Logo GLD stemt
Advertentie

EDE - Het is in ieder geval een unicum in Gelderland: een wethouder luchtvaart. Die eer valt Leon Meijer van de ChristenUnie ten deel. In de vorige coalitie streed de wethouder al tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, met deze nieuwe portefeuille geeft hij aan de strijd niet op te geven.

Er is al veel gezegd over de coalitievorming in Ede. Alle betrokkenen zijn het dan ook eens: het was geen makkelijk proces. Met eerst het uitsluiten van de grootste partij in Ede: de SGP. En daarna viel potentiële coalitiepartner D'66 uiteen. 

Ook voor formateur Gerhard van den Top was het geen makkelijke klus. Hij is opgegroeid in Ede en werkt als Dijkgraaf in Amsterdam. Hij kent het politieke speelveld, heeft ervaring met onderhandelen, maar een college vormen deed hij nooit eerder. Vooral de informatie vond hij ingewikkeld toen hij aantrad als tweede formateur: 'er was echt sprake van een patstelling.' Hij heeft de afgelopen tijd weinig tijd voor zijn eigen werk, maar Van den Top denkt dat het niet voor niets is: 'er is een soort wetmatigheid die zegt dat als je heel hard voor iets moet werken om iets voor elkaar te krijgen, dat je dan ook iets heel moois creeërt. Ik denk dat deze coalitie iets moois gaat worden, dus ik ben er ook wel een beetje trots op. 

Overdekte ijsbaan

Naast Leon Meijer, die ook zorg en financiën onder zicht krijgt, is Willemien Vreugdenhil (CDA) de tweede oudgediende van dit college. Zij wordt wethouder wijken en Welzijn. Peter de Pater (gemeentebelangen) heeft na 12 jaar in de raad ook een plekje in het pluche. Hij krijgt sport in zijn portefeuille en gaat samen met Wageningen te gaan onderzoeken of Ede een overdekte ijsbaan kan krijgen. 

Hester Veltman (VVD) gaat als wethouder voor werk en kunst. Lex Hoefsloot (GroenLinks) is de enige verrassing van dit college. De oud-wethouder uit Wageningen krijgt duurzaamheid in zijn portefeuille. 

Het concept-bestuursakkoord is hier te lezen. Op 7 juni wordt het besproken in de gemeenteraad. 

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het laatste nieuws uit Ede

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • 'Vastgeroeste manier van handelen' in Overbetuwe

  17 augustus 2018
  ELST - In de gemeente Overbetuwe is flink werk aan de winkel voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Niet alleen moeten de raad en het college met elkaar in gesprek om de onderlinge samenwerking te verbeteren, samen moeten ze vooral in gesprek met de inwoners van de gemeente. En voor 'achterkamerdeals' is dan geen plaats.
 • 'Te machtige coalitie' in Overbetuwe krijgt ervan langs

  16 augustus 2018
  ELST - De coalitie van CDA, Gemeentebelangen en VVD in Overbetuwe is te machtig. Uit onderzoek blijkt dat de raad met regelmaat gepasseerd wordt door het college. Dat is één van de uitkomsten van het rapport door adviesbureau Berenschot.
 • Aalten moet 2 miljoen betalen voor onwettige belastingconstructie

  19 juli 2018
  AALTEN - De gemeente Aalten heeft in 2004 opdracht gegeven om twee nieuwe schoolgebouwen te laten bouwen. Tegen een kleine vergoeding zijn de gebouwen aan een stichting verkocht, waardoor er geen btw betaald hoefde te worden. De Hoge Raad heeft bepaald dat het een onwettige belastingconstructie is; de gemeente moet 2 miljoen euro betalen. 'Het kwam niet als een verrassing', zegt wethouder Ted Kok.
 • El Kaddouri en Moorman gaan verder als EdeNU

  16 juli 2018
  EDE - De tweemansfractie El Kaddouri/Moorman gaat verder onder de naam EdeNU. Dat hebben Rina Moorman en Charifa El Kaddouri bekendgemaakt. 
 • Raad Culemborg wil gezin Andropov terug, maar waar was de VVD?

  13 juli 2018
  CULEMBORG - Gefronste wenkbrauwen in Culemborg. Waar was de fractie van de VVD tijdens de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie? Dat terwijl de raad zich boog over de uitzetting van de familie Andropov. 'We konden geen van allen', reageert fractievoorzitter Han Braam.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend