Advertentie
 

- Mensen op het platteland zijn over het algemeen minder enthousiast over de komst van de wolf, dan mensen in de stad. Volgens Bernice Bovenkerk, milieufilosoof en dierethicus aan de Wageningen Universiteit komt dat niet alleen omdat mensen op het platteland meer kans hebben om met de wolf in aanraking te komen.

door Ellen Kamphorst

Uit onderzoek van Omroep Gelderland en Kieskompas blijkt ook dat inwoners van Arnhem/Nijmegen vaker vinden dat er meer ruimte voor de wolf moet komen komen dan inwoners die op de Veluwe of in de Achterhoek wonen. Ook als die ruimte tot overlast van boeren zou kunnen zorgen. 

De resultaten van het onderzoek: (tekst gaat verder onder graphic)

Bernice Bovenkerk kan die uitkomst goed verklaren. Volgens haar hebben mensen in de stad, overal ter wereld, vaker een romantisch beeld van de wilde natuur: 'De natuur is volgens hen iets dat oncontroleerbaar moet zijn, een plek waar stadsbewoners kunnen ontsnappen aan de hectiek van de dag, terwijl uit onderzoek blijkt dat bewoners van het platteland veel functionelere opvattingen van de natuur hebben. Zij willen de natuur beheren en beheersen voor hun bestwil.'

Omroep Gelderland heeft samen met Kieskompas een stemwijzer gemaakt met regionale thema's. Dat is hier te vinden. Het kieskompas is inmiddels zo'n 21000 keer ingevuld. Die antwoorden hebben we gewogen op politieke voorkeur en persoonskenmerken voor een representatieve uitkomst. 

Wolf gaat grens over

Wat de wolf interessant maakt volgens Bovenkerk is dat het beest oncontroleerbaar is: 'Als mens zijn we gewend om heel erg in hokjes te denken. We hebben de natuur en we hebben ons leefgebied. De wolf gaat letterlijk die grens over. Uit onderzoek blijkt dat mensen daar moeite mee hebben. 

Wat kiest de wolf? 

Bij de Provinciale Statenverkiezing is er echt wat te kiezen als voorstander van boeren die willen beheersen of als voorstander van de wolf die de ruimte moet krijgen. Zo heeft het CDA een hele andere opvatting dan de Partij Voor de Dieren. Maar wat zou de wolf kiezen? Bernice Bovenkerk zou willen dat dieren meer gehoord zouden worden. 'Wij praten nu de hele tijd over de belangen van mensen, maar die wolf heeft ook een perspectief. Vanuit de dierethiek kan je zeggen dat hij het recht heeft om hier te zijn. omdat de Veluwe tot 150 jaar geleden zijn leefgebied was.' Maar wat zou die wolf dan willen? Bovenkerk heeft daar een heel duidelijk antwoord op: 'hij wil met rust gelaten worden. '

Zie ook: De wolf in Gelderland

 

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie