Advertentie
 

BARNEVELD - Dag drie van Gelderland Stemt. We stonden samen met Omroep N op het Raadhuisplein in Barneveld. Daarna zetten wij koers richting Nijkerk.

Op deze koude maar zonnige dag zal Omroep N de uitzending verzorgen vanuit de verkiezingsbus.

Ely Hackmann presenteerde de uitzending in Barneveld.

Lees het terug:

Speerpunten tijdens de show waren: een nieuwe partij heeft zich aangediend, namelijk Lokaal Belang. Daarnaast lokale issues en er was ruimte voor de partijen om hun politiek statement te maken.

Dit is waar de partijen in Barneveld voor staan

Met onder meer de lijsttrekkers Mijntje Pluimers en Arjen Korevaar van Pro'98 trapten we de uitzending af.

Ook vertegenwoordigers van de VVD, het CDA, Burger Initiatief en de ChristenUnie waren aanwezig.   

VVD-lijsttrekker Gerard van den Hengel wil een discussie over de toekomst van de Veluwehal. Er moet verandering komen ten opzichte van hoe het er nu geregeld is, de ruimte zou ook kunnen worden gebruikt voor sport, wonen en andere sociale voorzieningen; de Veluwehal zou in dat geval verplaatst moeten worden naar de rand van Barneveld. 

Lukas Scheijgrond van de ChristenUnie vindt het geen heel goed plan. Hij zou het niet zomaar verplaatsen of een referendum voorleggen aan burgers, maar is wel voor een informatieavond waar mensen kunnen meepraten over het onderwerp.

Korevaar van Pro'98: 'We zijn meer op zoek naar balans, waarin iedereen vertegenwoordigd is, ook seculiere mensen in een overwegend christelijk dorp.'

Wakker schudden

Mijntje Pluimers zit in de raad voor de VVD. Maar ze gaat nu met haar eigen partij Lokaal Belang de verkiezingen in, en hoopt 'de boel wakker te schudden'. Lokale belangen beter voor het voetlicht brengen is het doel van de partij.

Populistisch, een term die haar wordt toebedeeld, is een naam die ze omarmt. Ze wil meer luisteren naar de burger, door referenda bijvoorbeeld.

Maar Van den Hengel van de VVD is het niet eens met de stelling van Pluimers dat burgers in Barneveld het vertrouwen in de politiek verliezen en zich niet gehoord voelen. Ook Scheijgrond herkent dat beeld niet.

En zo zag het er uit in Barneveld:

Korevaar vraagt Pluimers wat ze nu zo anders gaat doen ten opzichte van wat zij in haar tijd bij de VVD deed. 'Deed u in die acht jaar dan niet wat u had willen doen?'

Pluimers wijst op het VVD-beleid dat werd uitgevoerd, ze wil nu graag accenten verleggen. In een lijsttrekkersdebat ziet zij zich als lijsttrekker van een nieuwe partij, en wil zij niet ingaan op wat zij de afgelopen jaren in de raad deed.

Fijnstof

De lucht in Barneveld is niet schoon. De vele pluimveehouderijen zorgen voor fijnstof in de regio; de hoeveelheid in de lucht en ammoniak daarbij zouden voor meer longproblemen orgen.

De partijen zijn het er vrijwel unaniem over eens dat aan de belangen van de boer niet zomaar voorbij kan worden gegaan in deze penibele kwestie. Maar er moet wel iets gebeuren nu, want anders moeten de boerderijen straks op slot, omdat de lucht te vuil is.

De partijleden willen de ondernemer hiertegen beschermen, en samen met de politiek en technici kijken hoe de luchtkwaliteit verbeterd kan worden, ten behoeve van alle Barnevelders.

De gehele route van de bus is hier te vinden

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Barneveld

 • Verkiezingsdebat Omroep Gelderland afgelast na aanslag Utrecht

  18 maart 2019
  ARNHEM - Het lijsttrekkersdebat van Omroep Gelderland van maandagavond is afgelast in verband met de aanslag in Utrecht. Een groot deel van de partijen heeft de campagne stilgelegd en vindt het niet gepast te debatteren. Omroep Gelderland bekijkt of het debat op een later moment kan plaatsvinden.
 • 'Vervuild' zand in Barneveld en Voorthuizen blijkt voor 99 procent schoon

  13 februari 2019
  BARNEVELD - Het zand van afvalverwerker Vink dat in woonwijken in Barneveld en Voorthuizen is gebruikt, blijkt voor 99 procent schoon te zijn. Dat heeft ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vastgesteld.
 • Externe commissie gaat aandeel zandcrisis gemeente Barneveld onderzoeken

  30 januari 2019
  BARNEVELD - De volledige gemeenteraad van Barneveld wil dat een externe commissie het handelen van het college en de gemeenteraad in de zandcrisis gaat onderzoeken. In de gemeente Barneveld ligt 9000 ton omstreden grond van afvalverwerker Vink.
 • Wonen: welke beloftes doet Barneveld?

  04 juni 2018
  BARNEVELD - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen
 • Lokaal: welke beloftes doet Barneveld?

  04 juni 2018
  BARNEVELD - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie