Advertentie
 

- Binnen twee jaar krijgt Gelderland er 51 windmolens bij. Dat blijkt uit een overzicht van windmolenprojecten van de provincie.

door Harry Hekkert 

Het landschap in Gelderland gaat de komende jaren opvallend veranderen met de bouw van de tientallen nieuwe windmolens. Er staan nu op negen plaatsen samen 38 windmolens. Voor eind 2020 is de bouw van 51 nieuwe turbines op twaalf andere locaties voorzien.

De nieuwe windmolens zijn in de meeste gevallen veel hoger, soms tot 185 meter, dan de turbines die nu al in de provincie staan.

Bouwen, plannen of goedkeuren

Bij zes projecten zijn de vergunningprocedures al doorlopen en kan er gebouwd worden:

 • Nijmegen (project De Grift, 1 windturbine)
 • Oude IJsselstreek (Den Tol, 9 turbines)
 • Montferland (Bijvanck, 4 turbines )
 • Geldermalsen (Avri, 3 turbines)
 • Zaltbommel (A2, 3 turbines)
 • Geldermalsen/Neerijnen (Deil, 11 turbines)

De vergunningen voor die projecten zijn nog niet definitief:

 • Nijmegen (Engie, 2 turbines)
 • Oldebroek (Hattemerbroek, 4 turbines)
 • Arnhem (Pleijroute, 4 turbines)

Inwoners en actiegroepen proberen die plannen nog tegen te houden. Zo besliste de bestuursrechter woensdag dat voor de bouw van de turbines langs de Pleijroute nog niet aan alle voorwaarden is voldaan.

Kijk hier naar een video over de windmolens bij de Pleijroute: 

Nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Overbetuwe, Zutphen en Harderwijk zijn vergevorderd, maar daar moet de bestemmingsplanwijziging door de gemeente nog goed gekeurd worden.

Op schema

Met de geplande windmolens zou Gelderland eind 2020 zo'n 260 megawatt aan windenergie opwekken. Dat is tegen die tijd ruim voldoende volgens afspraken met het Rijk. De 38 bestaande windmolens leveren nu 80 megawatt op.

Met de totale opwekking van schone energie loopt de provincie in de pas met de rest van Nederland, maar ons land blijft wel ver achter bij wat in het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken.

De tekst loopt door onder de graphic. 

In Nederland is afgelopen jaar 6,6 procent van alle energie duurzaam opgewekt, terwijl 14 procent opgewekte schone energie eind 2020 internationaal de afspraak is. In 2050 moet alle energie duurzaam opgewekt zijn.

Waar nog meer? 

Volgens de provincie zijn ook nieuwe windmolenplannen in de gemeenten Nijmegen, Geldermalsen, Beuningen, Culemborg, Heumen en Ermelo kansrijk. Beekbergsebroek in Apeldoorn wordt door de provincie nog steeds als ideale windmolenlocatie gezien. De Apeldoornse gemeenteraad heeft een plan voor de bouw van windmolens op die plek eerder al afgewezen.

Het is aan Apeldoorn en omliggende gemeenten om met vervangende plannen voor het opwekken van schone energie in die regio te komen, zoals de provincie wil. 

Puzzel

Gelderland is opgedeeld in zes regio's die de komende jaren allemaal met eigen plannen voor het opwekken van schone energie moeten komen. Het zoeken naar geschikte locaties is daarbij de grootste puzzel.

De zeven gemeenten in de regio Noord-Veluwe hebben vorige maand berekend dat er 120 windmolens en 850 hectare aan zonnevelden in die gemeenten moeten komen om aan de opgave van het klimaatakkoord te voldoen. De zoektocht naar geschikte locaties is daar gestart.

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie