Advertentie
 

TIEL - Iedereen wil veilig wonen voor het water. Water moet niet vervuild zijn. De bodem moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. De manier waarop je dit wil bereiken, daar zijn keuzes in te maken.

Binnen het bestuur van het waterschap zijn keuzes te maken tussen verschillende belangen, zegt Hennie Roorda van Water Natuurlijk Rivierenland. Samen met lijsttrekker Henk Driessen van het CDA Rivierenland wil ze uitleggen dat er bij de verkiezingen op 20 maart ook echt iets te kiezen valt. Roorda vindt de invloed van de agrariërs veel te groot binnen de waterschappen. Boeren hebben een aantal vaste zetels binnen het bestuur van het waterschap. Geborgde zetels heet dat.

De tekst loopt door onder de video.

Van oudsher was een waterschap ook echt een boerenorganisatie. De boeren hebben grote belangen, bijvoorbeeld bij schoon oppervlaktewater en een goed werkbare stand van het grondwater. Maar Roorda vindt dat zeker met de klimaatverandering de belangen van de mensen in de steden groeien. Bovendien betalen de mensen in de stad verreweg het meest aan het waterschap. Dit jaar bedraagt de begroting van alleen al het waterschap Rivierenland 440 miljoen euro. Dat moet worden opgebracht via de waterschapsbelasting.

CDA'er Driessen kan een heel eind met Roorda meegaan, maar het CDA wil de belangen van de boeren sterk laten meewegen. Het gaat volgens Driessen om grote economische belangen voor de boeren.

De natuur heeft ook belangen

Roorda vindt dat er niet alleen naar het geld gekeken moet worden, maar ook naar de kwaliteit van het beleid. Bijvoorbeeld als het gaat om de natuur. Volgens Roorda kan bijvoorbeeld het maaien van dijken op een verantwoordere manier gebeuren. Op veel plekken zijn het de agrariërs die op dijkvakken intekenen en maaien om zoveel mogelijk hooi binnen te halen. Als je dit slimmer doet, zoals op stukken dijk in de Ooijpolder, kun je volgens Roorda veel meer soorten bloemen laten groeien en dat is beter voor de biodiversiteit.

Ook voor het CDA is natuur een belangrijk thema, zegt Henk Driessen. Maar ook het belang van de boeren telt zwaar. Naast Het CDA en Water Natuurlijk Rivierenland zijn er uiteraard meer partijen om uit te kiezen bij de drie waterschappen in Gelderland. Om een goede keuze te kunnen maken op 20 maart is er een stemwijzer voor de waterschapsverkiezing.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Wat valt er te kiezen bij de waterschapsverkiezingen?

  03 maart 2019
  TIEL - Iedereen wil veilig wonen voor het water. Water moet niet vervuild zijn. De bodem moet niet te nat zijn, maar ook niet te droog. De manier waarop je dit wil bereiken, daar zijn keuzes in te maken.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.
 • GroenLinks Overbetuwe: 'Spoorlijn ombouwen tot busbaan volledig flauwekul’

  19 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot busbaan is 'volledig flauwekul'. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hanno Krijgsman. Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe ziet zo'n busbaan wel zitten, maar volgens Krijgsman is dit nooit in de gemeenteraad besproken. En dat steekt.
 • Regiogemeenten sponsoren Fruitcorso, maar voedselverspilling is dan taboe

  14 februari 2019
  TIEL - Het Fruitcorso in Tiel moet duurzaam worden. Dat stellen de acht gemeenten van de Regio Rivierenland deze week als voorwaarde voor het sponsoren van het festijn de komende jaren. Een ambtenaar van de regio gaat meewerken aan een plan om bewuster met de vele kilo's voedsel op de praalwagens om te gaan. In 2020 zou het eerste echt duurzame corso moeten plaatsvinden.
 • Tiel wil meer strooien voor ouderen, maar vreest het prijskaartje

  11 februari 2019
  ERMELO - Het strooien in Tiel moet beter, vooral op plekken waar veel ouderen wonen. Dat erkent wethouder Frank Groen naar aanleiding van vragen van Kleurrijk Tiel, de eenmansfractie van Vic Latumahina. Maar of dat ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. De wethouder vreest de hoge kosten.

Overig verkiezingsnieuws

 • Verkiezingsdebat Omroep Gelderland afgelast na aanslag Utrecht

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het lijsttrekkersdebat van Omroep Gelderland van maandagavond is afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Een groot deel van de partijen heeft de campagne stilgelegd en vindt het niet gepast te debatteren. Omroep Gelderland bekijkt of het debat op een later moment kan plaatsvinden.
 • GLD Stemt | 'Het is belachelijk druk in de trein'

  18 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over bereikbaarheid.
 • Uitzending Pauw & Jinek komt toch niet vanuit Arnhem

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het programma 'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' komt maandagavond toch niet vanuit restaurant STAN&CO in Arnhem.
 • GLD Stemt | Wiet: van slap gras tot niet normaal

  17 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over wiet.
 • GLD Stemt | Het klimaat wordt niet beïnvloed door de mens, zegt de PVV

  16 maart 2019
  ARNHEM - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op de vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag: Milieu.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie