Advertentie
 

NIJMEGEN - NEC mag het Goffertstadion definitief terugkopen. De Europese Commissie besloot dat de verkoop van het stadion voor 7,6 miljoen euro niet als staatssteun wordt beschouwd. Dat maakt het Nijmeegse gemeentebestuur dinsdag bekend.

Daarmee kan de verkoop doorgaan. Eind vorig jaar stemde de gemeenteraad in met de verkoop van het stadion, die uiterlijk op 31 december 2019 moet plaatsvinden.

Reportage bij de overeenkomst tussen NEC en Nijmegen:

In november 2017 sloot de gemeente Nijmegen een intentieovereenkomst met NEC. De club zou het stadion mogen terugkopen van de gemeente voor 7,6 miljoen euro. 

Staatssteun of niet?

De vraag was toen of deze prijs niet te laag was voor een stadion dat de gemeente in 2003 nog voor 12 miljoen euro kocht van de toen noodlijdende voetbalclub. In dat geval zou de verkoop door de Europese Commissie kunnen worden beschouwd als (verkapte) staatssteun.

Om die reden wilde Nijmegen eerst peilen hoe de commissie over de deal dacht. Daarnaast kon de gemeenteraad wensen en bedenkingen bij de verkoop indienen.

'Koop nooit meer een stadion!'

Dat laatste is eind vorig jaar gebeurd. Zo wil de gemeenteraad onder meer dat NEC zo snel mogelijk gebruik maakt van de optie om de Goffert terug te kopen en dat bij eventuele nieuw- of verbouw van het stadion het groene karakter van het park behouden blijft.

De toenmalige Nijmeegse raad wilde om die reden de nieuwe gemeenteraad dringend verzoeken als gemeente geen stadions meer te kopen van een voetbalclub. De laatste wens van de raad was de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden als niet honderd procent zeker was of de verkoop wel of niet als staatssteun kan worden gezien.

Daarover hoeft de gemeente zich nu dus geen zorgen te maken, blijkt uit het advies van de Europese Commissie.

Verlies van 1,1 miljoen voor lief

NEC moet nu uiterlijk 31 december 2019 gebruik hebben gemaakt van de optie om de Goffert terug te kopen. De club (of een geldschieter namens de club) betaalt dan 7,6 miljoen euro minus de betaalde huur (maximaal 1 miljoen) ten tijde van de looptijd van de koopoptie.

Vanaf het moment dat de koper eigenaar is van het stadion krijgt Nijmegen een (jaarlijks te indexeren) retributie van 60.000 euro per jaar, als vergoeding voor het verlenen van het recht van opstal.
 

Zie ook:

Door: Karel de Jong

Het laatste nieuws uit Nijmegen

 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Stembiljetten op in Nijmegen, stemmers doorgestuurd

  20 maart 2019
  NIJMEGEN - Stemmen zonder stembiljet gaat niet. En daarom konden meerdere stemmers op het stembureau in het wijkcentrum Titus Brandsma in Nijmegen woensdagavond even niet stemmen. De biljetten waren namelijk op.
 • Stembureau-app moet fouten verminderen

  19 maart 2019
  NIJMEGEN - Bij de komende verkiezingen werkt de gemeente Nijmegen voor het eerst met een digitaal hulpmiddel voor voorzitters van de stembureaus. De zogeheten stembureau-app moet het werk op de stembureaus vereenvoudigen en de kans op fouten verminderen.
 • 'Provincie is heel belangrijk, maar dat kunnen ze blijkbaar niet communiceren naar de kiezers'

  01 maart 2019
  NIJMEGEN - 'Niemand interesseert zich voor de provincie. Er gebeuren wel hele belangrijke dingen, maar ze zijn daar kennelijk niet in staat om dat te communiceren en de kiezer daarmee zo gek krijgen om te gaan stemmen.' Dat zegt politicoloog Peter van der Heiden tegen Omroep Gelderland in een voorbeschouwing op de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart.
 • Hoe crimineel is jouw gemeente? Politie geeft jaarlijkse cijfers vrij

  21 februari 2019
  ARNHEM - Hattem is de veiligste gemeente van onze provincie, nipt gevolgd door Elburg. Arnhem is, evenals in voorgaande jaren, de onveiligste gemeente. Daarna volgen Nijmegen en Tiel. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie