Logo GLD stemt
Advertentie

EDE - Het is in ieder geval een unicum in Gelderland: een wethouder luchtvaart. Die eer valt Leon Meijer van de ChristenUnie ten deel. In de vorige coalitie streed de wethouder al tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, met deze nieuwe portefeuille geeft hij aan de strijd niet op te geven.

Er is al veel gezegd over de coalitievorming in Ede. Alle betrokkenen zijn het dan ook eens: het was geen makkelijk proces. Met eerst het uitsluiten van de grootste partij in Ede: de SGP. En daarna viel potentiële coalitiepartner D'66 uiteen. 

Ook voor formateur Gerhard van den Top was het geen makkelijke klus. Hij is opgegroeid in Ede en werkt als Dijkgraaf in Amsterdam. Hij kent het politieke speelveld, heeft ervaring met onderhandelen, maar een college vormen deed hij nooit eerder. Vooral de informatie vond hij ingewikkeld toen hij aantrad als tweede formateur: 'er was echt sprake van een patstelling.' Hij heeft de afgelopen tijd weinig tijd voor zijn eigen werk, maar Van den Top denkt dat het niet voor niets is: 'er is een soort wetmatigheid die zegt dat als je heel hard voor iets moet werken om iets voor elkaar te krijgen, dat je dan ook iets heel moois creeërt. Ik denk dat deze coalitie iets moois gaat worden, dus ik ben er ook wel een beetje trots op. 

Overdekte ijsbaan

Naast Leon Meijer, die ook zorg en financiën onder zicht krijgt, is Willemien Vreugdenhil (CDA) de tweede oudgediende van dit college. Zij wordt wethouder wijken en Welzijn. Peter de Pater (gemeentebelangen) heeft na 12 jaar in de raad ook een plekje in het pluche. Hij krijgt sport in zijn portefeuille en gaat samen met Wageningen te gaan onderzoeken of Ede een overdekte ijsbaan kan krijgen. 

Hester Veltman (VVD) gaat als wethouder voor werk en kunst. Lex Hoefsloot (GroenLinks) is de enige verrassing van dit college. De oud-wethouder uit Wageningen krijgt duurzaamheid in zijn portefeuille. 

Het concept-bestuursakkoord is hier te lezen. Op 7 juni wordt het besproken in de gemeenteraad. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ede

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Wijchen pakt wildparkeren fiets aan

  22 januari 2019
  WIJCHEN - Hier had je hem toch neergezet? En óók nog op slot. Verdwaasd kijk je om je heen waar je fiets toch is gebleven. In Wijchen kan het zijn dat de gemeente hem heeft meegenomen. Ze zijn het wildparkeren daar zat.
 • CDA Wijchen: zorgen om grootschalig industrieel zonnepark

  22 januari 2019
  HERNEN - Een grootschalig industrieel zonnepark. Moet dat wel? Dat vraagt het CDA in Wijchen zich af. De partij wijst op de onrust die is ontstaan in het dorp Hernen nadat de gemeente eind vorig jaar de aanvraag voor een omgevingsvergunning publiceerde.
 • Lingewaard wil van inwoners weten: wel of geen hondenbelasting?

  22 januari 2019
  BEMMEL - Moet je hondenbezitters nu wel of niet belasting laten betalen voor hun trouwe viervoeters? Dat wil de gemeente Lingewaard weten van haar inwoners. Daarom krijgen 1300 huishoudens een enquête toegestuurd.
 • Wonen op het water: 60 drijvende woningen in Nijmegen Noord

  22 januari 2019
  NIJMEGEN - In de Lentse Plas en de nog aan te leggen Oosterhoutse Plas is ruimte voor ongeveer 60 drijvende woningen. Dat valt op te maken uit een beeldkwaliteitsplan van de gemeente Nijmegen. Kritische inwoners van Lent verzamelden eerder meer dan 2000 handtekeningen tegen de komst van de huizen in de recreatieplas.
 • Miljoenen voor Nijmegen om Dukenburg van het gas af te krijgen

  22 januari 2019
  NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen krijgt 4,8 miljoen euro uit Den Haag om 828 woningen van woningcorporaties en 90 winkels in het stadsdeel Dukenburg aardgasvrij te maken. Een stap naar een duurzame Waalstad.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend