Logo GLD stemt
Advertentie

NIJMEGEN - NEC mag het Goffertstadion definitief terugkopen. De Europese Commissie besloot dat de verkoop van het stadion voor 7,6 miljoen euro niet als staatssteun wordt beschouwd. Dat maakt het Nijmeegse gemeentebestuur dinsdag bekend.

Daarmee kan de verkoop doorgaan. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de verkoop van het stadion, die uiterlijk op 31 december 2019 moet plaatsvinden.

Reportage bij de overeenkomst tussen NEC en Nijmegen:

In november 2017 sloot de gemeente Nijmegen een intentieovereenkomst met NEC. De club zou het stadion mogen terugkopen van de gemeente voor 7,6 miljoen euro. 

Staatssteun of niet?

De vraag was toen of deze prijs niet te laag was voor een stadion dat de gemeente in 2003 nog voor 12 miljoen euro kocht van de toen noodlijdende voetbalclub. In dat geval zou de verkoop door de Europese Commissie kunnen worden beschouwd als (verkapte) staatssteun.

Om die reden wilde Nijmegen eerst peilen hoe de commissie over de deal dacht. Daarnaast kon de gemeenteraad wensen en bedenkingen bij de verkoop indienen.

'Koop nooit meer een stadion!'

Dat laatste is eind vorig jaar gebeurd. Zo wil de gemeenteraad onder meer dat NEC zo snel mogelijk gebruik maakt van de optie om de Goffert terug te kopen en dat bij eventuele nieuw- of verbouw van het stadion het groene karakter van het park behouden blijft.

De toenmalige Nijmeegse raad wilde om die reden de nieuwe gemeenteraad dringend verzoeken als gemeente geen stadions meer te kopen van een voetbalclub. De laatste wens van de raad was de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden als niet honderd procent zeker was of de verkoop wel of niet als staatssteun kan worden gezien.

Daarover hoeft de gemeente zich nu dus geen zorgen te maken, blijkt uit het advies van de Europese Commissie.

Verlies van 1,1 miljoen voor lief

NEC moet nu uiterlijk 31 december 2019 gebruik hebben gemaakt van de optie om de Goffert terug te kopen. De club (of een geldschieter namens de club) betaalt dan 7,6 miljoen euro minus de betaalde huur (maximaal 1 miljoen) ten tijde van de looptijd van de koopoptie.

Vanaf het moment dat de koper eigenaar is van het stadion krijgt Nijmegen een (jaarlijks te indexeren) retributie van 60.000 euro per jaar, als vergoeding voor het verlenen van het recht van opstal.
 

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Inwoners tevreden over Wmo en jeugdhulp

  20 september 2018
  HENGELO - Inwoners van de gemeente Bronckhorst zijn heel positief over de zorg en ondersteuning bij de uitvoering van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugdhulp. Dat blijkt uit het cliƫntervaringsonderzoek 2017 dat adviesbureau BMC in opdracht van de Achterhoekse gemeenten heeft uitgevoerd.
 • Verhuizing Cultura naar oude V&D pand mogelijk van de baan

  20 september 2018
  EDE - De voorgenomen verhuizing van Cultura naar het oude V&D-pand in Ede centrum gaat waarschijnlijk niet door. Dit melden verschillende bronnen aan Omroep Ede.
 • Krachtig Tiel implodeert, oprichter stapt uit raad

  19 september 2018
  TIEL - Teus Verduin, oprichter en raadslid van de nieuwe politieke partij Krachtig Tiel vertrekt na 6 maanden uit de gemeenteraad. Binnen de partij zijn de afgelopen weken problemen ontstaan in de samenwerking.
 • Definitief: megastore komt niet naar Beuningen

  18 september 2018
  BEUNINGEN - Megastore Van Cranenbroek komt definitief niet naar Beuningen. Dat heeft het bedrijf deze week laten weten aan de gemeente. Het college wachtte al enige tijd op een reactie van de ondernemer.
 • 'Geen extra maatregelen om Waalstranden schoon te houden'

  18 september 2018
  NIJMEGEN - Het Nijmeegse college ziet niets in extra maatregelen om de Waalstranden schoon te houden. De lokale fractie van D66 had daarop aangedrongen.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend