Advertentie
 

NIJKERK - De andere partijen in Nijkerk willen niet met het CDA samenwerken en dus valt de grote winnaar van de verkiezingen buiten de coalitie. De andere partijen vielen over de bestuursstijl van het CDA. Informateur Dick van Hemmen stelt een college van CU-SGP, PRO21 en VVD voor. Het CDA is teleurgesteld. 'Dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag.'

Dick van Hemmen, oud burgemeester van Nunspeet, heeft de afgelopen weken alle mogelijke samenstellingen van de vijf partijen in het Nijkerkse college onderzocht. Dat het CDA niet meedoet, komt onder meer doordat de partij in verkiezingstijd actie voerde tegen de verbouwing van het gemeentehuis, terwijl de andere partijen daar wel voorstander van zijn. 

'CDA zocht juist naar verbinding'

In Nijkerk zit nu een college van VVD, De Lokale Partij en Pro21, nadat in 2015 het college van VVD, SGP-CU en CDA over de koopzondag viel. Het CDA zegt dat ze graag weer in het college had gezeten. Fractievoorzitter Joop van Ruler: 'Wij hebben in de onderhandelingen geen barrières opgeworpen en hebben juist gezocht naar verbinding.'

Van Hemmen stelt voor dat de drie partijen nu samen een formateur aanstellen die de totstandkoming van het college kan volgen. Hij benadrukt dat de gemeenteraad nu vooruit moet uitkijken: 'natuurlijk zit er pijn, maar het is van het allergrootste belang dat de inwoners van deze gemeente zo goed mogelijk worden gediend.'

Na Ede en Ermelo is Nijkerk de derde Veluwse gemeente waar de grootste partij geen deel uitmaakt van de coalitie. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Nijkerk

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie