Advertentie
 

ARNHEM - In het provinciehuis in Arnhem is maandagochtend de definitieve uitslag van de Statenverkiezingen bekendgemaakt. De uitslag wijkt niet af van de voorlopige uitslag van afgelopen donderdag.

De VVD en nieuwkomer Forum voor Democratie krijgen beide acht zetels. De VVD (-1) kreeg enkele duizenden stemmen meer. De derde partij is het CDA met zeven zetels (-2).

Daarna volgen GroenLinks met zes (+3), de PvdA met vijf (-1) en D66 (-3) en ChristenUnie (gelijk) met vier zetels.

De SP (-3) en PVV (-2) staan op drie zetels, net als de SGP (gelijk). De Partij voor de Dieren blijft op twee. 50PLUS gaat van één naar twee zetels.

In de definitieve uitslag staat ook welke kandidaten dankzij voorkeurstemmen een zetel krijgen in Provinciale Staten van Gelderland. Het gaat om:

 • Arjan Tolkamp (CDA)
 • Karin Visser (D66)
 • Lia van Dijk (Partij voor de Dieren)
 • M.G. Lelkes (Forum voor Democratie).

De definitieve uitslag werd bekendgemaakt door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij is voorzitter van het Centraal Stembureau.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie