Advertentie
 

DREUMEL - Over een paar weken staat de Brexit voor de deur, maar hoe dat er uit gaat zien is nog volstrekt onduidelijk. Dat leidt tot zorgen bij Gelderse ondernemers.

door Gerwin Peelen

Bijvoorbeeld bij Marc André de la Porte. Hij is fruitteler in Dreumel en verkoopt conference-peren. Zo'n tien procent van zijn oogst gaat naar het Verenigd Koninkrijk. 'Voor ons is het gevaar van de Brexit dat er handelsbelemmeringen gaan plaatsvinden. De overgang bij de douane kan problematisch gaan verlopen. Dat is een zorg voor onze fruittelers.'

De peren worden ook nog eens een stuk duurder in Engeland. Volgens Fons de Zeeuw - van OostNL - is de kans groot dat dezelfde peer na de Brexit in Engeland 12 tot 14 procent duurder wordt. 'Die zorgen bij fruittelers zijn wel terecht. De kansen op een no deal-Brexit zijn nu groter dan ooit.'

(tekst gaat verder onder de reportage)

Bij een 'no deal' wordt de Brexit eind maart mogelijk meteen ingevoerd: zonder duidelijke afspraken: zonder een deal. Een andere mogelijkheid is een Brexit mét een deal; dan komt er een overgangsperiode zodat bedrijven zich kunnen voorbereiden. Komende week stemt het Lagerhuis over die deal.

Maar de gevolgen zijn nu al merkbaar. Want wat als die peren straks in de haven moeten blijven liggen? 'Dat is een grote zorg. Door die onduidelijkheid komt er onzekerheid in de markt. Dan zie je dat er geen bestellingen komen en dat de handel vertraging oploopt', aldus de la Porte.

Bufferen voor de Brexit

In Doesburg - bij Rotra - zien ze nu hele andere gevolgen. Daar worden jaarlijks 20.000 zendingen naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd. 'De handel is nu toegenomen. Omdat mensen aan het bufferen zijn voordat de Brexit zover is', vertelt Machiel Roelofsen. Dat is een voordeel voor nu, maar ook hij maakt zich zorgen over de gevolgen voor de Brexit. 'Er komen douane-documenten bij en producten uit het VK worden in Nederland duurder. Maar bij een no deal-Brexit komen er echt files bij de grens. Dat is het minst goed voor iedereen. '

Toch zijn er ook ondernemers die baat kunnen bij de Brexit; al zitten die vooral in het westen van het land. 'Dat gaat dan om financiële dienstverleners, verzekeringen. Die bedrijven zitten vooral in het westen. In Gelderland zitten met bijvoorbeeld de maak-industrie en de meubelindustrie typische sectoren die last gaan hebben van de Brexit', aldus De Zeeuw.

In theorie zou het Verenigd Koninkrijk ook nog binnen de EU kunnen blijven. 'Dan moet er een nieuw referendum worden uitgeschreven, de polls laten zien dat er dan wel eens een meerderheid voor een remain kan stemmen', stelt De Zeeuw. Een scenario waar ze in Doesburg op hopen. 'Het beste is natuurlijks als het Verenigd Koninkrijk binnen de EU blijft. Hope for the best, prepare for the worst', sluit Roelofsen af. 

Overig verkiezingsnieuws

 • Verkiezingsdebat Omroep Gelderland afgelast na aanslag Utrecht

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het lijsttrekkersdebat van Omroep Gelderland van maandagavond is afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Een groot deel van de partijen heeft de campagne stilgelegd en vindt het niet gepast te debatteren. Omroep Gelderland bekijkt of het debat op een later moment kan plaatsvinden.
 • GLD Stemt | 'Het is belachelijk druk in de trein'

  18 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over bereikbaarheid.
 • Uitzending Pauw & Jinek komt toch niet vanuit Arnhem

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het programma 'Pauw & Jinek: De Verkiezingen' komt maandagavond toch niet vanuit restaurant STAN&CO in Arnhem.
 • GLD Stemt | Wiet: van slap gras tot niet normaal

  17 maart 2019
  - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag gaat het over wiet.
 • GLD Stemt | Het klimaat wordt niet beïnvloed door de mens, zegt de PVV

  16 maart 2019
  ARNHEM - Waarom zou je woensdag moeten gaan stemmen? Studenten Thierry en Irene van het ROC Rijn IJssel zoeken het voor je uit in hun video's. Zij gaan op zoek naar antwoorden op de vragen die jongeren hebben over de verschillende thema's rond de Provinciale Statenverkiezingen. Vandaag: Milieu.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie