Advertentie
 

- De verkiezingen voor de Provinciale Staten staan weer voor de deur. Dat betekent dat we op woensdag 20 maart weer naar de stembus mogen. Omroep Gelderland houdt je op de hoogte van de uitslagen.

De kiezer stemt tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten op de volksvertegenwoordigers van de provincies, maar bepaalt indirect ook de samenstelling van de Eerste Kamer. Gelderland telt 55 zetels. Momenteel hebben de VVD (9) en het CDA (9) de meeste zetels, gevolgd door D66 (7).

Uitslagenavond

Op woensdagavond 20 maart doen Omroep Gelderland en de NOS live verslag vanuit het Provinciehuis in Gelderland. De presentatie van de NOS ligt in handen van Dionne Stax en Winfried Baijens. Voor Omroep Gelderland verzorgen Irene ten Voorde, Erik van der Pol en Annemieke Schakelaar de presentatie.

Kieskompas

Het Kieskompas van Omroep Gelderland helpt bij de stemkeuze. Een uniek initiatief, want het Gelderse Kieskompas is verdeeld in vier eigen regio-kompassen: de Achterhoek, Rivierenland, Arnhem-Nijmegen en de Veluwe. Ontdek dus welke partij het dichtst bij jou staat! Het kompas is inmiddels al 20.000 keer bezocht. 

Ridders van Gelre in alle Staten

Ook de Ridders van Gelre spelen een rol tijdens de Provinciale Statenverkiezing. Tijdens hun zoektocht naar de oprichting van een Gelderse politieke partij, zetten zij de Gelderse identiteit centraal.

Op maandag 18 maart wordt er van 20.00 uur tot 21.00 uur live een debat uitgezonden op TV Gelderland, waarin Gelderse lijsttrekkers discussiëren over de Gelderse politiek.

De Provinciale Statenverkiezing vindt plaats op woensdag 20 maart. De stembussen zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. De uitslagenavond wordt live uitgezonden op TV Gelderland van 21.00 tot 01.00 uur. De NOS maakt op de woensdag ook live radio en tv vanuit het Provinciehuis in Arnhem.

Wil je het debat en de uitslagenavond van de Provinciale Statenverkiezing bijwonen? Dat kan! Aanmelden is niet nodig een identiteitsbewijs wel. Bij de ingang is een veiligheidscontrole met detectiepoorten. Voor het debat is het Huis der Provincie open vanaf 19.00 uur en tijdens de uitslagenavond vanaf 19:30 uur. 

Meer verkiezingsnieuws? Kijk dan op www.gldstemt.nl 

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie