beslissing over de tippelzone. Die beslissing komt er waarschijnlijk pas in de zomer. Wethouder Grete Visser (Welzijn en Zorg) noemt het een 'complexe afweging' en zegt de vrijwel unanieme mening van de raad mee te nemen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie