Advertentie
 

- De uitslagen van de Gelderse gemeenten druppelen langzaam binnen. En Doetinchem, Nijmegen en Ede zijn de eerste 'grote' gemeente waarvan de uitslag binnen is.

In Doetinchem is, net zoals in veel andere gemeenten, Forum voor Democratie de grote winnaar. De partij pakte maar liefst 13,4 procent van de stemmen. Ook GroenLinks pakte veel winst. Die partij ging van 4,9 procent naar 9,6 procent van de stemmen. 

Het CDA verloor weliswaar in Doetinchem, maar is nog altijd de grootste partij met 15 procent van de stemmen. De VVD is de derde partij met 13,7 procent van de stemmen (was 14,7 procent in 2015). 

SGP blijft grootste in Ede

In de gemeente Ede blijven de meeste mensen stemmen op de SGP., al verliest die partij wel wat ten opzichte van vier jaar geleden. De Christen Unie krijgt traditiegetrouw ook veel stemmen en nadert de SGP. Forum voor Democratie is de derde partij in de gemeente Ede.

Groenlinks maakt enorme winst in Nijmegen

In Nijmegen kwam 56,6 procent van de stemgerechtigden vandaag hun stem uitbrengen. 23,5 procent van de stemgerechtigden deed dat op GroenLinks. Die partij had bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 maar 15,8 procent van de stemmen. De stemmen lijken te zijn weggehaald bij SP, dat door de helft ging. Forum voor Democratie kreeg in Nijmegen 10 procent van de stemmen, dat is minder dan in andere Gelderse gemeenten.\

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie