Logo GLD stemt
Advertentie

TIEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland reed dinsdag van Lienden naar Tiel. Daar verzorgden wij samen met RegioTV Tiel de uitzending voor die gemeente.

RegioTV Tiel stond op de Groenmarkt en verzorgde de radio-uitzending, die straks hieronder te beluisteren is als SoundCloud. Een eigen tv-uitzending met verslag van de bus zal later te zien zijn bij RegioTV Tiel.

Luister hier de uitzending terug:

De uitzending was in handen van Riny ter Haar en Bert Jacobsen.

Eerder deze dinsdag stond de bus in Lienden. Hoe dat daar verliep, is hier terug te lezen. 

Robert van Gaalen blikte tijdens de uitzending terug op wat de politieke gasten vertelden. Hij was zelf jarenlang actief in de Tielse raad, maar stopt er nu mee. 

Een aantal politici kwam alvast in de bus en vertelde over de komende campagnetijd: CDA, D66 en de Partij voor de Burgers willen zich volop laten zien in de komende tijd, vertelden zij in de bus. 

Tekst loopt door onder de foto:

De politici die langskwamen en/of in de uitzending zaten, hadden een warm onderkomen gezocht en luisterden mee.

Carla Kreuk van de PvdB, Yvonne Stolk van het CDA en Tom Zuidema van D66 gingen daarna met elkaar in debat over de stelling: 'Het gaat goed met Tiel.'

Zuidema is het daar volmondig mee eens. 'Tiel is fors opgeknapt in de laatste jaren, er kunnen dingen beter, zoals het zwerfvuil. Onze basisvoorzieningen, het minimabeleid, dat hebben wij goed geregeld in Tiel.'

Kreuk: 'Dat klopt, maar er zijn ook wat dingen blijven liggen: de wegen zijn niet goed, er ligt afval; we hebben een beter afvalbeleid nodig en er is bezuinigd op speeltuinen en huishoudelijk hulp. Dat zijn basisvoorzieningen die echt op orde moeten zijn. Het minimabeleid moet ook meer ingezet worden op preventie en educatie.'

Zuidema rechts, met daarnaast Stolk en Kreuk

Stolk: 'Het gaat in principe goed, maar het kan altijd beter. Er zijn keuzes gemaakt en ik ben het eens met beiden: het is een zooitje in de stad, het is niet schoon. Daar moet wel heel veel aan verbeterd worden. Ik ben het eens met mevrouw Kreuk om in te zetten op het voorkomen dat mensen in armoede terechtkomen. Daar willen wij ons als CDA hard voor maken.'

En zo zag het eruit bij de bus:

Na de eerste drie partijen was het de beurt aan Martin Koning van de ChristenUnie, Marcel Melissen van de VVD en Kamiel Gulikers van de PvdA. Zij praatten over het spaarpotje van de gemeente.

Geld

Zoveel grote projecten: Zinder, de herinrichting van de  Waalkade en de Burense Poort. En dan ook nog eens Lingecollege die extra geld vraagt voor de nieuwbouw, terwijl een nieuw zwembad minimaal wordt ingericht. Het mag allemaal wat kosten.

Gulikers van de PvdA: 'Het basiswerk moet blijven lopen, zoals het armoedebeleid en goede woningen bieden.' Melissen van de VVD zegt andere keuzes te maken: 'Mensen die het echt niet kunnen, die moeten wel geholpen blijven worden. Maar de vraag is in welke mate. Wat wel duidelijk is, is dat we in de toekomst minder grote projecten kunnen dragen. Dat betekent: de komende tijd geen spannende grote projecten.'

Melissen rechts, Koning en daarnaast Gulikers

De VVD kijkt op deze manier ook naar de bouw van het Lingecollege. 'We zullen op een slimmere manier naar het bouwplan moeten kijken, om het in het budget te laten passen.'

Koning van de ChristenUnie: 'Wij verzetten ons al enige jaren tegen die grote projecten. Er zijn ook andere manieren om je auto te parkeren', noemt hij de parkeerkelder in de stad als voorbeeld. 'Om daar nu 42 miljoen tegenaan te gooien, vind ik wat gortig.'

Alle drie zijn het er over eens dat goed gekeken moet worden waar geld in wordt gestoken. Wat de CU betreft kan het sowieso allemaal wel wat minder, de PvdA wil ten eerste zijn sociale speerpunten waarborgen en de VVD vindt dat gekeken moet worden naar de haalbaarheid en het kostenplaatje. De partij maakt zich zorgen om het financiële plaatje van Tiel.

Het is gezellig druk bij de bus, een komen en gaan van burgers, politici en buitenlui

Een rondje lokale partijen dan: Frank Groen van de PvdB, Peter van der Lugt van ProTIel en Teus Verduin van Krachtig Tiel. Die laatste partij is een nieuwkomer. Verduin vindt dat er nog wel wat te verbeteren valt aan zijn stad.

Onder meer gastvrijheid noemt hij als voorbeeld. Minder op materiële zaken focussen, maar meer op het welzijn van burgers.

Waarom een nieuwe partij voor Verduin; waarom sloot hij zich niet aan bij een van de andere lokale partijen? Krachtig Tiel wilde eigenlijk meedoen als 50Plus-partij, vertelt Verduin. Dat ketste af, en daarom is Krachtig Tiel ontstaan.

Opnieuw proberen

ProTiel kwam jaren terug de raad binnen met een hoop zetels en heeft daar nu geen enkele zetel meer van over; die raakte de partij kwijt aan intern gekonkel.

De partij wil het nu weer gaan proberen. Van der Lugt: 'We hebben veel nieuwe leden erbij gekregen, we hebben een goede organisatie op poten gezet en veel werk verricht.' ProTiel gaat zich niet nog een keer aan dezelfde steen stoten, verzekert hij.

Zouden ProTiel, Krachtig Tiel en de PvdB met elkaar een coalitie kunnen vormen? 'Alleen bereik je niets' zegt Groen van de PvdB. Verduin van ProTiel: 'Ik vind de PvdB een heel aardige partij. We hebben aan elkaar gesnuffeld. We zullen eens zien hoe de onderhandelingen plaats gaan vinden.'

Van der Lugt wil een sterke oppositie creëren. In de afgelopen jaren was dit teveel versnipperd, vindt hij.

Weten welke route onze verkiezingsbus aflegt in de komende weken? Bekijk het hier

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Tielse wethouders nemen afscheid en ontvangen Erepenning

  22 juni 2018
  TIEL - Tijdens een druk bezochte afscheidsreceptie donderdag hebben vertrekkend wethouders Laurens Verspuij en Henk Driessen beiden de Erepenning van de stad Tiel gekregen. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Hans Beenakker.
 • ProTiel haalt uit naar VVD en PvdA

  20 juni 2018
  TIEL - Oppositieleider Peter Elferink van ProTiel haalt in een interview met RegioTV Tiel uit naar met name de VVD en PvdA uit de Tielse coalitie. Hij noemt het coalitieakkoord 'drijfzand' en de plannen zijn volgens hem slecht doorgerekend. Verder verdenkt hij beide partijen er van dat ze niet open geweest zijn naar coalitiepartner PvdB. Hij baseert zijn mening op het feit dat, ruim een week na de presentatie van het coalitieakkoord, er van de bijbehorende financiële onderbouwing niets overblijft.
 • Rode cijfers dreigen voor gemeente Tiel

  11 juni 2018
  TIEL - Twee weken geleden presenteerde de nieuwe coalitie hun beloften voor Tiel. 'Tiel in Balans' is de veel belovende titel van het akkoord dat de Partij van de Burgers, de VVD en de PvdA met elkaar sloten. Nauwelijks twee weken later blijkt de financiële situatie van Tiel slechter dan werd voorzien.
 • Lokaal: welke beloftes doet Tiel?

  04 juni 2018
  TIEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Tiel?

  04 juni 2018
  TIEL - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Vastgeroeste manier van handelen' in Overbetuwe

  17 augustus 2018
  ELST - In de gemeente Overbetuwe is flink werk aan de winkel voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Niet alleen moeten de raad en het college met elkaar in gesprek om de onderlinge samenwerking te verbeteren, samen moeten ze vooral in gesprek met de inwoners van de gemeente. En voor 'achterkamerdeals' is dan geen plaats.
 • 'Te machtige coalitie' in Overbetuwe krijgt ervan langs

  16 augustus 2018
  ELST - De coalitie van CDA, Gemeentebelangen en VVD in Overbetuwe is te machtig. Uit onderzoek blijkt dat de raad met regelmaat gepasseerd wordt door het college. Dat is één van de uitkomsten van het rapport door adviesbureau Berenschot.
 • Aalten moet 2 miljoen betalen voor onwettige belastingconstructie

  19 juli 2018
  AALTEN - De gemeente Aalten heeft in 2004 opdracht gegeven om twee nieuwe schoolgebouwen te laten bouwen. Tegen een kleine vergoeding zijn de gebouwen aan een stichting verkocht, waardoor er geen btw betaald hoefde te worden. De Hoge Raad heeft bepaald dat het een onwettige belastingconstructie is; de gemeente moet 2 miljoen euro betalen. 'Het kwam niet als een verrassing', zegt wethouder Ted Kok.
 • El Kaddouri en Moorman gaan verder als EdeNU

  16 juli 2018
  EDE - De tweemansfractie El Kaddouri/Moorman gaat verder onder de naam EdeNU. Dat hebben Rina Moorman en Charifa El Kaddouri bekendgemaakt. 
 • Raad Culemborg wil gezin Andropov terug, maar waar was de VVD?

  13 juli 2018
  CULEMBORG - Gefronste wenkbrauwen in Culemborg. Waar was de fractie van de VVD tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie? Dat terwijl de raad zich boog over de uitzetting van de familie Andropov. 'We konden geen van allen', reageert fractievoorzitter Han Braam.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend