Advertentie
 

- Inwoners van Gelderland hebben weinig met hun eigen provincie. Dat blijkt een onderzoek uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de NOS en de regionale omroepen naar het regio- en provinciegevoel in Nederland. Mensen hebben meer gevoel bij Nederland, hun eigen regio en woonplaats. Zelfs met Europa zeggen Gelderlanders meer verbondenheid te hebben dan met de provincie.

Slechts 12 procent van de Gelderlanders voelt zich vooral verbonden met de provincie. In een flink aantal andere provincies ligt dat gemiddelde een stuk hoger. Zo scoort het provinciegevoel in Groningen (56 procent), Friesland (67 procent) en Zeeland (51 procent) aanmerkelijk hoger. Inwoners van Gelderland zeggen vooral veel verbondenheid te voelen met hun eigen woonplaats.

Zie ook: Gelderlander trots op De Graafschap; weinig passie voor NEC en Vitesse

Mooiste provincie

Wat verder opvalt in het onderzoek is de trots van de inwoners op de natuur in de provincie. De helft van de ondervraagden geeft aan trots te zijn op de natuurgebieden die onze provincie rijk is. Onder mensen in de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar ligt dat percentage nog hoger; 60 procent van de Gelderlanders in die leeftijdscategorie geeft aan het meest trots te zijn op de natuur. Hoewel het echte provinciegevoel ontbreekt vinden inwoners van Gelderland hun eigen provincie wel de mooiste van Nederland.

In het onderzoek werden mensen ook gevraagd om de grootste Gelderlander aan te wijzen. Dat bleek voor de respondenten een moeilijke opgave. Uiteindelijk ging 6 procent van de mensen die iemand kon noemen voor Karel van Gelre, gevolgd door voormalig commissaris van de Koning Clemens Cornielje met 4 procent. 

Bar weinig dialect in Gelderland

Op het gebied van het spreken van dialect in de provincie stellen we in Gelderland weinig voor. Maar 9 procent van de ondervraagden zegt thuis of met familie en vrienden altijd dialect te spreken. Dat is in geen enkele andere provincie in Nederland zo laag als bij ons. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie