Logo GLD stemt
Advertentie

DOETINCHEM - De coalitie in Doetinchem kan in goede samenwerking van start, al was de verhoging van het aantal FTE wethouders van vijf naar 5,25 wel een punt. Desondanks stemden 22 van de 31 raadsleden voor het akkoord, alleen PvdA, SP en Lokaal Belang Doetinchem (LBD) waren tegen en kwamen met felle kritiek.

'Zonder Maria Martens was dit ook het college geworden', begon PvdA-fractievoorzitter Steven Kroon zijn betoog. 'Doetinchem gaat nog vier jaar op de rechts confessionele tour. Wij zullen dan ook nog meer oppositie voeren om ook het linkse geluid te laten horen. Wie weet wordt de koers dan wat verlegd.' 

Hardere bewoordingen

In nog hardere bewoordingen sloot LBD-fractievoorzitter Henri George Moïze de Chateleux zich bij hem aan. 'Ik heb zelden zo’n inhoudsloos stuk gelezen. Het is geen blijk van vertrouwen dat de oppositie mee mag praten over het akkoord en dat zij de punten van te voren niet krijgen', stak LBD-fractievoorzitter Henri-George Moïze de Chateleux van wal. Volgens hem is de coalitieagenda te weinig concreet om een echte agenda te noemen. 'Ik zou het liever een agenda'tje noemen. Desondanks zullen we de uitgestoken hand voor samenwerking aanvaarden, als de voorstellen die komen Doetinchem vooruit helpen.'

Aantal wethouders

Wat voor meer partijen een punt was, was het feit dat het aantal wethouders net als in de vorige periode op vijf blijft en in aantal FTE zelfs met 0,25 omhoog gaat. PvdA, SP, GBD en LBD waren daar niet zo blij mee. Kroon: 'In Winterswijk gaan ze zelfs terug van vier naar drie, is er daar dan niks te doen? Dat lijkt me niet.' 

GBD vond dat vijf wethouders voldoende is en LBD vroeg zich af of er wel voldoende nagedacht was over de financiële onderbouwing. Niet verrassend was dat de coalitiepartijen CDA, VVD, D66, GroenLinks (GL) en CU/SGP allemaal positief waren over het akkoord en dus instemden, aangevuld met Gemeente Belangen Doetinchem (GBD) en de Partij voor Lokaal Maatwerk (PvLM).

Daarmee konden de wethouders Ingrid Lambregts en Rens Steintjes (CDA), Maureen Sluiter (VVD), Jorik Huizinga (D66), Frans Langeveld (GL) en Henk Bulten (CU/SGP) geïnstalleerd worden en is het nieuwe college van B&W officieel van start gegaan.

 

 

Door: Mediapartner REGIO8

Het laatste nieuws uit Doetinchem

 • Leger des Heils door het stof na fouten bij Domus: 'We hebben steken laten vallen'

  01 februari 2019
  DOETINCHEM - Het vuurwerk kwam niet tíjdens de raadsvergadering over Domus in Wehl, maar ná de raadsvergadering. Regiomanager Annemiek de Wolf van het Leger des Heils ging na de vergadering diep door het stof voor een handjevol Wehlenaren die buiten stonden na te praten.
 • Daklozen- en verslaafdenopvang in Wehl, hoe verder?

  17 januari 2019
  DOETINCHEM - Overlast die vorig jaar in Wehl ontstond, kwam mede doordat het Leger des Heils niet adequaat heeft opgetreden bij overlastsituaties in het dorp. Dat staat in de raadnotitie die vanavond op tafel ligt. De gemeenteraad van Doetinchem praat dan over de toekomst van de Domusopvang van het Leger des Heils in Wehl.
 • Stichting Komt voor de Bakker wint Doetinchem Doet Mee-award

  08 januari 2019
  DOETINCHEM - Stichting Komt voor de Bakker is de winnaar van de Doetinchem Doet Mee-award. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Doetinchem ontving voorzitter Tamara Tijdink de award uit handen van burgemeester Mark Boumans.
 • Zilveren eremedaille voor Hans Peter Helder

  08 januari 2019
  DOETINCHEM - Hans Peter Helder ontving maandagavond de zilveren eremedaille van de gemeente Doetinchem. Burgemeester Mark Boumans reikte de gedenkpenning tijdens de nieuwjaarsreceptie uit.
 • Doetinchem wil nieuwe kansen aangrijpen

  08 januari 2019
  DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans heeft in de nieuwjaarstoespraak zijn bewondering uitgesproken over de discipline en medewerking van inwoners tijdens de jaarwisseling in Doetinchem. Hij sprak een dankwoord uit aan alle hulpverleners die paraat stonden om te helpen.
Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Geen drie, maar vier wethouders in nieuw college Winterswijk

  18 februari 2019
  WINTERSWIJK - De nieuwe coalitie in Winterswijk gaat verder met vier in plaats van drie wethouders. Vanmiddag presenteert de coalitie de plannen voor de komende jaren met als titel 'Winterswijk wint'.
 • Vrouwen nog altijd in de minderheid bij Statenverkiezingen

  15 februari 2019
  ARNHEM - Het percentage vrouwen dat dit jaar meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen in Gelderland is in vergelijking met vier jaar geleden iets toegenomen. Was in 2015 29,8 van alle Gelderse kandidaten vrouw, dit jaar gaat het om 31 procent. Dit blijkt uit cijfers van LocalFocus en NOS. GroenLinks en SP zijn qua vrouwen koplopers in de provincie. De SGP staat onderaan.
 • D66 en SP Arnhem: we hebben zorgen over communicatie van college

  15 februari 2019
  ARNHEM - De partijen D66 en SP Arnhem maken zich zorgen over de communicatie tussen het Arnhemse college van burgemeester en wethouders en de colleges van omliggende gemeenten. In de nacht van donderdag op vrijdag stelden de partijen hierover vragen aan het college.
 • Spoorlijn Tiel-Elst wordt mogelijk omgebouwd tot busbaan

  15 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot een dubbele busbaan met snelfietsroute is volgens de gemeente Overbetuwe mogelijk een stuk beter voor de bereikbaarheid in de regio. De Provincie Gelderland onderzoekt of reizigers dan sneller, duurzamer en makkelijker van punt A naar B kunnen reizen.
 • Woningbouw op 'rotte kies' Winterswijk

  15 februari 2019
  WINTERSWIJK - De langverwachte invulling van het voormalige terrein van Autopalace in Winterswijk krijgt na jarenlang wachten eindelijk een invulling: een woonwijk. De gemeenteraad gaat akkoord met een krediet van 229.000 euro waarmee de gemeente zelf de grond bouw- en woonrijp maakt.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend