Advertentie
 

MALDEN - Ze staan voor de deur, de gemeenteraadsverkiezingen. Op 21 maart krijgen de lokale politici in het merendeel van Gelderland van de kiezer te horen of ze door mogen gaan of dat ze plaats moeten maken voor een ander.

Ook de rondrit van de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zit er bijna op. Maandagmiddag en -avond stond de bus in Malden, gemeente Heumen. Daar verzorgde de lokale omroep GL8 de uitzending.

Lees hieronder het verslag:

Heumen bestaat uit vier kernen, waarvan Malden de grootste is. Verder zijn er de kern Heumen, naamgever van de gemeente, Overasselt en Nederasselt. Die laatste twee werden in 1980 aan de gemeente Heumen toegevoegd.

Rene Lichtenberg is omwonende van de rijksweg. Hij is druk bezig met een rondweg, maar wie doet wat? De provincie of de gemeente? De overlast is namelijk groot, misschien wel de grootste van heel Gelderland.

Hij wil eigenlijk een burgerlijke ongehoorzaamheid actie veroorzaken, een container op de weg of iets dergelijks, maar uiteindelijk hoopt hij op de politiek.

Rob De Graaf komt binnen in de bus. Hij wil iets doen aan woningbouw

De Partij van de Arbeid wil wel windmolens en geen woningen in het Lierdal. Dat zijn statements, die we de afgelopen weken niet hebben gehoord, maar toch.

En buiten dan?

Het CDA wil iets doen aan de woningbouw en dan ook aan de randen van het Lierdal. Dat is een breekpunt, dat is vandaag duidelijk geworden. De betonfabriek zit wel in de weg, uitkopen kost veel geld en dat gaat ten koste van sociale woningbouw. 

En nee, het CDA heeft geen breekpunten.

En toen kwam Michiel Scheffer, gedeputeerde van Gelderland. Ondanks zijn duurzame bedoelingen vond ie het te koud om te komen fietsen. En dus kwam de provinciale weg weer aan de orde.

Hij wil veel doen om met gemeenten samen te werken om het lastige verhaal aan te pakken, maar Scheffer (D66) bepleit alsnog de fiets. En als het goed gaat met Nijmegen, gaat het goed met Heumen, was de conclusie.

En dan gebeurt dit:

Een kindergemeenteraad? In Heumen? Zeker, ze willen een pleziertuin en cross bos. Maar daar gaan de basisschoolscholieren iets aan doen. De Regenboogschool en andere scholen! Daar gaan we meer van horen.

Maar ze zijn niet de enige, er zijn meer basisscholen met goede plannen!

Ook bij andere partijen blijkt zowel woningbouw als het verkeer een probleem te zijn. Mensen willen graag groen wonen, maar dat moet wel kunnen. En daar komt weer de provincie om de hoek, mag het wel?

En dan is het de beurt aan GroenLinks, Ineke Gijsenbergh. Zij wil de groenste van allemaal zijn, maar ook op het gebied van zorg en werk. Kortom, een flinke agenda. Zij wil bij aanbestedingen zoveel mogelijk werk naar bedrijven in Heumen. En bovendien moet Heumen veel sneller energie-neutraal worden. Ze wil minimaal 2, hopelijk 3 zetels halen.

De Rijksweg blijft toch een ding, Studenten hebben het bestudeerd en vragen zich af hoe dit aan te pakken. Het is niet zo simpel, hoewel ze er zelf fietsen. En scooters? Die vervuilen ook best wel.

Ook in Heumen speelt de vraag hoe energie neutraal te worden. Windmolens in het Maasdal? De ene partij wel, de andere niet. Dat wordt een verkiezingsthema blijkt als snel!

Dat geldt ook voor D66. Die wil wel een startsubsidie vanuit de gemeente in overweging nemen. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Heumen

 • Gelderlanders uit Molenhoek kunnen niet in eigen dorp stemmen

  20 maart 2019
  HEUMEN - Met Molenhoek (Limburg) is iets geks aan de hand. Sommige inwoners, Gelderse Molenhoekers, moeten om hun stem uit te kunnen brengen een paar kilometer reizen.
 • Problemen in de buurt? In Heumen lossen ze het snel op

  13 februari 2019
  HEUMEN - Voor de tweede keer op rij wint Heumen de verkiezing van beste gemeente volgens Verbeterdebuurt. Met een 8,3 als rapportcijfer heeft de Gelderse gemeente de titel, die ze vorig jaar ook al wonnen, met verve verdedigd.
 • Edwin Claassen fractievoorzitter VVD Heumen

  12 oktober 2018
  HEUMEN - Edwin Claassen is vanaf 1 januari 2019 de nieuwe voorzitter van de VVD-fractie in de Heumense gemeenteraad.
 • Wonen: welke beloftes doet Heumen?

  04 juni 2018
  MALDEN - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
 • Lokaal: welke beloftes doet Heumen?

  04 juni 2018
  ARNHEM - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues/

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie