Advertentie
 

TIEL - Iedereen wil veilig wonen voor het water. Water moet niet vervuild zijn. De bodem moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. De manier waarop je dit wil bereiken, daar zijn keuzes in te maken.

Binnen het bestuur van het waterschap zijn keuzes te maken tussen verschillende belangen, zegt Hennie Roorda van Water Natuurlijk Rivierenland. Samen met lijsttrekker Henk Driessen van het CDA Rivierenland wil ze uitleggen dat er bij de verkiezingen op 20 maart ook echt iets te kiezen valt. Roorda vindt de invloed van de agrariërs veel te groot binnen de waterschappen. Boeren hebben een aantal vaste zetels binnen het bestuur van het waterschap. Geborgde zetels heet dat.

De tekst loopt door onder de video.

Van oudsher was een waterschap ook echt een boerenorganisatie. De boeren hebben grote belangen, bijvoorbeeld bij schoon oppervlaktewater en een goed werkbare stand van het grondwater. Maar Roorda vindt dat zeker met de klimaatverandering de belangen van de mensen in de steden groeien. Bovendien betalen de mensen in de stad verreweg het meest aan het waterschap. Dit jaar bedraagt de begroting van alleen al het waterschap Rivierenland 440 miljoen euro. Dat moet worden opgebracht via de waterschapsbelasting.

CDA'er Driessen kan een heel eind met Roorda meegaan, maar het CDA wil de belangen van de boeren sterk laten meewegen. Het gaat volgens Driessen om grote economische belangen voor de boeren.

De natuur heeft ook belangen

Roorda vindt dat er niet alleen naar het geld gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit van het beleid. Bijvoorbeeld als het gaat om de natuur. Volgens Roorda kan bijvoorbeeld het maaien van dijken op een verantwoordere manier gebeuren. Op veel plekken zijn het de agrariërs die op dijkvakken intekenen en maaien om zoveel mogelijk hooi binnen te halen. Als je dit slimmer doet, zoals op stukken dijk in de Ooijpolder, kun je volgens Roorda veel meer soorten bloemen laten groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

Ook voor het CDA is natuur een belangrijk thema, zegt Henk Driessen. Maar ook het belang van de boeren telt zwaar. Naast Het CDA en Water Natuurlijk Rivierenland zijn er uiteraard meer partijen om uit te kiezen bij de drie waterschappen in Gelderland. Om een goede keuze te kunnen maken op 20 maart is er een stemwijzer voor de waterschapsverkiezing.

Het laatste nieuws uit Tiel

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie