GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
In de voorjaarsnota 2018 staat hoe de gemeente er nu voorstaat ten opzichte van de begroting die voor dit jaar is gemaakt.
Hogere rijksuitkeringen
De kosten voor het sociaal domein (jeugdzorg en Wmo) en voor doelgroepenvervoer zijn fors toegenomen. De grootste voordelen komen uit de dividenduitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten en de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Dit laatste is het geld dat gemeenten van het rijk ontvangen. In het regeerakkoord staat dat de gemeenten de komende jaren meer geld krijgen en Berg en Dal heeft dat voordeel al meegenomen in de cijfers.
De kadernota kijkt vooruit naar nieuwe ontwikkelingen. Vooral de geplande bezuinigingen op het sociaal domein tot 1,4 miljoen euro in 2022, hebben een gunstig effect op de cijfers. Daarnaast verwacht Berg en Dal dat de uitkering van het Rijk jaarlijks 750.000 euro hoger uitvalt.
Uitgangspunt is sluitende begrotingen
In 2019 en 2020 verwacht wethouder Sylvia Fleuren van financiën nog tekorten maar vanaf 2021 moet Berg en Dal jaarlijks zelfs geld overhouden. Fleuren wil toe naar sluitende begrotingen. Dat betekent dat de jaarlijkse kosten en opbrengsten met elkaar in evenwicht zijn. 'Uitgangspunt is en blijft dat de gemeente haar gezonde financiële positie behoudt. Indien nodig neemt de gemeente maatregelen om dit zo te houden.
In 2017 had Berg en Dal nog een overschot van 1,2 miljoen euro. Het grootste deel daarvan wil wethouder Fleuren in de gemeentelijke spaarpot stoppen. Op 5 juli bespreekt de gemeenteraad de financiën van Berg en Dal.
💬 WhatsApp ons!Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op
06 - 220 543 52 of stuur een mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Het laatste nieuws uit Berg en Dal
-
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal koopt de gronden van het voormalig spoortracé in Groesbeek voor het symbolische bedrag van een euro. Als gevolg hiervan wordt het bruggetje over de spoorkuil, dat nu in slechte staat verkeert, waarschijnlijk behouden.
-
GROESBEEK - Hoe kan een kostenoverschrijding van zo'n 500.000 euro niet worden gemeld? Die vraag stond donderdagavond centraal in de gemeenteraad van Berg en Dal. Wethouder Sylvia Fleuren (financiën) kon het maar lastig uitleggen.
-
GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
-
GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
-
GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
Overig verkiezingsnieuws
-
ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw. Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur.
-
ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
-
NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
-
ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
-
ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.