Advertentie
 

MILLINGEN AAN DE RIJN - De rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus heeft zijn route door Gelderland bijna voltooid. Vandaag is jonge gemeente Berg en Dal aan de beurt.

 

De bus stond donderdagmorgen in Millingen aan de Rijn. Omroep Berg en Dal verzorgde de uitzending.

De gemeente Berg en Dal ontstond door de fusie van Groesbeek, Ubbergen en Millingen aan de Rijn. Eerst ging de gemeente door het leven als Groesbeek, in 2016 werd dat Berg en Dal. In de bus schoven vijf partijen aan: Gemeente, Jeugd en Sportbelangen (GJS), de VVD, Voor Berg en Dal (VBD), Polderbreed (voorheen C'90) en de Partij van de Arbeid.

Lees hier het verslag terug:

De kandidaten/lijsttrekkers mogen aftrappen met een pitch van twee minuten. De VVD mag beginnen en lijsttrekker Mechteld ten Doesschate maakt duidelijk dat veiligheid erg belangrijk voor haar is. Jos Peters voert de lijst van Voor Berg en Dal aan en hij hamert op het belang van natuur en burgerparticipatie. Lesley Albers van de PvdA is de jongste lijsttrekker in de bus en solliciteert onmiddellijk naar een plaats in het nieuwe college. De PvdA wil graag de portefeuille zorg.

Polderbreed staat onder leiding van Ria Barber. Zij wil dat er snel woningen worden gebouwd en dat er in de kernen van Berg en Dal steunpunten van de gemeente komen. Alex ten Westeneind, lijsttrekker en wethouder van GJS sluit de rij. Hij wil vooral realistische politiek bedrijven, geen sprookjes verkopen.

Ook buiten de bus wordt over politiek gepraat. Zo wil een oud-raadslid van Ubbergen van de lokale partijen weten waarom een senior op die partijen moeten gaan stemmen als gaat om langer zelfstandig blijven wonen.

GJS wil daarvoor een buurtbus gaan inzetten. Polderbreed sluit zich bij monde van Ria Barber daarbij aan, maar wil ook nieuwe woonvormen voor ouderen waarbij de zorg voor senioren vergemakkelijkt wordt. VBD wil inzetten op gemengd wonen in plaats van enclaves voor ouderen.

Millingen vergrijst en dat kost extra zorgbudgetten. De gemeente komt nu al geld tekort. Lesley Albers (PvdA) zegt dat er minder klanten, maar de kosten voor het ambtelijk apparaat zijn juist hoger. Dat bestrijdt GJS. Albers wil de zorg vooral regionaal bekijken. De VVD wil ouderen goed verzorgen, het zijn namelijk 'geen konijnen'. Lijsttrekker Ten Doesschate wil naar politiek Den Haag om extra geld te vragen en onroerend zaak belasting mag niet omhoog om de zorg te betalen. Jos Peters wil dat jongeren minder snel in de jeugdzorg terecht komen. 

Polderbreed is blij met de toezegging van de VVD om het landelijk partijbestuur te benaderen en wacht af wat het gaat opleveren. De Partij van de Arbeid ziet ook voordelen van de decentralisatie van de zorg naar de gemeente.

De bewoners van de polder voelen een grote afstand naar het gemeentehuis en gemeentebestuur in Groesbeek. De mentaliteit in de polder is ook anders. Alex ten Westeneind van GJS vindt zichzelf juist heel benaderbaar. Zijn mobiele nummer is zelfs wijd en zijd bekend. Polderbreed heet niet voor niks zo, Ria Barber heeft weinig raadsleden in de polder gezien en informatie komt te laat bij de bewoners. Zijn de polderbewoners achtergesteld?

Buiten de bus staan partijen die later aan bod komen:

Dan komt de stand van zaken rond de dijken aan de orde. De dijken in Duitsland zijn lager dan in Nederland en dat zou kunnen betekenen, dat Millingen zo maar via de achterdeur kan overstromen. En dat stuit op onbegrip, want waarom moesten de mensen in Millingen weg bij het hoogwater van 1995 en de Duitse buren niet? 

Waarom kunnen Polderbreed en Gemeente, Jeugd en Sportbelangen niet samenwerken? Volgens Polderbreed leverde een eerdere samenwerking niet voldoende op.  Alex ten Westeneind van GJS vindt het niet erg dat het zo nu en dan knalt, maar dat mag niet de reden zijn om uit een samenwerking te stappen. Volgens Ria Harbers is wel toegewerkt naar een fusie van de twee partijen, maar was de meerwaarde van zo'n fusie te beperkt. Vandaar twee partijen op de lijst.

Buiten is het fris, vandaar de dikke jassen:

Na een kort rondje over de Wet Inlichtingendiensten en Veiligheid, waarover volgende week ook gestemd gaat worden,  gaat het verder in de bus over het verschillend aantal kandidaten op de lijsten. Sommige lijsten zijn wel erg lang. Hoe komen kandidaten op de lijst? Zijn ze gescreend? Willen de kandidaten wel in de politiek? Speelt ondermijning een rol in Berg en Dal?

Alex ten Westeneind van GJS zegt dat de kandidaten bovenaan zijn lijst daadwerkelijk in de raad willen. Gescreend is er bij GJS niet, de partij kent zijn kandidaten door en door. Dat geldt ook voor de VVD, maar daar zijn wel aan alle kandidaten Verklaringen Omtrent Gedrag gevraagd. Dat gaat de andere partijen echt te ver, maar bij de PvdA moesten de eerste vijf kandidaten wel een VOG overleggen. 

Jos Peters van Voor Berg en Dal leest ook de verhalen over ondermijning, maar volgens hem komt dat in Berg en Dal niet voor. Veel partijen zijn er voorstander van dat alle raadsleden en leden van de 'carrousel' zo'n verklaring moeten overleggen, maar alle kandidaten op een verkiezingslijst?

Naar aanleiding van de vraag van iemand buiten komt het op verslaving. Heeft Berg en Dal een probleem? Ja, is het volmondige antwoord, niet alleen drugs, maar ook drank, bijvoorbeeld bij ouderen. 

Hoeveel zetels halen de partijen. PvdA en Voor Berg en Dal halen  er drie, ook Polderbreed. De VVD schat zichzelf op 2 zetels, maar vreest voor de opkomst en GJS op drie. De PvdA  wil het liefst in een college met een links signatuur, maar wil niemand uitsluiten. Voor Berg en Dal wil dat ook niet, zegt Jos Peters. Eigenlijk wil geen van de partijen een voorschot op de coalitieonderhandelingen nemen. De VVD heeft wel een partij in gedachten, waar het taalgebruik dermate grof is, dat daarmee samenwerken moeilijk wordt. Maar welke partij dat is, wil lijsttrekker Ten Doesschate niet zeggen.

Polderbreed voorziet moeizame onderhandelingen, dat wel. Ria Barber heeft wel een aanvaring gehad met een andere partij, maar heeft dat afgesloten. GJS ziet dat de partijen dicht bij elkaar zitten en vindt dat het uiteindelijk op een goede samenwerking neerkomt.

Tenslotte wordt er nog even gediscussieerd over de verschillende samenwerkingsverbanden tussen gemeenten. Daardoor komt de controlerende positie van de gemeenteraad in de knel. Ria Barber stelt, dat de gemeenteraad voorafgaande aan besluitvorming een duidelijke standpunt moet innemen en dat meegeven aan de vertegenwoordigers in die verbanden. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

 • Berg en Dal redt brug voor een euro

  09 november 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal koopt de gronden van het voormalig spoortracé in Groesbeek voor het symbolische bedrag van een euro. Als gevolg hiervan wordt het bruggetje over de spoorkuil, dat nu in slechte staat verkeert, waarschijnlijk behouden.
 • D66 Berg en Dal overweegt zwaarste middel: raadsenquête na 'financieel debacle'

  13 september 2018
  GROESBEEK - Hoe kan een kostenoverschrijding van zo'n 500.000 euro niet worden gemeld? Die vraag stond donderdagavond centraal in de gemeenteraad van Berg en Dal. Wethouder Sylvia Fleuren (financiën) kon het maar lastig uitleggen.
 • Berg en Dal heeft vanaf 2021 sluitende begroting

  08 juni 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
 • Lokaal: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Wonen: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

 • Berg en Dal redt brug voor een euro

  09 november 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal koopt de gronden van het voormalig spoortracé in Groesbeek voor het symbolische bedrag van een euro. Als gevolg hiervan wordt het bruggetje over de spoorkuil, dat nu in slechte staat verkeert, waarschijnlijk behouden.
 • D66 Berg en Dal overweegt zwaarste middel: raadsenquête na 'financieel debacle'

  13 september 2018
  GROESBEEK - Hoe kan een kostenoverschrijding van zo'n 500.000 euro niet worden gemeld? Die vraag stond donderdagavond centraal in de gemeenteraad van Berg en Dal. Wethouder Sylvia Fleuren (financiën) kon het maar lastig uitleggen.
 • Berg en Dal heeft vanaf 2021 sluitende begroting

  08 juni 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
 • Lokaal: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Wonen: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Zorg: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
 • Energie: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.
 • Gelderland Stemt in Nijmegen: wat kost verduurzaming en hoe veel moeten we bouwen?

  16 maart 2018
  NIJMEGEN - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland stond vrijdagmiddag in Nijmegen, bij de Vereeniging. Daar maakten we live radio en televisie-uitzendingen.
 • Gelderland Stemt was in Groesbeek: lees het nu terug

  15 maart 2018
  GROESBEEK - De Rode Gelderland Stemt-bus arriveerde donderdagmiddag in Groesbeek, gemeente Berg en Dal. Omroep Berg en Dal presenteerde de uitzending voor de deur van het gemeentehuis en voelde daar de lokale politici aan de tand.
 • Nog vijf haltes: de verkiezingsbus was in Millingen aan de Rijn

  15 maart 2018
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus heeft zijn route door Gelderland bijna voltooid. Vandaag is jonge gemeente Berg en Dal aan de beurt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie