Logo GLD stemt
Advertentie

EDE - Het valt de D66-fractie op dat de eerder aangekondigde korting op paspoorten en ID-kaarten in de huidige conceptbegroting niet doorgaat, waardoor de legitimatiebewijzen 25 euro duurder worden.

Op donderdag 18 oktober werd door wethouder Financiën Leon Meijer de begroting 2019-2022 gepresenteerd. De Edese raad buigt zich over de conceptbegroting en bespreekt half november tijdens de algemene beschouwingen de uitkomst van de begroting. 

Edese inwoners mogen er niet op achteruit gaan

EDE TV Nieuws sprak met D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis over de aangekondigde maatregel. ‘Een paar jaar geleden is de zogenaamde kabeltaks ingevoerd, wat de gemeente miljoenen per jaar oplevert.’ De kosten voor energie en water zijn volgens de fractievoorzitter voor de Edese inwoners gestegen. 

‘We hebben daarom binnen de gemeenteraad afgesproken dat 25 procent van de opbrengst van de kabeltaks naar lastenverlichting zou gaan, waaronder de korting op legitimatiebewijzen. Nu wordt het geld in de algemene pot gestopt en dat vind ik niet kunnen.’ De bewoners moeten er niet op achteruit gaan en dat gaat met deze maatregel volgens de fractievoorzitter wel gebeuren.

Potje Impulsfonds kleiner maken

Neijenhuis vervolgt: ‘In het impulsfonds zit nu ongeveer 4,8 miljoen euro, daar kan je leuke dingen voor doen, dat begrijp ik. ’D66 vindt echter met oog op de bezuinigingen in de zorg de lastenverlichting in de vorm van korting op legitimatiebewijzen belangrijker. ‘Ik ga zeker proberen het besluit terug te laten draaien en hoop daarin op brede steun van de andere partijen’, besluit de fractievoorzitter.

Bekijk het hele gesprek met D66-fractievoorzitter Stephan Neijenhuis hier.

Door: Mediapartner Omroep Ede

Het laatste nieuws uit Ede

Advertentie

Overig verkiezingsnieuws

 • Nieuwe hoogbouw in Nijmegen: hotel met dubbel aantal kamers

  19 februari 2019
  NIJMEGEN - Het Bastion Hotel aan de Neerbosscheweg in Nijmegen krijgt waarschijnlijk zes verdiepingen, een stuk hoger dan nu. En met ruim twee keer zoveel kamers.
 • GroenLinks Overbetuwe: 'Spoorlijn ombouwen tot busbaan volledig flauwekul’

  19 februari 2019
  ELST - De spoorlijn Tiel-Elst ombouwen tot busbaan is 'volledig flauwekul'. Dat zegt GroenLinks-fractievoorzitter Hanno Krijgsman. Het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe ziet zo'n busbaan wel zitten, maar volgens Krijgsman is dit nooit in de gemeenteraad besproken. En dat steekt.
 • Historische boerderij Overasselt gered

  19 februari 2019
  OVERASSELT - De historische boerderij aan de Garstkampsestraat in Overasselt blijft overeind. In het voormalige onderkomen van het agrarisch museum wil het college van B&W wonen mogelijk maken. Maar de historische staat van het pand en de bijbehorende schuur moet wel behouden blijven.
 • 'Groene energie helemaal niet zo groen'

  19 februari 2019
  APELDOORN - Groen opgewekte energie in Gelderland is helemaal niet zo groen. Bij het percentage groene energie wordt namelijk ook de warmte van houtkachels gerekend. En dat is 38 procent van het totaalpercentage groene energie. Dat zegt Klimaatverbond Nederland, uit Arnhem.
 • Drugs en wapens in zorginstellingen; cliënten voelen zich onveilig en toezicht schiet tekort

  19 februari 2019
  ARNHEM - Drugsgebruik, wapenincidenten, agressie en ongeschoold personeel. Cliënten voelen zich onveilig in kleine commerciële woonzorginstellingen in de regio Arnhem. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Vooral bij zorgbedrijven die niet alleen zorg bieden aan licht verstandelijk beperkten en psychiatrische cliënten, maar ook aan (ex)-gevangenen en (ex)-tbs'ers.
Delen op Facebook
Vertel je netwerk
Delen op Twitter
Vertel een vriend