Advertentie
 

EPE - Er zijn acties gestart om inwoners van Gelderland en Overijssel te informeren over de politieke standpunten rond de uitbreiding van Lelystad Airport. Dit met de verkiezingen voor Provinciale Staten in aantocht. Daarnaast wordt opgeroepen op partijen te stemmen die tegen opening van Lelystad Airport zijn.

Zo is er een grote flyercampagne gepland waarin tienduizenden flyers huis-aan-huis worden verspreid in onder andere Gelderland en Overijssel.

Flyers, websites, spotjes en acties

Door SATL (Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen) is een kieswijzer gemaakt waarin met sterren aangegeven wordt welke partij voor- en welke partij tegen opening is van Lelystad Airport. 

In de kieswijzer wordt onderscheid gemaakt tussen de standpunten van de Gelderse fracties en de landelijke Tweede Kamer-fractie. 'Het is een bewustwording, geen stemadvies', zegt voorzitter van SATL Mijndert Ververs uit Hattem. 'Daarnaast worden zo'n 180 duizend flyers verstuurd in een gebied van Friesland tot Wageningen met extra informatie.'

Met de acties hopen de groepen het stemgedrag van kiezers te beïnvloeden. De provincies gaan niet over de opening van Lelystad Airport, maar hebben volgens de makers van de sites wel invloed. Daarnaast worden de leden van de Eerste Kamer gekozen via de provincie. Op die manier kan volgens de actiegroepen een signaal aan Den Haag worden afgegeven. 

Voor of tegen de Veluwe

Stichting Red De Veluwe gaat een stap verder. Ook zij hebben een website online gezet. 'Met een stille stem kiest u partij vóór de Veluwe.' Staat er te lezen. Volgens de makers van de site kan met een 'Stille stem' voorkomen worden dat vakantie-vliegtuigen laag over de Veluwe razen. De Stichting wil ook campagne gaan voeren via reclamespots op TV en radio. Ook wordt opgeroepen de campagne financieel te steunen.

Welke partij voor- of tegen opening van Lelystad Airport is, wordt door de Red De Veluwe gebaseerd op de visie, standpunten en het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer in de afgelopen twee jaar. De standpunten van provinciale partijen worden daarin niet meegenomen. 

De actiegroepen zijn tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport, omdat ze bang zijn voor onder andere geluidsoverlast. De routes zijn nodig zodat vliegverkeer van Lelystad het verkeer van Schiphol niet hindert. De minister heeft herhaaldelijk gezegd dat de laagvliegroutes vanaf 2023 voorbij zijn, maar tegenstanders geloven dat niet. Ze zijn bang dat de overlast die ze verwachten blijft, als het vliegveld volgens planning in 2020 opent.

Het laatste nieuws uit Epe

 • Actiegroepen Lelystad Airport geven stemadvies voor Provinciale Statenverkiezingen

  08 maart 2019
  EPE - Er zijn acties gestart om inwoners van Gelderland en Overijssel te informeren over de politieke standpunten rond de uitbreiding van Lelystad Airport. Dit met de verkiezingen voor Provinciale Staten in aantocht. Daarnaast wordt opgeroepen op partijen te stemmen die tegen opening van Lelystad Airport zijn.
 • Wonen: welke beloftes doet Epe?

  04 juni 2018
  EPE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Lokaal: welke beloftes doet Epe?

  04 juni 2018
  EPE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Epe?

  04 juni 2018
  EPE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
 • Energie: welke beloftes doet Epe?

  04 juni 2018
  EPE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie