Advertentie
 

- Deze woensdag stemmen we indirect óók voor de Eerste Kamer. Wat parlementair journalist Joost Vullings betreft kan de senaat worden afgeschaft, zegt hij in de podcastserie De staat van de senaat.

De Provinciale Statenleden die woensdag worden gekozen, gaan op 27 mei naar de stembus om te stemmen voor de Eerste Kamer. Daarmee zijn de Provinciale Statenverkiezingen getrapte verkiezingen.

Als het ligt aan Joost Vullings, politiek journalist voor EenVandaag en Jinek, gaat het niet langer zo en wordt de Eerste Kamer afgeschaft. 'Eerste Kamerleden hebben de macht om wetten weg te stemmen, maar stemmen vaak hetzelfde als ze in de Tweede Kamer doen', zegt hij.

Het partijbelang

Volgens Vullings komt het vaak voor dat een Eerste Kamerlid een wet kwalitatief niet goed genoeg vindt, 'maar toch voorstemt omdat het partijbelang of het coalitiebelang daarom vraagt. Dat is natuurlijk niet goed, maar ja, het zijn wel politici en die horen ook wel bij een coalitie.'

Afschaffen dus? 'Hoe graag ik hier ook kom, het zou wel weg kunnen. Senatoren zeggen vaak: hier is het debat op hoger niveau, maar dat vinden ze vooral zelf', aldus Vullings. Volgens hem zou een constitutioneel hof de plaats van de Eerste Kamer in kunnen nemen. 

Luister naar de bonusaflevering van De staat van de senaat met politiek verslaggever Joost Vullings:

De podcastserie De staat van de senaat is gemaakt door Omroep Gelderland-journalist Annemieke Schakelaar. Zij verbleef dagenlang in de Eerste Kamer en al haar opnames verwerkte zij in een podcast, een luisterdocumentaire, in vier afleveringen. De staat van de senaat is behalve op deze website ook te vinden in de Omroep Gelderland-app en op podcastapps als Spotify, Apple Podcasts, Stitcher en Player FM. Klik hier voor alle podcasts van Omroep Gelderland.Zie ook:

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie