Advertentie
 

ZUTPHEN - Zes van de tien partijen in de raad van Zutphen dienen een motie van wantrouwen in tegen wethouder Annelies de Jonge (PvdA). De partijen vinden haar ongeschikt voor de functie van wethouder.

Komende maandag wordt de motie door de oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, de Stadspartij, BewustZW en Burgerbelangen Zutphen Warnsveld ingediend. De nieuwe coalitie bestaat uit GroenLinks, SP, VVD en PvdA.

Redenen voor de motie zijn onder meer zorgprojecten als Het Plein en Delta, die de oppositie 'zorgenkindjes van Zutphen' noemt. Ze vinden dat de wethouder daar niet alert genoeg op reageert.

'Niet de juiste kwaliteiten'

Wethouder De Jonge zou 'achter de feiten aan hebben gelopen'. Ze mist volgens de motie-indieners het reflecterend vermogen die een bestuurder nodig heeft. Over het dossier Het Plein kreeg zij eerder al een motie van afkeuring.

In de vorige coalitie was De Jonge ook wethouder. 'De bestuursstijl van De Jonge laat zich typeren als solistisch met weinig politieke sensitiviteit', schrijft de oppositie in een persbericht. 'Zij vergeet in de processen niet alleen de gemeenteraad, maar ook vaak de regio mee te nemen.'

Terug in 2014

Onder haar bestuur zouden grote tekorten in het sociaal domein en slechte verhoudingen met buurgemeenten zijn ontstaan. 'Eigenlijk zijn we als gemeente Zutphen, nadat wij miljoenen hebben ingezet op de (door)ontwikkeling van het sociaal domein, net zover als in 2014. Met twee verschillen: onze reserves zijn leeg én we moeten 30 miljoen bezuinigen.'

Wethouder De Jonge laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren en eerst in debat met de gemeenteraad te willen.

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Zutphen

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie