Logo GLD stemt
Advertentie

EDE - Het is in ieder geval een unicum in Gelderland: een wethouder luchtvaart. Die eer valt Leon Meijer van de ChristenUnie ten deel. In de vorige coalitie streed de wethouder al tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, met deze nieuwe portefeuille geeft hij aan de strijd niet op te geven.

Er is al veel gezegd over de coalitievorming in Ede. Alle betrokkenen zijn het dan ook eens: het was geen makkelijk proces. Met eerst het uitsluiten van de grootste partij in Ede: de SGP. En daarna viel potentiële coalitiepartner D'66 uiteen. 

Ook voor formateur Gerhard van den Top was het geen makkelijke klus. Hij is opgegroeid in Ede en werkt als Dijkgraaf in Amsterdam. Hij kent het politieke speelveld, heeft ervaring met onderhandelen, maar een college vormen deed hij nooit eerder. Vooral de informatie vond hij ingewikkeld toen hij aantrad als tweede formateur: 'er was echt sprake van een patstelling.' Hij heeft de afgelopen tijd weinig tijd voor zijn eigen werk, maar Van den Top denkt dat het niet voor niets is: 'er is een soort wetmatigheid die zegt dat als je heel hard voor iets moet werken om iets voor elkaar te krijgen, dat je dan ook iets heel moois creeërt. Ik denk dat deze coalitie iets moois gaat worden, dus ik ben er ook wel een beetje trots op. 

Overdekte ijsbaan

Naast Leon Meijer, die ook zorg en financiën onder zicht krijgt, is Willemien Vreugdenhil (CDA) de tweede oudgediende van dit college. Zij wordt wethouder wijken en Welzijn. Peter de Pater (gemeentebelangen) heeft na 12 jaar in de raad ook een plekje in het pluche. Hij krijgt sport in zijn portefeuille en gaat samen met Wageningen te gaan onderzoeken of Ede een overdekte ijsbaan kan krijgen. 

Hester Veltman (VVD) gaat als wethouder voor werk en kunst. Lex Hoefsloot (GroenLinks) is de enige verrassing van dit college. De oud-wethouder uit Wageningen krijgt duurzaamheid in zijn portefeuille. 

Het concept-bestuursakkoord is hier te lezen. Op 7 juni wordt het besproken in de gemeenteraad. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ede

 • Bestemmingsplan Ede Centrum: minder winkels, meer levendigheid

  19 juni 2018
  EDE - Minder winkelruimte, meer groen en meer levendigheid. Dat is de kern van de nieuwe plannen voor het Edese centrum, waarvan het college van burgemeester en wethouders het ontwerp heeft vastgesteld.
 • Concreet en communicatie als sleutelwoorden bestuursakkoord Ede

  11 juni 2018
  EDE - Op donderdag 7 juni werd in de Edese gemeenteraad het concept bestuursakkoord besproken. 
 • Lokaal: welke beloftes doet Ede?

  04 juni 2018
  EDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over lokale issues.
 • Zorg: welke beloftes doet Ede?

  04 juni 2018
  EDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over zorg.
 • Wonen: welke beloftes doet Ede?

  04 juni 2018
  EDE - Het college van B en W heeft in het coalitie-akkoord beschreven welke plannen ze de komende vier jaar wil uit voeren. Hieronder kunt u een samenvatting lezen uit het bestuursakkoord over wonen.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Tielse wethouders nemen afscheid en ontvangen Erepenning

  22 juni 2018
  TIEL - Tijdens een druk bezochte afscheidsreceptie donderdag hebben vertrekkend wethouders Laurens Verspuij en Henk Driessen beiden de Erepenning van de stad Tiel gekregen. De onderscheiding werd uitgereikt door burgemeester Hans Beenakker.
 • Bronckhorst wil proeftuin aardgasvrij wonen

  21 juni 2018
  BRONKHORST - De gemeente Bronckhorst wil in 2030 een energie-neutrale gemeente zijn. Omdat gebruik van duurzame energie hierin een belangrijk onderdeel is, start Bronckhorst een aanvraag om mee te doen met een proeftuin voor aardgasvrij wonen in Toldijk en Wichmond.
 • Aalten vraagt mening inwoners over dienstverlening

  20 juni 2018
  AALTEN - Deze week ontvangen de deelnemers van ‘U Spreekt’, het inwonerpanel van de gemeente Aalten, een uitnodiging voor een nieuw onderzoek. Konden de panelleden zich eerder nog uitspreken over hun toekomstwensen - resulterend in de ‘Visie gemeente Aalten 2025 en verder’ - dit keer richten de vragen zich voor een groot deel op ervaringen van inwoners met de dienstverlening van en het contact met de gemeente Aalten.
 • Gemeenteraad Winterswijk neemt afscheid van vertrekkende wethouders

  20 juni 2018
  WINTERSWIJK - In de raadsvergadering van donderdag 14 juni heeft de gemeenteraad afscheid genomen van de wethouders Gert-Jan te Gronde (VVD) en Rik Gommers (WB).
 • ProTiel haalt uit naar VVD en PvdA

  20 juni 2018
  TIEL - Oppositieleider Peter Elferink van ProTiel haalt in een interview met RegioTV Tiel uit naar met name de VVD en PvdA uit de Tielse coalitie. Hij noemt het coalitieakkoord 'drijfzand' en de plannen zijn volgens hem slecht doorgerekend. Verder verdenkt hij beide partijen er van dat ze niet open geweest zijn naar coalitiepartner PvdB. Hij baseert zijn mening op het feit dat, ruim een week na de presentatie van het coalitieakkoord, er van de bijbehorende financiële onderbouwing niets overblijft.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend