Advertentie
 

- Inwoners van Gelderland hebben weinig met hun eigen provincie. Dat blijkt een onderzoek uitgevoerd door I&O Research in opdracht van de NOS en de regionale omroepen naar het regio- en provinciegevoel in Nederland. Mensen hebben meer gevoel bij Nederland, hun eigen regio en woonplaats. Zelfs met Europa zeggen Gelderlanders meer verbondenheid te hebben dan met de provincie.

Slechts 12 procent van de Gelderlanders voelt zich vooral verbonden met de provincie. In een flink aantal andere provincies ligt dat gemiddelde een stuk hoger. Zo scoort het provinciegevoel in Groningen (56 procent), Friesland (67 procent) en Zeeland (51 procent) aanmerkelijk hoger. Inwoners van Gelderland zeggen vooral veel verbondenheid te voelen met hun eigen woonplaats.

Zie ook: Gelderlander trots op De Graafschap; weinig passie voor NEC en Vitesse

Mooiste provincie

Wat verder opvalt in het onderzoek is de trots van de inwoners op de natuur in de provincie. De helft van de ondervraagden geeft aan trots te zijn op de natuurgebieden die onze provincie rijk is. Onder mensen in de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar ligt dat percentage nog hoger; 60 procent van de Gelderlanders in die leeftijdscategorie geeft aan het meest trots te zijn op de natuur. Hoewel het echte provinciegevoel ontbreekt vinden inwoners van Gelderland hun eigen provincie wel de mooiste van Nederland.

In het onderzoek werden mensen ook gevraagd om de grootste Gelderlander aan te wijzen. Dat bleek voor de respondenten een moeilijke opgave. Uiteindelijk ging 6 procent van de mensen die iemand kon noemen voor Karel van Gelre, gevolgd door voormalig commissaris van de Koning Clemens Cornielje met 4 procent. 

Bar weinig dialect in Gelderland

Op het gebied van het spreken van dialect in de provincie stellen we in Gelderland weinig voor. Maar 9 procent van de ondervraagden zegt thuis of met familie en vrienden altijd dialect te spreken. Dat is in geen enkele andere provincie in Nederland zo laag als bij ons. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Verkiezingsdebat Omroep Gelderland afgelast na aanslag Utrecht

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het lijsttrekkersdebat van Omroep Gelderland van maandagavond is afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Een groot deel van de partijen heeft de campagne stilgelegd en vindt het niet gepast te debatteren. Omroep Gelderland bekijkt of het debat op een later moment kan plaatsvinden.
 • GLD Stemt | 'Het is belachelijk druk in de trein'

  18 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over bereikbaarheid.
 • Uitzending Pauw & Jinek komt toch niet vanuit Arnhem

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het programma 'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' komt maandagavond toch niet vanuit restaurant STAN&CO in Arnhem.
 • GLD Stemt | Wiet: van slap gras tot niet normaal

  17 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over wiet.
 • GLD Stemt | Het klimaat wordt niet beïnvloed door de mens, zegt de PVV

  16 maart 2019
  ARNHEM - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op de vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag: Milieu.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie