Advertentie
 

WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.

door Rob Haverkamp

Na bijna vier jaar samenwerken aan nieuwbouwplannen voor de zorginstelling trok de gemeente plotseling de stekker uit de plannen. Waalzorg zit aan de Graafseweg tussen Wijchen en Alverna, maar groeit daar door het eigen succes uit haar jas. Nieuwbouw voor 52 cliënten van Waalzorg aan dezelfde Graafseweg, maar dan in de dorpskern van Alverna, zou uitkomst bieden.

Zie ook: Wijchen zet streep door nieuwbouw zorginstelling Waalzorg

Op voorstel van de gemeente

De locatie voor de nieuwbouw kwam nota bene als tip van de gemeente Wijchen zelf. Toenmalig wethouder Rob Engels wees de twee schoonzussen Chantal en Laura de Waal op de plek in Alverna die een nieuw onderdak zou kunnen bieden aan de mensen met verstandelijke beperkingen die bij Waalzorg wonen. Dat zijn onder anderen mensen met het syndroom van Down.

De manier van kleinschalige zorg die Waalzorg biedt op de huidige locatie is wat verouderd. Verdeeld over zeven woningen hebben de bewoners een eigen kamer en delen faciliteiten als toilet, badkamer en keuken. In de nieuwbouwplannen zouden de cliënten van veelal tussen de 20 en 30 jaar oud een eigen kamer mét toilet, badkamer en keukentje krijgen.

Ineens een telefoontje

Het nieuws is ook bij die bewoners en hun ouders ingeslagen als een bom. Niemand had het verwacht. De twee schoonzussen De Waal zelf ook niet. 'En dan krijg je ineens een telefoontje dat ze er helemaal vanaf zagen', vertelt Chantal de Waal nog altijd verbijsterd. De gemeente tipte hen niet alleen over de nieuwe locatie, maar kocht ook grond aan om de nieuwbouw mogelijk te maken. Onder de nieuwe wethouder Nick Derks, die de tippende wethouder Rob Engels opvolgde, waait er duidelijk een nieuwe - koudere - wind, constateren de schoonzussen.

'We hebben allemaal hartstikke boze ouders', gaat Chantal de Waal verder. 'Die ouders voelen zich plaatsvervangend gediscrimineerd voor hun kind. Als verstandelijk gehandicapte mag je kennelijk niet in Wijchen wonen.' De bewoners hebben een sterke binding met Wijchen, maar nu is hun mogelijkheid om daar te kunnen blijven wonen ineens heel onzeker. De Waal: 'We willen niet weg uit Wijchen, maar de gemeente wil ons blijkbaar niet.' 

Nu liever woningen

Nu geeft de gemeente aan de voorkeur te geven aan nieuwbouwwoningen op die locatie. Meer woningen voor de Alvernezen is ook een wens van de inwoners van Alverna. Die legden die wens ook vast in een dorpsontwikkelingsplan. Chantal de Waal: 'We hebben vanaf het begin intensief contact gehad met de inwoners van Alverna. Die inwoners hadden in eerste instantie zorgen over onze komst.'

Op de beoogde nieuwbouwlocatie aan de Graafseweg in de dorpskern van Alverna zat eerder een zorginstelling in de oude Antoniusschool. Dat waren jongeren met onder meer drugsproblematiek. De schoonzussen legden uit dat ze met een andere doelgroep werkten en de kou was uit de lucht.

Zuur

'De wens om daar nu woningen te willen bouwen, snappen we ook wel', zegt Chantal de Waal. 'Maar kom dan met een alternatieve locatie voor ons. Ze kappen gewoon alles af. We zijn boos, we voelen ons in de steek gelaten.' Ze wijst er bitter op dat de gemeente Wijchen zich presenteert als een gemeente waar iedereen welkom is. Een week na het telefoontje kregen ze nog een uitnodiging voor een bijeenkomst met de titel Iedereen doet mee. De Waal: 'Dat voelt nu wel zuur, ja'

Woensdagavond houden ze een bijeenkomst waarvoor alle raadsleden van de gemeente Wijchen zijn uitgenodigd. Het doel van die avond is om hun kant van het verhaal nog eens goed uit te leggen aan de volksvertegenwoordigers. De schoonzussen kunnen zich niet voorstellen dat de raadsleden zich kunnen vinden in de handelswijze van het college van burgemeester en wethouders.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Het laatste nieuws uit Wijchen

 • Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

  20 februari 2019
  WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
 • Zorginstelling Waalzorg: 'We hebben allemaal hartstikke boze ouders'

  19 februari 2019
  WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.
 • Vleermuizen houden het carillon in Kasteel Wijchen nog even tegen

  12 februari 2019
  WIJCHEN - In de kasteeltuinen van Kasteel Wijchen vliegen al een tijdje vleermuizen, wat een aanwijzing kan zijn dat er ook vleermuizen in de kasteeltoren leven. Onlangs kwam de organisatie Vrienden van het Carillon met het voorstel om een carillon in de toren te plaatsen, maar dat kan door de aanwezigheid van de gevleugelde diertjes nog wel even duren.
 • VVD Wijchen wil minder gemeentelijke rompslomp voor lokale ondernemers

  08 februari 2019
  WIJCHEN - VVD Wijchen heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de invoering van een lokale MKB-toets. De partij is voorstander van de invoering omdat lokale ondernemers volgens de VVD te vaak worden overdonderd door gemeentelijke beleidswijzigingen.
 • Statushouders moeten sneller van uitkering naar baan

  29 januari 2019
  WIJCHEN - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning zitten gemiddeld 4,5 jaar in de bijstand. Dat moet minimaal gehalveerd worden, vinden de gemeenten Druten en Wijchen. Ze gaan de statushouders rap aan werk helpen.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 

Het laatste nieuws uit Berg en Dal

 • Berg en Dal redt brug voor een euro

  09 november 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal koopt de gronden van het voormalig spoortracé in Groesbeek voor het symbolische bedrag van een euro. Als gevolg hiervan wordt het bruggetje over de spoorkuil, dat nu in slechte staat verkeert, waarschijnlijk behouden.
 • D66 Berg en Dal overweegt zwaarste middel: raadsenquête na 'financieel debacle'

  13 september 2018
  GROESBEEK - Hoe kan een kostenoverschrijding van zo'n 500.000 euro niet worden gemeld? Die vraag stond donderdagavond centraal in de gemeenteraad van Berg en Dal. Wethouder Sylvia Fleuren (financiën) kon het maar lastig uitleggen.
 • Berg en Dal heeft vanaf 2021 sluitende begroting

  08 juni 2018
  GROESBEEK - De gemeente Berg en Dal verwacht in 2018 een tekort van 1,7 miljoen euro. In de jaren daarna neemt het tekort af, tot er vanaf 2021 zelfs een overschot is. Dat blijkt uit de voorjaarsnota en de kadernota die het college aan de gemeenteraad heeft aangeboden.
 • Lokaal: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Wonen: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Zorg: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
 • Energie: welke beloftes doet Berg en Dal?

  04 juni 2018
  GROESBEEK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over duurzaamheid.
 • Gelderland Stemt in Nijmegen: wat kost verduurzaming en hoe veel moeten we bouwen?

  16 maart 2018
  NIJMEGEN - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland stond vrijdagmiddag in Nijmegen, bij de Vereeniging. Daar maakten we live radio en televisie-uitzendingen.
 • Gelderland Stemt was in Groesbeek: lees het nu terug

  15 maart 2018
  GROESBEEK - De Rode Gelderland Stemt-bus arriveerde donderdagmiddag in Groesbeek, gemeente Berg en Dal. Omroep Berg en Dal presenteerde de uitzending voor de deur van het gemeentehuis en voelde daar de lokale politici aan de tand.
 • Nog vijf haltes: de verkiezingsbus was in Millingen aan de Rijn

  15 maart 2018
  MILLINGEN AAN DE RIJN - De rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus heeft zijn route door Gelderland bijna voltooid. Vandaag is jonge gemeente Berg en Dal aan de beurt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie