ARNHEM - De route van de rode Omroep Gelderland-verkiezingsbus zit er op. Vandaag mag de kiezer zich over zijn gemeente uitspreken.

Omroep Gelderland ging voor de gemeenteraadsverkiezingen een samenwerking aan met 33 lokale omroepen, die vanuit de bus radio-uitzendingen hebben verzorgd. In het totaal werden 52 uitzendingen gemaakt in nagenoeg alle gemeenten, die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale politiek kent lokale thema's, maar een drietal sprongen er wel uit. Die thema's bleken in veel meer gemeenten te spelen.

Windmolens

Nederland wil duurzamer worden en in 2050 energieneutraal zijn. Gemeenten hebben dat streven veelal ook, maar de vraag is wel hoe dat bereikt moet worden. Het plaatsen van windmolens is een optie, maar in opvallend veel Gelderse gemeenten bestaat er forse weerstand tegen molens. Windmolens ontsieren het landschap in bijvoorbeeld de Achterhoek en molens kunnen ook een hinderlijke bromtoon voortbrengen. Liever zien partijen zonnecellen op daken geplaatst worden, maar zonnecellen leveren minder stroom op dan windmolens. Pasklare oplossingen waren in de uitzendingen vanuit de verkiezingsbus nauwelijks te horen.

Winkelen

De koopzondag is een thema, dat op de West-Veluwe de boventoon voert in de campagne rond de gemeenteraadsverkiezingen. Harderwijk leek op de valreep van deze bestuursperiode een koopzondag te krijgen, maar op het laatste moment bleken twee voorstemmende gemeenteraadsleden afwezig te zijn tijdens de beslissende raadsvergadering. Het onderwerp werd over de verkiezingen heen getild. Maar ook in andere veelal Veluwse gemeenten speelt de kwestie.

Tegenstanders wijzen op de zondagsrust en willen winkeliers niet nog verder belasten. Voorstanders willen de keus aan de winkeliers zelf laten. Overigens zou een beperkte zondagsopening op bijvoorbeeld een feestdag,  zoals in Heerde werd bepleit, een compromis kunnen zijn.

Woningen, woningen en nog eens woningen

De afgelopen jaren zijn er door de economische crisis maar weinig woningen gebouwd. Daardoor is een tekort ontstaan, dat zich in nagenoeg alle gemeenten laat gelden. En aangezien huishoudens steeds kleiner worden, stijgt de vraag naar passende woningen alleen maar. Passende woningen zijn er bijvoorbeeld in de Achterhoek maar mondjesmaat. Daardoor zijn met name jongeren en ouderen genoodzaakt hun heil elders te zoeken en die keren niet meer terug, zo is de vrees van veel partijen.

Bouwplannen zijn er inmiddels genoeg, maar ook het aantal bedrijven dat die woningen zou moeten bouwen, is sterk teruggelopen, zo bleek de afgelopen weken in de bus. En als je dan gaat bouwen als gemeente, welke woningen moeten er het eerst komen? Sociale huurwoningen, betaalbare koopwoningen? Daarover verschilden de meningen. Ook is er de vrees, dat als er nu ineens heel veel huizen worden neergezet over een aantal jaren ineens leegstand dreigt.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 • Arnhemse wethouder: inspectierapporten GGD worden openbaar

  20 februari 2019
  ARNHEM - De inspectierapporten van GGD Gelderland-Midden worden openbaar. Dat zei wethouder Roeland van der Zee tijdens het debat over zorgfraude in de raadsvergadering in Arnhem. Het debat ging niet alleen over zorgfraude, maar ook over de uitkomsten van het onderzoek van Omroep Gelderland dat cliënten zich onveilig voelen in zorginstellingen in de regio Arnhem.
 • 'Met een elektrische rolstoel wil je Arnhem niet in'

  20 februari 2019
  ARNHEM - Moeilijk toegankelijke winkelstraten, te smalle invalideparkeerplaatsen en ook een stadhuis waar mensen met een beperking niet ongehinderd hun werk kunnen doen. Het college in Arnhem wil dat dát beter wordt en bereidt plannen voor om moeilijk toegankelijke plekken voor fysiek beperkten aan te pakken.
 • Niet meer langs 4 loketten om zorg te regelen voor je kind

  20 februari 2019
  UBBERGEN - Sinds er minder te besteden is op de St. Maartenschool in Ubbergen is er ook minder zorg voor de hulpbehoevende leerlingen van de gespecialiseerde school. Extra zorg moesten de ouders zelf maar regelen. De betrokken gemeenten vonden dat ontoelaatbaar en hebben dat nu aangepakt.
 • Groen licht voor windreuzen aan de Waal ondanks verzet omwonenden

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Ze mogen er komen. De twee windmolens die samen het Windpark De Groene Delta gaan vormen op het terrein van de voormalige kolengestookte Centrale Gelderland. Medio 2020 moeten ze voor ongeveer 5.000 huishoudens stroom opwekken.
 • Wijchen trekt portemonnee om muziekverenigingen in leven te houden

  20 februari 2019
  WIJCHEN - De gemeente Wijchen trekt de portemonnee voor jongeren die bij een muziekvereniging zitten. Ze betaalt mee aan de kosten van muzieklessen waarmee jongeren hun muziekdiploma A of B kunnen halen. Zo wil Wijchen de muziekverenigingen in leven houden.
 • Nijmegen is bijna 200.000 stoeptegels armer, maar wil meer stenen uit de grond

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna honderdduizend euro gooit Nijmegen er tegenaan om inwoners zover te krijgen om nog meer stoeptegels uit de grond te halen dan er het afgelopen jaar al zijn verdwenen uit de stad. De gemeente zet hoog in: nog eens 100.000 tegels moeten de grond uit.
 • Dierenambulance-dokter moet vrijwilligersclub weer gezond maken

  20 februari 2019
  NIJMEGEN - Bijna een halve ton, 43.000 euro trekt de gemeente Nijmegen uit voor iemand die de problemen bij de Dierenambulance Nijmegen tot het verleden moet laten behoren. Het gaat al lang niet goed bij de dierenambulance.
 • Arnhems SP-raadslid stopt vanwege opleiding

  20 februari 2019
  ARNHEM - SP-raadslid Paulien Lunter stopt met haar raadswerk in Arnhem. Dat heeft ze woensdag bekendgemaakt. Ze is verpleegkundige en moet een opleiding gaan volgen om aan alle toekomstige eisen te voldoen. Daarom vindt ze dat ze zich niet meer volledig kan inzetten als raadslid.
 • Aalten investeert een ton in saneren SABA-terrein Dinxperlo

  20 februari 2019
  DINXPERLO - De gemeente Aalten neemt de kosten van de bodemsanering op zich, zodat het sterk groeiende bedrijf SABA voor Dinxperlo behouden blijft. Aalten heeft daar een ton voor over.
 • Zorginstelling Waalzorg: 'We hebben allemaal hartstikke boze ouders'

  19 februari 2019
  WIJCHEN - 'Beschamend'. 'Schandalig'. 'Ronduit slecht bestuur'. Bij zorginstelling Waalzorg komen ze woorden tekort voor hun verbazing, teleurstelling en boosheid over de handelswijze van de gemeente Wijchen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend