Advertentie
 

AALTEN - Gemeenten moeten de regie krijgen om meer statushouders aan het werk te krijgen. Dat vindt wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten. Uit de landelijke monitor van het kennisplatform Integratie en Samenleving blijkt dat slechts 13 procent van de statushouders een baan heeft.

Statushouders die in 2015 naar Nederland kwamen, werden eerst geplaatst in een asielzoekerscentrum. Ze hielden zich niet echt bezig met de samenleving. 'Daarna werden ze geplaatst in een gemeente en moesten ze inburgeringscursussen doen. En dat moesten ze zelf gaan regelen. Het duurde lang voordat men op zo'n inburgeringscursus zat', legt Wikkerink uit.

In Aalten wonen 175 statushouders. 75 daarvan zijn minderjarig. Van de 100 mensen die overblijven en beschikbaar zijn om de arbeidsmarkt op te gaan hebben 10 mensen een baan.

Werken, leren en inburgeren tegelijkertijd 

Taal op de werkvloer is belangrijk. Als je de taal niet spreekt wordt het lastig. Nu is het zo dat statushouders eerst de inburgeringscursus moeten volbrengen voor ze aan het werk mogen. Volgens Wikkerink kan dat anders. 'Taal en inburgering kun je op de werkvloer organiseren, zodat je tegelijkertijd werkt, leert en inburgert.' 

Aalten loopt vooruit

In 2020 wordt het traject waarbij statushouders aan het werk geholpen moeten worden, waarschijnlijk landelijk geregeld. 'Ik wil als gemeente direct invloed op de inburgering, op het programma, op de tijden en de locatie zodat we dat zelf in onze gemeente kunnen regelen.' 

'Wij hebben een voorbeeld van iemand uit Eritrea. Hij is begonnen met de inburgering en is vrijwilligerswerk gaan doen bij een voetbalclub. Hij moest daar Nederlands spreken. Het vrijwilligerswerk kon omgezet worden in een stageplek. Dat kon doordat een begeleider van de gemeente Aalten er bovenop zat. Uiteindelijk werd die stageplek een baan. Nu werkt hij bij een bedrijf op de afdeling logistiek. Uiteindelijk wil hij graag vrachtwagenchauffeur worden en dit is een mooi opstapje om dat uiteindelijk te bereiken.'

Kan gemeente extra taak vervullen?

Gemeenten roepen vaak dat ze er veel taken bij hebben gekregen, zoals het regelen van de thuiszorg en de jeugdzorg. Deze extra taak kost inspanningen, maar er zijn oplossingen. 'We hoeven het niet zelf met allemaal eigen personeel te doen. We kunnen dat bij een welzijnsorganisatie neerleggen.'

Ik weet niet of het mag, maar dat vind ik niet van belang als ik zie dat iemand goed terecht komt.
Joop Wikkerink, wethouder Aalten

Belangrijk is dat gemeenten zicht hebben op statushouders. 'Wij weten als gemeente niet hoe ver iemand is met de inburgering is, omdat die verantwoordelijkheid elders ligt. Als wij dat wel weten, kunnen wij er ook voor zorgen dat de tools er zijn om ervoor te zorgen dat iemand echt inburgert en we kunnen het dan ook dichtbij regelen.'

Sneller aan het werk

Mensen moeten aan het werk op plekken waar ze goed in zijn. 'We kunnen ze op een plek zetten waar ze bijvoorbeeld dozen kunnen inpakken, maar ik wil dat we kijken naar de talenten van de mensen zodat ze werkplek vinden die bij hen past. Het zijn burgers van onze samenleving en ze hebben het recht op een baan.'

Bedrijfsleven heeft statushouders nodig

Vraag is of er in de Achterhoek genoeg werk is. Jongeren trekken weg. Volgens Wikkerink zijn statushouders juist nodig voor alle banen die straks vrij komen. 'De ouderen gaan binnen een aantal jaren met pensioen en dan zullen 25.000 vacatures ontstaan. Met de wegtrekkende jongeren gaan we die vacatures niet opvullen. De statushouders zouden daarin een mooie rol kunnen vervullen.'

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52

Overig verkiezingsnieuws

 • Ineens ben je Statenlid; wat moet je dan eigenlijk weten?

  03 april 2019
  ARNHEM - Hoe bedrijf je provinciale politiek, hoe moet je inloggen en ook niet onbelangrijk: waar is het restaurant? Voor de 31 Statenleden van de provincie Gelderland is het allemaal nieuw.  Daarom krijgen ze een introductie in het provinciaal bestuur. 
 • Forum nog aan tafel in Gelderland

  03 april 2019
  ARNHEM - Informateur Mark Boumans praat met acht partijen verder over de vorming van het Gelders provinciebestuur. Daartoe behoort winnaar Forum voor Democratie.
 • Wetenschappers Radboud Universiteit roepen bestuur op stelling te nemen tegen Baudet

  27 maart 2019
  NIJMEGEN - Twaalf Nijmeegse wetenschappers roepen het college van bestuur van de Radboud Universiteit op openlijk stelling te nemen tegen de uitspraken van politicus Thierry Baudet. Volgens de bezorgde wetenschappers staat de publieke legitimiteit van de universiteit op het spel en ook het welzijn en veiligheidsgevoel van medewerkers en studenten.
 • Deze drie Statenleden zeggen 'nee' tegen hun zetel

  27 maart 2019
  ARNHEM - Drie Gelderse Statenleden hebben hun zetel geweigerd: het gaat om twee mensen van Forum voor Democratie en een kandidaat voor Partij voor de Dieren.
 • Laatste 'werkdag' voor bijna de helft van de Statenleden

  26 maart 2019
  ARNHEM - Het is na vandaag over en uit voor bijna de helft van de Statenleden in Gelderland. Ze zijn of niet herkozen of hebben zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van vorige week. De Statenleden nemen dinsdagmiddag afscheid en een aantal krijgt een koninklijke onderscheiding.

Het laatste nieuws uit Aalten

 • Dertien kinderen willen kinderburgemeester Aalten worden

  14 februari 2019
  AALTEN - Alle dertien basisscholen in Aalten leveren een kandidaat die kans maakt om een jaar lang kinderburgemeester te worden. Bovendien vormt de winnaar samen met de twaalf anderen de nieuw kinderraad. Die moet nog gevormd worden.
 • 1,5 miljoen voor verbouwing gemeentewerf Aalten

  14 februari 2019
  AALTEN - De gemeentewerf van Aalten wordt niet alleen verbouwd, er komt ook een extra etage bovenop. Voor de renovatie en uitbreiding is een bedrag van 1,5 miljoen euro uitgetrokken.
 • Aalten betaalt Belastingdienst bijna 2 miljoen

  14 februari 2019
  AALTEN - De gemeente Aalten moet de belastingdienst 1,8 miljoen euro terugbetalen aan niet-afgedragen btw voor de bouw van twee schoolgebouwen.
 • Driemiljoenste glasvezel, feest in Aalten

  08 februari 2019
  AALTEN - De vlag kan uit vrijdag in Aalten want daar komt de driemiljoenste glasvezelaansluiting van Nederland. De gelukkige is zorgboerderij De Neeth. staatssecretaris Mona Keijzer komt hoogstpersoonlijk naar de Achterhoek om de mijlpaal bij te wonen.
 • Wethouder Aalten: 'Statushouders eerder aan het werk als gemeenten regie nemen'

  25 september 2018
  AALTEN - Gemeenten moeten de regie krijgen om meer statushouders aan het werk te krijgen. Dat vindt wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten. Uit de landelijke monitor van het kennisplatform Integratie en Samenleving blijkt dat slechts 13 procent van de statushouders een baan heeft.
Advertentie
 
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend
Advertentie