Logo GLD stemt
Advertentie

TIEL - De verkiezingsbus van Omroep Gelderland reed dinsdag van Lienden naar Tiel. Daar verzorgden wij samen met RegioTV Tiel de uitzending voor die gemeente.

RegioTV Tiel stond op de Groenmarkt en verzorgde de radio-uitzending, die straks hieronder te beluisteren is als SoundCloud. Een eigen tv-uitzending met verslag van de bus zal later te zien zijn bij RegioTV Tiel.

Luister hier de uitzending terug:

De uitzending was in handen van Riny ter Haar en Bert Jacobsen.

Eerder deze dinsdag stond de bus in Lienden. Hoe dat daar verliep, is hier terug te lezen. 

Robert van Gaalen blikte tijdens de uitzending terug op wat de politieke gasten vertelden. Hij was zelf jarenlang actief in de Tielse raad, maar stopt er nu mee. 

Een aantal politici kwam alvast in de bus en vertelde over de komende campagnetijd: CDA, D66 en de Partij voor de Burgers willen zich volop laten zien in de komende tijd, vertelden zij in de bus. 

Tekst loopt door onder de foto:

De politici die langskwamen en/of in de uitzending zaten, hadden een warm onderkomen gezocht en luisterden mee.

Carla Kreuk van de PvdB, Yvonne Stolk van het CDA en Tom Zuidema van D66 gingen daarna met elkaar in debat over de stelling: 'Het gaat goed met Tiel.'

Zuidema is het daar volmondig mee eens. 'Tiel is fors opgeknapt in de laatste jaren, er kunnen dingen beter, zoals het zwerfvuil. Onze basisvoorzieningen, het minimabeleid, dat hebben wij goed geregeld in Tiel.'

Kreuk: 'Dat klopt, maar er zijn ook wat dingen blijven liggen: de wegen zijn niet goed, er ligt afval; we hebben een beter afvalbeleid nodig en er is bezuinigd op speeltuinen en huishoudelijk hulp. Dat zijn basisvoorzieningen die echt op orde moeten zijn. Het minimabeleid moet ook meer ingezet worden op preventie en educatie.'

Zuidema rechts, met daarnaast Stolk en Kreuk

Stolk: 'Het gaat in principe goed, maar het kan altijd beter. Er zijn keuzes gemaakt en ik ben het eens met beiden: het is een zooitje in de stad, het is niet schoon. Daar moet wel heel veel aan verbeterd worden. Ik ben het eens met mevrouw Kreuk om in te zetten op het voorkomen dat mensen in armoede terechtkomen. Daar willen wij ons als CDA hard voor maken.'

En zo zag het eruit bij de bus:

Na de eerste drie partijen was het de beurt aan Martin Koning van de ChristenUnie, Marcel Melissen van de VVD en Kamiel Gulikers van de PvdA. Zij praatten over het spaarpotje van de gemeente.

Geld

Zoveel grote projecten: Zinder, de herinrichting van de  Waalkade en de Burense Poort. En dan ook nog eens Lingecollege die extra geld vraagt voor de nieuwbouw, terwijl een nieuw zwembad minimaal wordt ingericht. Het mag allemaal wat kosten.

Gulikers van de PvdA: 'Het basiswerk moet blijven lopen, zoals het armoedebeleid en goede woningen bieden.' Melissen van de VVD zegt andere keuzes te maken: 'Mensen die het echt niet kunnen, die moeten wel geholpen blijven worden. Maar de vraag is in welke mate. Wat wel duidelijk is, is dat we in de toekomst minder grote projecten kunnen dragen. Dat betekent: de komende tijd geen spannende grote projecten.'

Melissen rechts, Koning en daarnaast Gulikers

De VVD kijkt op deze manier ook naar de bouw van het Lingecollege. 'We zullen op een slimmere manier naar het bouwplan moeten kijken, om het in het budget te laten passen.'

Koning van de ChristenUnie: 'Wij verzetten ons al enige jaren tegen die grote projecten. Er zijn ook andere manieren om je auto te parkeren', noemt hij de parkeerkelder in de stad als voorbeeld. 'Om daar nu 42 miljoen tegenaan te gooien, vind ik wat gortig.'

Alle drie zijn het er over eens dat goed gekeken moet worden waar geld in wordt gestoken. Wat de CU betreft kan het sowieso allemaal wel wat minder, de PvdA wil ten eerste zijn sociale speerpunten waarborgen en de VVD vindt dat gekeken moet worden naar de haalbaarheid en het kostenplaatje. De partij maakt zich zorgen om het financiële plaatje van Tiel.

Het is gezellig druk bij de bus, een komen en gaan van burgers, politici en buitenlui

Een rondje lokale partijen dan: Frank Groen van de PvdB, Peter van der Lugt van ProTIel en Teus Verduin van Krachtig Tiel. Die laatste partij is een nieuwkomer. Verduin vindt dat er nog wel wat te verbeteren valt aan zijn stad.

Onder meer gastvrijheid noemt hij als voorbeeld. Minder op materiële zaken focussen, maar meer op het welzijn van burgers.

Waarom een nieuwe partij voor Verduin; waarom sloot hij zich niet aan bij een van de andere lokale partijen? Krachtig Tiel wilde eigenlijk meedoen als 50Plus-partij, vertelt Verduin. Dat ketste af, en daarom is Krachtig Tiel ontstaan.

Opnieuw proberen

ProTiel kwam jaren terug de raad binnen met een hoop zetels en heeft daar nu geen enkele zetel meer van over; die raakte de partij kwijt aan intern gekonkel.

De partij wil het nu weer gaan proberen. Van der Lugt: 'We hebben veel nieuwe leden erbij gekregen, we hebben een goede organisatie op poten gezet en veel werk verricht.' ProTiel gaat zich niet nog een keer aan dezelfde steen stoten, verzekert hij.

Zouden ProTiel, Krachtig Tiel en de PvdB met elkaar een coalitie kunnen vormen? 'Alleen bereik je niets' zegt Groen van de PvdB. Verduin van ProTiel: 'Ik vind de PvdB een heel aardige partij. We hebben aan elkaar gesnuffeld. We zullen eens zien hoe de onderhandelingen plaats gaan vinden.'

Van der Lugt wil een sterke oppositie creëren. In de afgelopen jaren was dit teveel versnipperd, vindt hij.

Weten welke route onze verkiezingsbus aflegt in de komende weken? Bekijk het hier

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Tiel

 • Regiogemeenten sponsoren Fruitcorso, maar voedselverspilling is dan taboe

  14 februari 2019
  TIEL - Het Fruitcorso in Tiel moet duurzaam worden. Dat stellen de acht gemeenten van de Regio Rivierenland deze week als voorwaarde voor het sponsoren van het festijn de komende jaren. Een ambtenaar van de regio gaat meewerken aan een plan om bewuster met de vele kilo's voedsel op de praalwagens om te gaan. In 2020 zou het eerste echt duurzame corso moeten plaatsvinden.
 • Tiel wil meer strooien voor ouderen, maar vreest het prijskaartje

  11 februari 2019
  ERMELO - Het strooien in Tiel moet beter, vooral op plekken waar veel ouderen wonen. Dat erkent wethouder Frank Groen naar aanleiding van vragen van Kleurrijk Tiel, de eenmansfractie van Vic Latumahina. Maar of dat ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. De wethouder vreest de hoge kosten.
 • Tiel zoekt vrijwilligers om speeltuinen in de gemeente overeind te houden

  11 februari 2019
  TIEL - De gemeente Tiel zoekt vrijwilligers voor de nieuwe stichting Tiel Speelt. Deze stichting wordt verantwoordelijk voor het voortbestaan van voldoende goede speelplekken in Tiel. De gemeente heeft deze taak afgestoten.
 • Miljoenen tekort in jeugdzorg, maar provincie stelt groot onderzoek uit

  29 januari 2019
  ARNHEM - De zorgen van gemeenten over de grote tekorten in de jeugdzorg worden met de dag groter. Toch stelt de provincie Gelderland, die financieel toezicht moet houden, het onderzoek naar de tekorten uit.
 • Lagere inkomens gaan er mogelijk op achteruit in Tiel

  19 januari 2019
  TIEL - Het minimabeleid van de gemeente Tiel zou door de ongunstige financiële situatie van die gemeente best eens onder druk kunnen komen. Dat zei verantwoordelijk wethouder Carla Kreuk tijdens een verwendag voor mensen die het minder hebben, die plaatsvond op het Lingecollege.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Vrouwen nog altijd in de minderheid bij Statenverkiezingen

  15 februari 2019
  ARNHEM - Het percentage vrouwen dat dit jaar meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland is in vergelijking met vier jaar geleden iets toegenomen. Was in 2015 29,8 van alle Gelderse kandidaten vrouw, dit jaar gaat het om 31 procent. Dit blijkt uit cijfers van LocalFocus en NOS. GroenLinks en SP zijn qua vrouwen koplopers in de provincie. De SGP staat onderaan.
 • D66 en SP Arnhem: we hebben zorgen over communicatie van college

  15 februari 2019
  ARNHEM - De partijen D66 en SP Arnhem maken zich zorgen over de communicatie tussen het Arnhemse college van burgemeester en wethouders en de colleges van omliggende gemeenten. In de nacht van donderdag op vrijdag stelden de partijen hierover vragen aan het college.
 • Spoorlijn Tiel-Elst wordt mogelijk omgebouwd tot busbaan

  15 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot een dubbele busbaan met snelfietsroute is volgens de gemeente Overbetuwe mogelijk een stuk beter voor de bereikbaarheid in de regio. De Provincie Gelderland onderzoekt of reizigers dan sneller, duurzamer en makkelijker van punt A naar B kunnen reizen.
 • Woningbouw op 'rotte kies' Winterswijk

  15 februari 2019
  WINTERSWIJK - De langverwachte invulling van het voormalige terrein van Autopalace in Winterswijk krijgt na jarenlang wachten eindelijk een invulling: een woonwijk. De gemeenteraad gaat akkoord met een krediet van 229.000 euro waarmee de gemeente zelf de grond bouw- en woonrijp maakt.
 • Miljoenen extra naar World Food Center Ede?

  14 februari 2019
  EDE - Het college van Ede en de Gedeputeerde Staten van de provincie willen 3 miljoen euro extra reserveren voor het World Food Center. Daarmee zouden ze samen 23 miljoen euro steken in het kenniscentrum en attractiepark over voeding. In totaal moet het World Food Center 60 miljoen euro gaan kosten. 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend