Advertentie
 

- Het Gelders Kieskompas voor de Provinciale Statenverkiezingen is maandag gelanceerd. Het Kieskompas is door Omroep Gelderland in samenwerking met Kieskompas gemaakt.

Op 20 maart mogen we naar de stembus om onze Provinciale Staten, het Gelders parlement, te kiezen. Onze provincie heeft 55 zetels te verdelen. De VVD en het CDA zijn nu met ieder 9 zetels de grootste partijen. De verkiezingen hebben ook gevolgen voor de landelijke politiek. De gekozen Statenleden in alle provincies bepalen daarna hoe de nieuwe Eerste Kamer eruit gaat zien.

De tekst loopt verder onder de video.

Gelderse thema's

In het kompas komen Gelderse thema's aan bod. Ook kan de Achterhoek, de Veluwe, het Rivierengebied of de regio Arnhem Nijmegen worden geselecteerd, zodat de kiezers daarbij vragen krijgen over kwesties die spelen in zijn of haar regio. Zo krijgen ze stellingen voorgelegd over onder meer de geplande lage vliegroutes van en naar luchthaven Lelystad, het doortrekken van de A15 naar de A12 en de aanleg van een dubbel treinspoor op het traject Arnhem-Winterswijk.

Het Kieskompas vindt u hier.

Gelders debat

De Provinciale Statenverkiezingen komen uitgebreid aan bod bij Omroep Gelderland. Op maandag 18 maart wordt er van 19.00 tot 20.00 uur live een debat met de Gelderse lijsttrekkers uitgezonden op TV Gelderland.

Op woensdagavond 20 maart doen Omroep Gelderland en de NOS live verslag van de uitslagenavond in het provinciehuis in Arnhem. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie