Logo GLD stemt
Advertentie

WINTERSWIJK - Met 700 euro in de partijkas en 13.000 huis-aan-huis bezorgde flyers is het Kansrijk Winterswijk niet gelukt een zetel te pakken. De reden? Veel te weinig geld en journalisten die de andere partijen in bescherming nemen, zegt lijsttrekker Paul Hijink. 'Die Baudet heeft wel een punt met zijn partijkartel.'

Hijink (30) verwierf landelijke bekendheid, nadat hij uit frustratie een stoel omver trapte bij een verkiezingsdebat. Hij kreeg een black-out en dat frustreerde hem zichtbaar. Sinds dat moment, nu bijna een week geleden, trad Murphy's Law in werking. 

Geen spijt

'Alles wat mis kon gaan, ging mis', vertelt Paul Hijink aan Omroep Gelderland een dag na de verkiezingen. Hij houdt een wrange smaak over aan zijn politieke avontuur. 'Ik had mij de politiek romantischer voorgesteld. Idealisme is leuk, maar zonder geld kom je nergens. Maar spijt van mijn keuze heb ik niet.' 

Kansrijk Winterswijk is de enige partij die aan de verkiezingen meedeed, maar die het niet uiteindelijk niet redde. 'Die andere partijen konden overal advertenties inkopen. Wij konden dat met 700 euro maar één keer doen. Daarna was de kas leeg. Wij hadden te weinig handjes, te weinig geld.' 

Alles bij elkaar heeft het Hijink doen besluiten te stoppen bij Kansrijk Winterswijk.

Waarborgsom kwijt

Hijink vervolgt: 'Ja, we haalden het dubbele aantal stemmen ten opzichte van de nieuwe lokale partij die in 2014 meedeed (lijst 7), maar daar koop je niets voor. Wij komen een handjevol stemmen tekort om de kiesdeler te halen, wat betekent dat het ons onze waarborgsom kost.'

Nieuwe partijen betalen een waarborgsom, die wordt terugbetaald als de zogenoemde kiesdeler wordt behaald - een minimaal benodigd aantal stemmen per zetel. 

Werk om te kunnen vreten 

Op dit moment zit Hijink thuis met een tennisarm. 'Dat is een chronische aandoening', legt hij uit. Hij weet niet of hij nog in zijn sector (de grond- en waterbouw) aan de slag komt. En dat doet hem nadenken over de toekomst: 'Ik zou wel in Winterswijk willen blijven, maar van een heimatgevoel alleen kun je niet vreten', legt hij uit. 

En dus acht Hijink het waarschijnlijk dat hij over een tijdje misschien helemaal vertrokken is uit die gemeente waarvoor hij zich tot gisteren nog politiek wilde laten gelden.

Puinhoop

Gedane zaken nemen geen keer. Op dit moment kijkt de Winterswijker vooruit, naar wat er nog te doen valt: 'Mijn slaapkamer is een puinhoop en er liggen rekeningen die ik nog moet betalen. Eerst ga ik vandaag iedereen terugappen die vraagt hoe het met me gaat.' 

Hijink sluit niet uit dat hij zich over vier bij een andere partij voegt, 'al dan niet in Winterswijk'. 

Zie ook: 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Winterswijk

 • Actiegroep Behoud Kleiput geeft niet op

  17 december 2018
  WINTERSWIJK - De actiegroep Behoud Kleiput blijft zich de komende tijd verzetten tegen het minder diep maken van de kleiput. De gemeente is gestart met werkzaamheden bij de plas aan de Driemarkweg, maar het gezelschap laat in gesprek weten de bijl er niet bij neer te leggen.
 • College geïnstalleerd in Winterswijk, een wethouder minder

  11 juni 2018
  WINTERSWIJK - Het nieuwe coalitieprogramma onder de naam 'Winterswijk maken we samen!' is klaar. Het programma werd door de nieuwe coalitie van CDA en Winterswijks Belang deze maandag gepresenteerd.
 • Lokaal: welke beloftes doet Winterswijk?

  04 juni 2018
  WINTERSWIJK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Winterswijk?

  04 juni 2018
  WINTERSWIJK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
 • Wonen: welke beloftes doet Winterswijk?

  04 juni 2018
  WINTERSWIJK - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Wijchen pakt wildparkeren fiets aan

  22 januari 2019
  WIJCHEN - Hier had je hem toch neergezet? En óók nog op slot. Verdwaasd kijk je om je heen waar je fiets toch is gebleven. In Wijchen kan het zijn dat de gemeente hem heeft meegenomen. Ze zijn het wildparkeren daar zat.
 • CDA Wijchen: zorgen om grootschalig industrieel zonnepark

  22 januari 2019
  HERNEN - Een grootschalig industrieel zonnepark. Moet dat wel? Dat vraagt het CDA in Wijchen zich af. De partij wijst op de onrust die is ontstaan in het dorp Hernen nadat de gemeente eind vorig jaar de aanvraag voor een omgevingsvergunning publiceerde.
 • Lingewaard wil van inwoners weten: wel of geen hondenbelasting?

  22 januari 2019
  BEMMEL - Moet je hondenbezitters nu wel of niet belasting laten betalen voor hun trouwe viervoeters? Dat wil de gemeente Lingewaard weten van haar inwoners. Daarom krijgen 1300 huishoudens een enquête toegestuurd.
 • Wonen op het water: 60 drijvende woningen in Nijmegen Noord

  22 januari 2019
  NIJMEGEN - In de Lentse Plas en de nog aan te leggen Oosterhoutse Plas is ruimte voor ongeveer 60 drijvende woningen. Dat valt op te maken uit een beeldkwaliteitsplan van de gemeente Nijmegen. Kritische inwoners van Lent verzamelden eerder meer dan 2000 handtekeningen tegen de komst van de huizen in de recreatieplas.
 • Miljoenen voor Nijmegen om Dukenburg van het gas af te krijgen

  22 januari 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen krijgt 4,8 miljoen euro uit Den Haag om 828 woningen van woningcorporaties en 90 winkels in het stadsdeel Dukenburg aardgasvrij te maken. Een stap naar een duurzame Waalstad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend