Logo GLD stemt
Advertentie

NIJKERK - De andere partijen in Nijkerk willen niet met het CDA samenwerken en dus valt de grote winnaar van de verkiezingen buiten de coalitie. De andere partijen vielen over de bestuursstijl van het CDA. Informateur Dick van Hemmen stelt een college van CU-SGP, PRO21 en VVD voor. Het CDA is teleurgesteld. 'Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.'

Dick van Hemmen, oud burgemeester van Nunspeet, heeft de afgelopen weken alle mogelijke samenstellingen van de vijf partijen in het Nijkerkse college onderzocht. Dat het CDA niet meedoet, komt onder meer doordat de partij in verkiezingstijd actie voerde tegen de verbouwing van het gemeentehuis, terwijl de andere partijen daar wel voorstander van zijn. 

'CDA zocht juist naar verbinding'

In Nijkerk zit nu een college van VVD, De Lokale Partij en Pro21, nadat in 2015 het college van VVD, SGP-CU en CDA over de koopzondag viel. Het CDA zegt dat ze graag weer in het college had gezeten. Fractievoorzitter Joop van Ruler: 'Wij hebben in de onderhandelingen geen barrières opgeworpen en hebben juist gezocht naar verbinding.'

Van Hemmen stelt voor dat de drie partijen nu samen een formateur aanstellen die de totstandkoming van het college kan volgen. Hij benadrukt dat de gemeenteraad nu vooruit moet uitkijken: 'natuurlijk zit er pijn, maar het is van het allergrootste belang dat de inwoners van deze gemeente zo goed mogelijk worden gediend.'

Na Ede en Ermelo is Nijkerk de derde Veluwse gemeente waar de grootste partij geen deel uitmaakt van de coalitie. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijkerk

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuwe hoogbouw in Nijmegen: hotel met dubbel aantal kamers

  19 februari 2019
  NIJMEGEN - Het Bastion Hotel aan de Neerbosscheweg in Nijmegen krijgt waarschijnlijk zes verdiepingen, een stuk hoger dan nu. En met ruim twee keer zoveel kamers.
 • GroenLinks Overbetuwe: 'Spoorlijn ombouwen tot busbaan volledig flauwekul’

  19 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot busbaan is 'volledig flauwekul'. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hanno Krijgsman. Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe ziet zo'n busbaan wel zitten, maar volgens Krijgsman is dit nooit in de gemeenteraad besproken. En dat steekt.
 • Historische boerderij Overasselt gered

  19 februari 2019
  OVERASSELT - De historische boerderij aan de Garstkampsestraat in Overasselt blijft overeind. In het voormalige onderkomen van het agrarisch museum wil het college van B&W wonen mogelijk maken. Maar de historische staat van het pand en de bijbehorende schuur moet wel behouden blijven.
 • 'Groene energie helemaal niet zo groen'

  19 februari 2019
  APELDOORN - Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.
 • Drugs en wapens in zorginstellingen; cliënten voelen zich onveilig en toezicht schiet tekort

  19 februari 2019
  ARNHEM - Drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Cliënten voelen zich onveilig in kleine commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Vooral bij zorgbedrijven die niet alleen zorg bieden aan licht verstandelijk beperkten en psychiatrische cliënten, maar ook aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs'ers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend