Advertentie
 

TIEL - De waterschapsheffingen zijn de afgelopen vier jaar flink toegenomen. Bij het Waterschap Rijnland stegen de tarieven het meest, gevolgd door het Waterschap Rivierenland in Tiel. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) .

De heffingen die huishoudens moeten betalen, bestaat uit twee delen: de watersysteemheffing en de zuivering/-verontreinigingsheffing. Het geld uit de watersysteemheffing wordt onder meer gebruikt voor de zorg voor waterkeringen (dijken) en het waterpeil. Het geld uit de zuivering/-verontreinigingsheffing wordt onder andere gebruikt voor de zuivering van afvalwater.

Bij het Waterschap Rivierenland (stroomgebied van Lek, Merwede en Waal) stegen door de tariefverhogingen de opbrengsten uit de watersysteemheffing. De verwachte opbrengst in 2019 is ruim 20 miljoen euro hoger dan de gerealiseerde opbrengst in 2015.

De tekst gaat verder onder het kaartje.

Belasting stijgt door dijkversterkingen

De hogere tarieven komen voort uit de voorgenomen investeringen in dijkversterkingen. Bij het Waterschap Rivierenland betaalt een gezin met een eigen woning in 2019 ruim 473 euro per jaar aan waterschapsheffingen. Eerder was dit 439 euro.

Het extra geld gaat vooral naar het versterken van dijken. Zo investeert het Gelderse waterschap de komende jaren bijna een half miljard euro in diverse dijkversterkingsprojecten langs de Merwede, de Lek en de Waal. Ook is er meer geld nodig vanwege de verhoogde waterstanden en langdurige droogtes.

 

Het laatste nieuws uit Tiel

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie