Logo GLD stemt
Advertentie

WINTERSWIJK - Met 700 euro in de partijkas en 13.000 huis-aan-huis bezorgde flyers is het Kansrijk Winterswijk niet gelukt een zetel te pakken. De reden? Veel te weinig geld en journalisten die de andere partijen in bescherming nemen, zegt lijsttrekker Paul Hijink. 'Die Baudet heeft wel een punt met zijn partijkartel.'

Hijink (30) verwierf landelijke bekendheid, nadat hij uit frustratie een stoel omver trapte bij een verkiezingsdebat. Hij kreeg een black-out en dat frustreerde hem zichtbaar. Sinds dat moment, nu bijna een week geleden, trad Murphy's Law in werking. 

Geen spijt

'Alles wat mis kon gaan, ging mis', vertelt Paul Hijink aan Omroep Gelderland een dag na de verkiezingen. Hij houdt een wrange smaak over aan zijn politieke avontuur. 'Ik had mij de politiek romantischer voorgesteld. Idealisme is leuk, maar zonder geld kom je nergens. Maar spijt van mijn keuze heb ik niet.' 

Kansrijk Winterswijk is de enige partij die aan de verkiezingen meedeed, maar die het niet uiteindelijk niet redde. 'Die andere partijen konden overal advertenties inkopen. Wij konden dat met 700 euro maar één keer doen. Daarna was de kas leeg. Wij hadden te weinig handjes, te weinig geld.' 

Alles bij elkaar heeft het Hijink doen besluiten te stoppen bij Kansrijk Winterswijk.

Waarborgsom kwijt

Hijink vervolgt: 'Ja, we haalden het dubbele aantal stemmen ten opzichte van de nieuwe lokale partij die in 2014 meedeed (lijst 7), maar daar koop je niets voor. Wij komen een handjevol stemmen tekort om de kiesdeler te halen, wat betekent dat het ons onze waarborgsom kost.'

Nieuwe partijen betalen een waarborgsom, die wordt terugbetaald als de zogenoemde kiesdeler wordt behaald - een minimaal benodigd aantal stemmen per zetel. 

Werk om te kunnen vreten 

Op dit moment zit Hijink thuis met een tennisarm. 'Dat is een chronische aandoening', legt hij uit. Hij weet niet of hij nog in zijn sector (de grond- en waterbouw) aan de slag komt. En dat doet hem nadenken over de toekomst: 'Ik zou wel in Winterswijk willen blijven, maar van een heimatgevoel alleen kun je niet vreten', legt hij uit. 

En dus acht Hijink het waarschijnlijk dat hij over een tijdje misschien helemaal vertrokken is uit die gemeente waarvoor hij zich tot gisteren nog politiek wilde laten gelden.

Puinhoop

Gedane zaken nemen geen keer. Op dit moment kijkt de Winterswijker vooruit, naar wat er nog te doen valt: 'Mijn slaapkamer is een puinhoop en er liggen rekeningen die ik nog moet betalen. Eerst ga ik vandaag iedereen terugappen die vraagt hoe het met me gaat.' 

Hijink sluit niet uit dat hij zich over vier bij een andere partij voegt, 'al dan niet in Winterswijk'. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Winterswijk

 • Paul Hijink ging viral, maar dat hielp zijn partij niet: 'Ik had mij het romantischer voorgesteld'

  22 maart 2018
  WINTERSWIJK - Met 700 euro in de partijkas en 13.000 huis-aan-huis bezorgde flyers is het Kansrijk Winterswijk niet gelukt een zetel te pakken. De reden? Veel te weinig geld en journalisten die de andere partijen in bescherming nemen, zegt lijsttrekker Paul Hijink. 'Die Baudet heeft wel een punt met zijn partijkartel.'
 • 'Stoelschopper' verwacht extra zetel voor zijn Kansrijk Winterswijk

  20 maart 2018
  WINTERSWIJK - Alle media-aandacht legt de stoelschoppende lijsttrekker van Kansrijk Winterswijk geen windeieren. 'Toen ik vanmorgen naar het station ging, waren er wel drie mensen die naar me toeterden en hun duim opstaken. Eentje deed zelfs zijn raam open en zei: 'Mijn stem heb je Paul'. Dus ja, je zou het er bijna om gaan doen', lacht Paul Hijink.
 • Burgemeester boos om ranzige berichtjes naar lijsttrekker

  19 maart 2018
  WINTERSWIJK - Lijsttrekker Loes ten Dolle van D66 in Winterswijk wordt na een verkiezingsdebat lastiggevallen met seksueel getinte reacties, onder meer via berichtjes op haar mobiele telefoon. 'Het zijn gewoon vieze en nare berichten', aldus Ten Dolle. De site Dumpert liet een filmpje zien van het debat en dat lokte veel reacties uit.
 • Winterswijkse lijsttrekker gestalkt met seksueel getinte berichten na viral filmpje

  18 maart 2018
  WINTERSWIJK - Toen lijsttrekker Paul Hijink van de partij Kansrijk Winterswijk na een slecht verlopen verkiezingsdebat zijn stoel een flinke trap gaf, waren de meeste ogen op hem gericht. Maar op Dumpert viel een aantal kijkers ook het voorkomen van D66-lijsttrekker Loes ten Dolle op. Sindsdien wordt ze bedolven onder de seksueel getinte berichten. De lokale politiek springt voor haar in de bres.
 • Schoppende lijsttrekker: politiek is een vak en ik heb het onderschat

  17 maart 2018
  WINTERSWIJK - 'Ik ben begonnen met mijn eigen partij omdat ik merkte dat er gewoon... ja hoe zeg je dat heel kort...' (lange stilte) 'te veel dingen achter elkaar... laat maar zitten...' Lijsttrekker Paul Hijink van de partij Kansrijk Winterswijk maakte geen beste beurt bij zijn tweede debat, vooral omdat hij na het hakkelen zijn stoel een flinke trap gaf.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • CDA, SP en D66 besturen Westervoort

  20 april 2018
  WESTERVOORT - CDA, SP en D66 gaan de komende vier jaar samen Westervoort besturen. Speerpunten van het nieuwe college zijn duurzaamheid, de verfraaiing van de openbare leefomgeving en mensen meer betrekken bij de politiek.
 • Nieuwe college Duiven stimuleert initiatieven van inwoners

  20 april 2018
  DUIVEN - Het coalitieakkoord en het nieuwe college van Duiven is rond. De komende vier jaar gaan Lokaal Alternatief, VVD en CDA samen de gemeente besturen. De partijen hebben samen 13 van de 21 raadszetels.
 • Jongste raadslid van Gelderland geïnstalleerd

  19 april 2018
  OLDEBROEK - Hij moest even geduld hebben, maar donderdagavond was het zover: de 18-jarige Tom de Nooijer is beëdigd als raadslid voor de gemeenteraad van Oldebroek. De Nooijer is één van de jongste raadsleden van Nederland en het jongste van Gelderland. Hij werd 5 april 18 jaar.
 • D66 Ede versplintert binnen maand na verkiezingen

  19 april 2018
  EDE - Nog geen maand na de verkiezingen op 21 maart is de fractie van D66 in Ede versplinterd. Raadsleden El Kaddouri en Moorman verlaten de fractie wegens een 'vertrouwensbreuk'. De partij stapt uit de coalitieonderhandelingen.
 • CDA valt als grootste partij in Nijkerk buiten het college

  19 april 2018
  NIJKERK - De andere partijen in Nijkerk willen niet met het CDA samenwerken en dus valt de grote winnaar van de verkiezingen buiten de coalitie. De andere partijen vielen over de bestuursstijl van het CDA. Informateur Dick van Hemmen stelt een college van CU-SGP, PRO21 en VVD voor. Het CDA is teleurgesteld. 'Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.'
 • Beuningen onderzoekt coalitie van BN&M, CDA en VVD

  17 april 2018
  BEUNINGEN - Het nieuwe college van Beuningen kan het beste worden gevormd uit een combinatie van Beuningen Nu & Morgen (BN&M), CDA en VVD. Dat hebben de informateurs dinsdagavond bekendgemaakt.
 • Kernachtig Wijchen sluit coalitieakkoord met VVD en PvdA

  17 april 2018
  ARNHEM - Kernachtig Wijchen heeft een coalitieakkoord gesloten met VVD en PvdA. Deze coalitie was te verwachten; formateur Geert Gerrits gaf eerder al aan dat een samenwerking met deze partijen de voorkeur had. Aanstaande maandag presenteert het nieuwe college haar inhoudelijke plannen. 
 • Montferland koerst af op een brede coalitie

  13 april 2018
  ULFT - CDA, VVD, D66 en Lokaal Belang Montferland (LBM) hebben een principeakkoord bereikt over een coalitie in Montferland. De partijen willen in totaal vijf wethouders leveren in de nieuwe collegeperiode van de gemeente.