Advertentie
 

DREUMEL - Over een paar weken staat de Brexit voor de deur, maar hoe dat er uit gaat zien is nog volstrekt onduidelijk. Dat leidt tot zorgen bij Gelderse ondernemers.

door Gerwin Peelen

Bijvoorbeeld bij Marc André de la Porte. Hij is fruitteler in Dreumel en verkoopt conference-peren. Zo'n tien procent van zijn oogst gaat naar het Verenigd Koninkrijk. 'Voor ons is het gevaar van de Brexit dat er handelsbelemmeringen gaan plaatsvinden. De overgang bij de douane kan problematisch gaan verlopen. Dat is een zorg voor onze fruittelers.'

De peren worden ook nog eens een stuk duurder in Engeland. Volgens Fons de Zeeuw - van OostNL - is de kans groot dat dezelfde peer na de Brexit in Engeland 12 tot 14 procent duurder wordt. 'Die zorgen bij fruittelers zijn wel terecht. De kansen op een no deal-Brexit zijn nu groter dan ooit.'

(tekst gaat verder onder de reportage)

Bij een 'no deal' wordt de Brexit eind maart mogelijk meteen ingevoerd: zonder duidelijke afspraken: zonder een deal. Een andere mogelijkheid is een Brexit mét een deal; dan komt er een overgangsperiode zodat bedrijven zich kunnen voorbereiden. Komende week stemt het Lagerhuis over die deal.

Maar de gevolgen zijn nu al merkbaar. Want wat als die peren straks in de haven moeten blijven liggen? 'Dat is een grote zorg. Door die onduidelijkheid komt er onzekerheid in de markt. Dan zie je dat er geen bestellingen komen en dat de handel vertraging oploopt', aldus de la Porte.

Bufferen voor de Brexit

In Doesburg - bij Rotra - zien ze nu hele andere gevolgen. Daar worden jaarlijks 20.000 zendingen naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd. 'De handel is nu toegenomen. Omdat mensen aan het bufferen zijn voordat de Brexit zover is', vertelt Machiel Roelofsen. Dat is een voordeel voor nu, maar ook hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor de Brexit. 'Er komen douane-documenten bij en producten uit het VK worden in Nederland duurder. Maar bij een no deal-Brexit komen er echt files bij de grens. Dat is het minst goed voor iedereen. '

Toch zijn er ook ondernemers die baat kunnen bij de Brexit; al zitten die vooral in het westen van het land. 'Dat gaat dan om financiële dienstverleners, verzekeringen. Die bedrijven zitten vooral in het westen. In Gelderland zitten met bijvoorbeeld de maak-industrie en de meubelindustrie typische sectoren die last gaan hebben van de Brexit', aldus De Zeeuw.

In theorie zou het Verenigd Koninkrijk ook nog binnen de EU kunnen blijven. 'Dan moet er een nieuw referendum worden uitgeschreven, de polls laten zien dat er dan wel eens een meerderheid voor een remain kan stemmen', stelt De Zeeuw. Een scenario waar ze in Doesburg op hopen. 'Het beste is natuurlijks als het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft. Hope for the best, prepare for the worst', sluit Roelofsen af. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie