Advertentie
 

NIJMEGEN - De Omroep Gelderland-verkiezingsbus begon op 6 februari met zijn grote tour door Gelderland. Nu, anderhalve maand later, stopt hij voor het laatst. In Nijmegen.

Daar verzorgt de streekomroep RN7 de uitzending. De komende uren gaat het onder meer over woningbouw en veiligheid. De presentatie is in handen van Bart Meijer en Michiel van Heijst.

Dit blog is gesloten. Kijk verder bij: Lees en luister nu verder: de laatste ronde van de bus in Nijmegen.

Lees hier terug:

Allereerst gaat het over het woningbeleid, dus over starterswoningen en woningen in de sociale huursector. In de bus staat Nick de Graaf, fractievolger van de VVD, Tobias van Elferen van D66 en Marijn Gunnink van de ChristenUnie. De woningmarkt in Nijmegen is oververhit en er zijn te weinig starterswoningen. Sociale huurwoningen zijn er genoeg, vindt Tobias van Elferen. Er zijn volgens hem huurwoningen nodig van 700 tot 1100 euro. Dat kan de doorstroming op gang helpen en zo het zogenoemde scheefwonen verminderen. Daar kunnen de drie politici zich in vinden.

Maar wat hebben de VVD en D66 dan gedaan om de woningmarkt aan te pakken? Tobias van Elferen van D66 zegt wel voorstellen te hebben gedaan, maar die zijn door het linkse college van tafel geveegd. Dat college wilde vol inzetten op de bouw van sociale huurwoningen. De ChristenUnie wil een leegstandsverordening. Dat betekent dat  eigenaar van leegstaande panden die moeten aanmelden. Daarmee wordt leegstand zichtbaar en makkelijker geschikt gemaakt worden voor bewoning. In Nijmegen-Oost is de druk op de huurmarkt er groot. Volgens D66 kunnen nou niet eenmaal alle huurders in die populaire wijken wonen.

Er moet ook bij de toewijzing van woningen naar meer gekeken worden dan naar inkomen en de tijd op de wachtlijst. De ChristenUnie wil ook kijken naar de omvang van de huishoudens. D66 wijst op het belangrijkste probleem: de ellenlange wachtlijsten. En het kan volgens hem niet zo zijn dat er een bonus staat op het krijgen van kinderen. Nick de Graaf van de VVD sluit zich daarbij aan.

Wat zijn de gevolgen voor de stad zelf, dat tekort aan betaalbare huurwoningen? De VVD ziet dat mensen uit Nijmegen vertrekken vanwege werk en woningen. 'Die gaan naar de Randstad en komen niet meer terug'. Volgens Tobias van Elferen holt de middenklasse in Nijmegen uit en dat heeft gevolgen voor hoe Nijmegen eruit ziet.

De discussie verschuift naar de bouw van duurzame en dus gasloze woningen. Die gasaansluiting was tot voor kort verplicht. D66 denkt dat waar sprake is van veel hoogbouw dat gasloos bouwen of ombouwen naar een andere energiesoort makkelijker is. Maar wat doe je met bestaande woningen? De rekening moet niet alleen bij de overheid en niet alleen bij de woningeigenaar neerleggen. Daar vinden de VVD en D66 elkaar.

En als je dan een historisch pand als huis hebt? Kun je dan zomaar zonnepanelen neerleggen op je dak? Marijn Gunnink van de ChristenUnie is er tegenaan gelopen, dat is best lastig te regelen. Want zonnepanelen in beschermde stadsgezichten, dat gaat niet zomaar.

In de bus is het lekker warm, maar in de technische wagen moet de jas aanblijven:

Het zijn drukke dagen voor de politiek. Debatten, flyeren en bezoeken. Nick de Graaf wil graag weer gewoon aan het werk, D66 en de ChristenUnie zijn gewoon benieuwd naar de uitslag. Marijn Gunnink ziet de 'Man met de Hamer' al een beetje aankomen. De ChristenUnie is nog niet in de raad van Nijmegen gekomen, maar met het nieuwe kabinet met de CU keren de kansen, denkt hij.

Wijkbudget

Nijmegen is een gespleten stad, want per wijk kun je aan de verkiezingsuitslag precies zien wie waar woont. Dat is gevaarlijk, vindt Gunnink. Speciale budgetten om wijk aantrekkelijker te maken om te wonen, dat zou een gedeeltelijke oplossing zijn. D66 ziet het ook wel zitten, maar de gemeente moet alleen aanjager zijn. De wijk Weezenhof, daar is brand geweest in een winkelcentrum en sindsdien is daar niets aan gebeurd. De VVD wil wijkbudgetten flexibel inzetten.
 

Er is de afgelopen periode een aparte wethouder binnenstad geweest. Heeft dat gewerkt? De Waalkade is toch aangepakt, maar daar had je zo'n aparte wethouder niet voor nodig, vinden de aanwezige partijen.

Veiligheid in Nijmegen

De volgende vier gasten zijn op de bus gestapt om te praten over (on)veiligheid in Nijmegen. Mark Buck van het CDA, Tobias van Elferen van D66, Leo Venderbosch van Ouderen Belangen Nijmegen (OBN) en Tineke Poortinga van Ouderen Politiek Actief (OPA) zijn van de partij.

Gevoel vs. cijfers

Waar eigenlijk alle politici het wel mee eens zijn, is het feit dat de veiligheid lager is dan inwoners vaak denken. Cijfers wijzen uit dat de stad veiliger is geworden, maar het gevoel van veiligheid is zeker niet toegenomen. Vooral ouderen voelen zich onveilig, maar ook andere leeftijdsgroepen maken zich nog zorgen.

Van Elferen legt uit dat gevoel van onveiligheid slechts een gevoel is, maar dat het wel serieus moet worden genomen. 'Als mensen binnenblijven, dan hebben we een probleem te pakken. Maar laten we niet degene zijn die dit gevoel aanwakkeren', aldus de D66'er.

Uitzendtechnicus Martin houdt buiten de bus alles goed in de gaten:

Handhaving

Bucker van het CDA vindt niet dat er genoeg handhaving is in Nijmegen. Dit betekent niet dat er te weinig politie over straat loopt, maar zoals de politicus uitlegt wordt er te weinig gecontroleerd op de naleving van regels. Hij noemt als voorbeeld onveilige studentenwoningen die niet voldoen aan de juiste woningvoorschriften. 'We hebben het over veiligheid in de breedste zin van het woord', legt Bucker uit.

De politici bespreken vervolgens het Vlaamse Gas; een straat met coffeeshops waar zich nog wel eens problemen voordoen. Het kleine steegje is al lang niet meer zo onveilig als dat het eerst was, maar nog steeds moet er volgens de politici iets veranderen. Van Elferen van D66 stelt voor dat coffeeshops meer verspreid worden naar andere wijken, zodat de concentratie van de softdrughandel verminderd wordt. Deze concentratie trekt volgens hem criminaliteit aan.

Camera's op straat

Poortinga van OPA is voorstander van camera's: 'Bij mij in de straat hangen allemaal camera's. Wanneer er werd ingebroken, vroeg de politie om de camerabeelden zodat ze de boeven konden pakken. Dat geeft mij een gevoel van veiligheid.' Van Elferen reageert door uit te leggen dat het wel impact heeft op privacy: 'Ik vind het geen fijn gevoel als al mijn buren mij over straat zien lopen.'

Bucker, de CDA'er, steunt de camera's op straat ook minder omdat ze volgens hem mogelijk een negatieve boodschap met zich meenemen. 'Wanneer mensen allemaal camera's op straat zien hangen, dan denken ze dat er iets aan de hand is. We willen natuurlijk niet dat mensen zich juist minder veilig voelen door de camera's', aldus de politicus.

Overvallen in Nijmegen

Venderbosch van OBN vertelt dat er bij hem voor de deur recent een pizzakoerier is overvallen in Hatert - dat gebeurt volgens hem wel vaker in de wijk. Het is ook niet zeldzaam dat pizzakoeriers slachtoffer worden van een overval. 'Als het voor je deur gebeurt, dan wordt daar drie weken later nog over gesproken. Dan krijgen mensen toch een sterker gevoel van onveiligheid', aldus de politicus.

De kwestie van camera's wordt ook weer besproken; mogelijk een oplossing om overvallen de bestrijden? Bucker van het CDA denkt van niet: 'Als je een camera ophangt op een punt waar er al vaker overvallen zijn gepleegd, dan weten de criminelen dat na een tijdje ook en gaan ze gewoon een straat verder.'

Bedelaars

Poortinga van OPA is voor een bedelverbod: 'Ik vind het verschrikkelijk hoe die bedelaars tegen een muurtje zitten. Het bederft het stadsbeeld.' Daar is Bucker van het CDA het totaal niet mee eens. De manier waarop Poortinga over bedelaars praat vindt hij mensonterend. Volgens hem moeten ze geholpen worden en moet het probleem bij de basis worden aangepakt.

Van Elferen van D66 is ook fel tegen een bedelverbod. Mensen moeten volgens hem niet aan hun lot worden overgelaten. Het is wel een probleem, maar het probleem is de armoede die ervoor heeft gezorgd dat de bedelaars op straat zijn komen te staan. Daarnaast denkt hij juist dat ze ervoor kunnen zorgen dat mensen meer begrip krijgen voor hun medemens: 'We zien dan eens een keer dat er ook mensen zijn die het minder hebben. Dan worden mensen mogelijk ook gestimuleerd om een ander eens te helpen.'

'Ik denk dat het allemaal business is. Bendes uit Oost-Europa komen hier om geld los te trekken bij voorbijgangers', reageert Poortinga. Bucker vindt bendes inderdaad een slechte zaak zijn, maar hij zet zijn vraagtekens bij het woord 'bende': 'Zo veel bedelaars staan er nou ook weer niet in de stad.'

Tijd voor vier nieuwe politici: Matthias van Hunnik van de SP, Jean-Paul Broeren van De Nijmeegse fractie en Ammar Selman (PvdA). Inzet: het sportklimaat.

Het gaat om de balans tussen topsport en breedtesport. Die balans is er volgens Selman, maar Jean-Paul Broeren vindt dat Nijmegen Devils, de ijshockeyclub, wel erg veel huur betaalt om te trainen. De SP vond zelfs de billijken dat Nijmegen heeft meebetaald aan de passage van Giro d'Italia. Mooi evenement, vinden alle drie. Maar wat levert het op? Moeilijk te berekenen, zegt Matthias van Hunnik van de SP, maar het zet wel aan tot sporten. Moeten de sportverenigingen wel toegankelijk blijven voor mensen met weinig geld, vindt de PvdA. Daar kan de SP alleen maar mee eens zijn.

Na het vertrek van de sportminnende wethouder Paul Depla is het topsportklimaat een beetje guurder geworden, zegt Broeren van DNF. En er moet eigenlijk een zwembad in Nijmegen-Noord komen, want daar groeit de bevolking als kool. Dat zou best een topsportbad kunnen worden.  De SP wil het gesprek met NOC*NSF wel aan. Overigens moeten ook andere sporten gehuisvest worden in Nijmegen-Noord.

Vrijwilligers

Sportclubs draaien op vrijwilligers, daar is moeilijk aan te komen. Daar zou je de stadsbanen (een soort opvolger van de Melkert-banen) voor in kunnen zetten. Het zijn echte banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt., zegt de SP. Op zich toe te juichen, maar de financiering zit de PvdA dwars. Dat moet niet uit reïntergratiebudgetten komen. Maar als de stadsbanen bij sportverenigingen worden ingezet, zou dat de clubs goed kunnen helpen, stelt De Nijmeegse Fractie.

Dan een vraag van buiten: Nijmegen wordt enorm opgeknapt, maar dat kost handenvol geld. Krijgen andere wijken ook iets? Matthias van Hunnik van de SP wil 10 miljoen uittrekken voor de wijken. Ook de PvdA is voor wijkbudgetten, daar is het woord weer. 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie