Advertentie
 

EDE - Het college van Ede en de Gedeputeerde Staten van de provincie willen 3 miljoen euro extra reserveren voor het World Food Center. Daarmee zouden ze samen 23 miljoen euro steken in het kenniscentrum en attractiepark over voeding. In totaal moet het World Food Center 60 miljoen euro gaan kosten. 

door Joukje Beiboer

'Ik krijg het gevoel dat ik de raad wel meekrijg', zegt wethouder Leon Meijer na afloop van een lange raadsvergaring in Ede. Tot 01.30 uur werd er gesproken over de nieuwste plannen voor het World Food Center. De vraag is of de gemeente het budget hiervoor wil verhogen van 5 naar 6 miljoen euro en een lening van 26 miljoen euro wil verstrekken voor het gebouw. 

De raad reageerde overwegend positief op het voorstel, maar deelde ook twijfels. De financiële risico's zouden onder andere door de miljoenenlening, te veel komen te liggen bij de overheid. 'En de bijdrage van het bedrijfsleven is minder dan afgesproken', stelt Jan Pieter van der Schans (CDA).

Ook zijn er breed gedragen bedenkingen bij de verwachte bezoekersaantallen. De inschatting van 330.000 bezoekers per jaar zou te hoog zijn. 'Het aantal bezoekers is cruciaal voor het succes', zegt Thimo Harmsen (VVD). 'We hangen hier heel veel aan op. Is het nog mogelijk om de bezoekersaantallen te dubbelchecken?' 

De wethouder zegt dat toe. 'Voordat we gaan aanbesteden en verbouwen en bouwen, laten we nog een keer narekenen: kloppen die bezoekersaantallen.' Als dat niet zo is, gaat er niet gebouwd worden, zegt Meijer. 

Wat is het World Food Center?

Het World Food Center in Ede moet een kenniscentrum en publieksattractie worden waar boer, burger en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. “Het WFC wordt voor consumenten, kennisinstellingen, bedrijfsleven, agrariërs en lokale voedselproducenten een plaats van ontmoeting en verbinding rond kennis over voedsel”, stelt de gemeentecoalitie in haar akkoord.

Binnen 4 jaar wil de coalitiepartijen ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en Groenlinks een WFC Experience, een plek waar consumenten inzicht kunnen krijgen in de voedselketen. De Experience moet mensen inspireren om gezonde keuzes te maken. 

Alles of niets

In het provinciehuis werd afgelopen woensdag al gediscussieerd over een verhoogde bijdrage van 17 miljoen in plaats van 15 miljoen euro. Ook daar waren zorgen over de bezoekersaantallen. Toch zijn de coalitiepartijen van de Staten enthousiast over de nieuwste plannen met het World Food Center. Ook hier lijkt een meerderheid te zijn voor de budgetverhogingen. 

Maar het is alles of niets. Alleen als ook het Rijk 5 miljoen wil bijdragen aan het World Food Center en zowel de gemeente als de provincie akkoord gaan met een budgetverhogingen, komt er daadwerkelijk meer geld beschikbaar. Over twee weken neemt de provincie een besluit. En 21 maart stemt de gemeente Ede.

Het miljoenenproject wordt niet alleen gefinancierd van overheidsgeld. Ook bedrijven gaan naar verwachting miljoenen in het World Food Center steken. In ruil voor 50 tot 200 duizend euro per jaar kunnen bedrijven 'exclusieve rechten' krijgen. Ze mogen bijvoorbeeld congressen houden in het Food Center of kunnen gratis toegangskaartjes uitdelen.  

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Ede

 • Miljoenen extra naar World Food Center Ede?

  14 februari 2019
  EDE - Het college van Ede en de Gedeputeerde Staten van de provincie willen 3 miljoen euro extra reserveren voor het World Food Center. Daarmee zouden ze samen 23 miljoen euro steken in het kenniscentrum en attractiepark over voeding. In totaal moet het World Food Center 60 miljoen euro gaan kosten. 
 • Miljoenen tekort in jeugdzorg, maar provincie stelt groot onderzoek uit

  29 januari 2019
  ARNHEM - De zorgen van gemeenten over de grote tekorten in de jeugdzorg worden met de dag groter. Toch stelt de provincie Gelderland, die financieel toezicht moet houden, het onderzoek naar de tekorten uit.
 • Burgemeester Verhulst: ‘Ondanks positieve veiligheidscijfers alert blijven’

  20 december 2018
  EDE - Door het college van burgemeester en wethouders is dinsdag het Integraal Veiligheidsplan vastgesteld. De negen thema’s zijn: Wijkveiligheid, ondermijning, jeugdcriminaliteit, High Impact Crimes, preventie radicalisering en tegengaan polarisatie, aanpak personen met verward gedrag, veilig uitgaan, rampen- en crisisbeheersing en verkeersveiligheid.
 • ChristenUnie: Los de knelpunten op de Valleilijn op

  30 november 2018
  EDE - ChristenUnie-Kamerlid Stienke van der Graaf wil dat de knelpunten op de Valleilijn tussen Ede-Wageningen en Amersfoort zo snel mogelijk worden aangepakt. De treinen op de Valleilijn zijn in de spitsuren overvol.
 • Wethouder Leon Meijer tevreden: ‘We hebben financiële tekorten binnen de begroting gedekt’

  19 november 2018
  EDE - De Edese gemeenteraad sprak donderdag in tweede termijn over de begroting 2019-2022, het huishoudboekje van de gemeente Ede. In de begroting staat welke gelden de komende jaren Ede ontvangt en uitgeeft. EDE TV Nieuws was bij de Edese versie van de algemene beschouwingen aanwezig en interviewde diverse partijen over de uitkomst.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie