Logo GLD stemt
Advertentie

NIJMEGEN - NEC mag het Goffertstadion definitief terugkopen. De Europese Commissie besloot dat de verkoop van het stadion voor 7,6 miljoen euro niet als staatssteun wordt beschouwd. Dat maakt het Nijmeegse gemeentebestuur dinsdag bekend.

Daarmee kan de verkoop doorgaan. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de verkoop van het stadion, die uiterlijk op 31 december 2019 moet plaatsvinden.

Reportage bij de overeenkomst tussen NEC en Nijmegen:

In november 2017 sloot de gemeente Nijmegen een intentieovereenkomst met NEC. De club zou het stadion mogen terugkopen van de gemeente voor 7,6 miljoen euro. 

Staatssteun of niet?

De vraag was toen of deze prijs niet te laag was voor een stadion dat de gemeente in 2003 nog voor 12 miljoen euro kocht van de toen noodlijdende voetbalclub. In dat geval zou de verkoop door de Europese Commissie kunnen worden beschouwd als (verkapte) staatssteun.

Om die reden wilde Nijmegen eerst peilen hoe de commissie over de deal dacht. Daarnaast kon de gemeenteraad wensen en bedenkingen bij de verkoop indienen.

'Koop nooit meer een stadion!'

Dat laatste is eind vorig jaar gebeurd. Zo wil de gemeenteraad onder meer dat NEC zo snel mogelijk gebruik maakt van de optie om de Goffert terug te kopen en dat bij eventuele nieuw- of verbouw van het stadion het groene karakter van het park behouden blijft.

De toenmalige Nijmeegse raad wilde om die reden de nieuwe gemeenteraad dringend verzoeken als gemeente geen stadions meer te kopen van een voetbalclub. De laatste wens van de raad was de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden als niet honderd procent zeker was of de verkoop wel of niet als staatssteun kan worden gezien.

Daarover hoeft de gemeente zich nu dus geen zorgen te maken, blijkt uit het advies van de Europese Commissie.

Verlies van 1,1 miljoen voor lief

NEC moet nu uiterlijk 31 december 2019 gebruik hebben gemaakt van de optie om de Goffert terug te kopen. De club (of een geldschieter namens de club) betaalt dan 7,6 miljoen euro minus de betaalde huur (maximaal 1 miljoen) ten tijde van de looptijd van de koopoptie.

Vanaf het moment dat de koper eigenaar is van het stadion krijgt Nijmegen een (jaarlijks te indexeren) retributie van 60.000 euro per jaar, als vergoeding voor het verlenen van het recht van opstal.
 

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuwe hoogbouw in Nijmegen: hotel met dubbel aantal kamers

  19 februari 2019
  NIJMEGEN - Het Bastion Hotel aan de Neerbosscheweg in Nijmegen krijgt waarschijnlijk zes verdiepingen, een stuk hoger dan nu. En met ruim twee keer zoveel kamers.
 • GroenLinks Overbetuwe: 'Spoorlijn ombouwen tot busbaan volledig flauwekul’

  19 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot busbaan is 'volledig flauwekul'. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hanno Krijgsman. Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe ziet zo'n busbaan wel zitten, maar volgens Krijgsman is dit nooit in de gemeenteraad besproken. En dat steekt.
 • Historische boerderij Overasselt gered

  19 februari 2019
  OVERASSELT - De historische boerderij aan de Garstkampsestraat in Overasselt blijft overeind. In het voormalige onderkomen van het agrarisch museum wil het college van B&W wonen mogelijk maken. Maar de historische staat van het pand en de bijbehorende schuur moet wel behouden blijven.
 • 'Groene energie helemaal niet zo groen'

  19 februari 2019
  APELDOORN - Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.
 • Drugs en wapens in zorginstellingen; cliënten voelen zich onveilig en toezicht schiet tekort

  19 februari 2019
  ARNHEM - Drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Cliënten voelen zich onveilig in kleine commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Vooral bij zorgbedrijven die niet alleen zorg bieden aan licht verstandelijk beperkten en psychiatrische cliënten, maar ook aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs'ers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend